ΑΘΗΝΑ
16:23
|
26.04.2024
Συνεχής μάχη με τις αναζωπυρώσεις. Ενισχύονται οι άνεμοι. Από το πρωί στην περιοχή έχουν εκκενωθεί 5 οικισμοί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αμείωτη ένταση μαίνεται η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή στα Βίλια Αττικής, η οποία έχει ήδη έχει αφήσει πίσω της κατεστραμένα σπίτια αλλά και πάνω από 80.000 καμένα στρέμματα του πυκνού πευκοδάσους, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου για το λεκανοπέδιο.  

Tο έργο της κατάσβεσης γίνεται ακόμα δυσκολότερο διότι όσο περνά η ώρα οι άνεμοι ενισχύονται (έχουν φτάσει περίπου τα 5 μποφόρ) και οι εστίες της φωτιάς φουντώνουν. Από το πρωί στην περιοχή έχουν εκκενωθεί 5 οικισμοί – χωρίς να σταλεί μήνυμα από το 112- ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τον νέο κυβερνητικό, εκπρόσωπο Ιωάννη Οικονόμου, αυτή τη στιγμή στην περιοχή επιχειρούν 29 εναέρια μέσα.

Στις 4 τα ξημερώματα οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα Πανόραμα και Τιτάν.

Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους: στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό- Βίλια, στη λεωφόρο Καταδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στην Λ. Καταδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

Εκκενώσεις με περιπολικά

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης μίλησε το πρωί στον ΣΚΑΪ και έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο ξημέρωμα στην ευρύτερη περιοχή στα Βίλια. Σημείωσε ότι αυτή την ώρα στα Βίλια δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν κινδυνεύει ο οικισμός. «Έχουμε το πρόβλημα με τη φωτιά στο Καραούλι, στον Άγιο Χαράλαμπο αριστερά της Αγ. Σωτήρας και στους οικισμούς στη Θέα, στο Παλαιοχώρι, στο Πανόραμα και Παλαιοκούνδουρα». «Μέχρι τη 01.30 τα ξημερώματα περίπου, στα Βίλια, καιγόταν μια αποθήκη, ένα μικρό αγροτικό σπίτι. Η φωτιά μετά πήδησε πάνω από τον κεντρικό δρόμο, προς το όρος Πατέρα αλλά αναχαιτίστηκε. Οι μικρές εστίες της φωτιάς τέθηκαν υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις που όμως αντιμετωπίζονται. Για το ενδεχόμενο η φωτιά να πάει προς Οινόη, ο Αντιπεριφερειάρχης είπε πως εξαρτάται από τη κατεύθυνση των ανέμων.

Κάηκαν σπίτια στο Καραούλι-Μάχη με τις φλόγες σε Οινόη και Πανόραμα

Στον οικισμό Καραούλι η πυρκαγιά άφησε πίσω της μόνο στάχτη και τουλάχιστον επτά σπίτια τα οποία κάηκαν ολοσχερώς. Συνολικά ο οικισμός έχει 15 σπίτια. Όλοι οι κάτοικοι έχουν εκκενώσει τον συγκεκριμένο οικισμό και μόνο ορισμένα οχήματα υπάρχουν στην περιοχή και προσπαθούν να σώσουν ότι δεν έχει καταστραφέι ολοσχερώς από τη φωτιά. 

Ο οικισμός από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης είναι χωρίς ρεύμα και νερό. Σημαντικές ζημιές καταγράφονται και στη Θέα, οπού έχουν καεί τουλάχιστον τρία σπίτια.

Προς τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα (πρώην ΤΙΤΑΝ) κατευθύνεται η φωτιά από το πρωί της Πέμπτης. Στα παραπάνω σημεία έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταματήσουν την πορεία της προς τους οικισμούς, η οποία παράλληλα έχει ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, στην οποία έχει εξαπλωθεί. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Ενισχύθηκαν και τα εναέρια μέσα και πλέον επιχειρούν περιοδικά 7 ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του οικισμού Πανοράματος κ. Χτενάς, έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων καθώς έβλεπε τη φωτιά να πλησιάζει στον οικισμό. Ο οικισμός μας έχει 350 σπίτια και 800 κατοίκους. Επιχειρούν μόνο δύο ελικόπτερα τα οποία δεν φτάνουν», σημείωσε.

Μεγάλο μέτωπο προς το όρος Πατέρας

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος είπε ότι δεν απειλούνται τώρα τα Βίλια αλλά υπάρχει ένα μεγάλο μέτωπο προς το όρος Πατέρας. Εκεί είπε υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης και ο άνεμος κατευθύνει τη φωτιά προς τον νότο.

Στρόβιλος φωτιάς στα Βίλια

Ένα απίστευτο βίντεο απαθανατίζει πόσο άνιση είναι η μάχη με την πύρινη λαίλαπα στα Βίλια. Το βίντεο αναρτήθηκε στο Facebook από τον λογαριασμό Forecast Weather. Καταγράφει τη στιγμή που ένας στρόβιλος από τη φωτιά “εκτοξεύει” κορμό δέντρου στον αέρα. “Κεφάλι! κεφάλι! κεφάλι!” ακούγεται να φωνάζει πανικόβλητος κάποιος, πιθανότατα πυροσβέστης. 

Καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού, έλλειψη νερού

“Δεν υπήρχε συντονισμός” κατήγγειλε ο πρόεδρος κοινότητας Βιλίων Κώστας Μακρυνόρης. Μεταξύ άλλων σχολίασε στο OPEN ότι είναι απαράδεκτο να κάνει επιστροφή η φωτιά πέντε χιλιόμετρα και κατήγγειλε ότι δεν είχαν συντονισμό οι επικεφαλής και χαρτογράφηση της περιοχής. “Δεν επιχειρούν αυτή την ώρα εναέρια μέσα. Ζητήσαμε ενίσχυση, αλλά δεν έρχονται” κατήγγειλε και ο Κώστας Φυλακτός, αντιδήμαρχος Μεγαρέων. Ο ίδιος είπε ότι τώρα η φωτιά κατευθύνεται στη βιομηχανική ζώνη των Μεγάρων, στη θέση Άκρες. Κάτοικοι της περιοχής παραπονιούνται ότι δεν έχουν νερό για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά.

Στην περιοχή επιχειρούν 427 πυροσβέστες, 149 οχήματα, 9 πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, ενώ συνδράμει και ο ελληνικός στρατός με 5 πεζοπόρα τμήματα. Σημαντική είναι και η βοήθεια από τους Πολωνούς πυροσβέστες με 143 άντρες και 46 οχήματα. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα μηχανήματα της Περιφέρειας, όπως χωματουργικά και υδροφόρες, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες. Η Αστυνομία σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πηγαίνει πόρτα-πόρτα σε σπίτια ζητώντας από τους κατοίκους να εκκενώσουν τη περιοχή Τιτάν που βρίσκεται μεταξύ Παλαιοχωρίου και Άγιος Σωτήρας.  Πρόκειται για πευκόφυτο οικισμό με τις φλόγες να έχουν κατέβει πολύ χαμηλά και κινούνται προς τη περιοχή λόγω της φοράς του ανέμου.

Αυτή την ώρα επικρατεί άπνοια στη περιοχή, ωστόσο, ανά διαστήματα υπάρχουν κάποιες ριπές ανέμου που μετακινούν τις φλόγες σε διάφορα σημεία.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη 16η Αυγούστου 2021 σε δασική έκταση στη Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ευ. Λέκκας: Σε έκτακτη ανάγκη τα Βίλια για άλλες 2-3 ημέρες

Πολύ δύσκολη παραμένει και θα παραμείνει για ακόμη 2 ή 3 ημέρες η κατάσταση στην περιοχή των Βιλίων, σύμφωνα με τον καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, η ένταση των βοριάδων, το γεωγραφικό ανάγλυφο και το πυκνό δάσος, δεν επιτρέπουν προβλέψεις για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, σημειώνοντας ότι «όλα τα προγνωστικά μοντέλα αποτυγχάνουν».

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Δασοφυλάκων: Να σταματήσουν οι άσχετοι να συντονίζουν

Εν τω μεταξύ με ανάρτησή του στο Facebook, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασοφυλάκων, Γιώργος Παπαδιάς, αμφισβητεί το αφήγημα της κυβέρνησης περί περί έλλειψης αντιπυρικών ζωνών και πυκνά δάση που δυσκολεύουν την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ιδιαίτερα εκνευρισμένος μάλιστα κάνει λόγο για ηλίθιους και ανίκανους για άσχετους που έχουν αναλάβει τον συντονισμό.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος

Στο μεταξύ, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (19/8) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρόγνωση των ανέμων

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι βόρειοι άνεμοι (έως 4 μποφόρ) στην περιοχή θα συνεχίσουν έως το απόγευμα και θα εξασθενήσουν περαιτέρω μετά τη δύση του ηλίου.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται το πεδίο του ανέμου στην Αττική το μεσημέρι της Πέμπτης 19/08.

Απαντήσεις Χρυσοχοΐδη για τις πτήσεις των εναέριων μέσων

“Τα εναέρια μέσα ήταν σήμερα επιχειρησιακά αξιόμαχα και δυναμικά στην κατάσβεση”, δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές απαντώντας στην κριτική που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο επιχείρησης ειδικά του ρωσικού Beriev-200.

“Το θέμα της ασφάλειας δεν είναι διαπραγματεύσιμο”, τόνισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας το τραγικό δυστύχημα με ίδιου τύπου αεροσκάφος στην Τουρκία που στοίχισε την ζωή 8 ανθρώπων και πρόσθεσε: “Επειδή συνεχίζονται οι αναφορές για το Beriev, οι κανόνες του κατασκευαστή ακολουθούνται κατά γράμμα σύμφωνα με το πρωτόκολλο συντήρησης και όταν το αεροσκάφος δεν επιχειρεί αναπληρώνεται από περισσότερα διαθέσιμα μέσα, όπως συνέβη στην περίπτωσή μας”.

Για να δώσει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει φέτος ο κρατικός μηχανισμός με τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο κ. Χρυσοχοϊδης έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μέχρι σήμερα, όλα τα εναέρια μέσα που διαθέτει η χώρα έχουν επιχειρήσει τις διπλάσιες ώρες από πέρσι, ολόκληρη την αντιπυρική περίοδο, δηλαδή τις 31 Οκτωβρίου. “Όσο αφορά την χρήση των εναερίων μέσων στις πυρκαγιές, θέλω να τονίσω ότι ολόκληρη την περσινή αντιπυρική περίοδο και μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020, τα εναέρια μέσα επιχείρησαν συνολικά 3.161 ώρες, ενώ την φετινή αντιπυρική περίοδο και μέχρι σήμερα, έχουν ήδη επιχειρήσει 6.190 ώρες. Ήδη δηλαδή, τις διπλάσιες ώρες. Αυτό είναι ενδεικτικό της σφοδρότητας και του μεγάλου αριθμού των πυρκαγιών που έχουμε φέτος”, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στα Βίλια ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 29 εναέρια μέσα με το Beriev. Ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στην πυρκαγιά στα Βίλια, λέγοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν συμπαγές δάσος, χωρίς καλλιέργειες που θα αποτελούσαν φυσικές ζώνες ανάσχεσης, διαρκείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων και χωρίς οδικό δίκτυο που δυσχεραίνει την πρόσβαση σε επίμαχα σημεία.

Κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και Εύβοια

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προβλέπεται και αύριο, Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021, για την Αττική και την Εύβοια, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα