ΑΘΗΝΑ
23:17
|
07.05.2024
H επικεφαλής της Unicef χαρακτήρισε την κατάσταση “αφάνταστα δυσοίωνη”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχεδόν τα μισά από τα 2,2 δισεκατομμύρια παιδιά στον κόσμο βρίσκονται ήδη σε “εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο” λόγω των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διαπιστώνει νέα έκθεση της Unicef με την επικεφαλής της υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να χαρακτηρίζει την κατάσταση “αφάνταστα δυσοίωνη”.

Σχεδόν κάθε παιδί στον κόσμο βρέθηκε αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία από τις πολλές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, όπως τους καύσωνες, τις πλημμύρες, τους κυκλώνες, την ξηρασία ή την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο, τα περίπου ένα δισεκατομμύριο παιδιά που ζουν σε 33 χώρες αντιμετωπίζουν τρεις ή τέσσερις τέτοιες προκλήσεις ταυτόχρονα. Ανάμεσα σε αυτές τις 33 χώρες είναι η Ινδία, η Νιγηρία και οι Φιλιππίνες και το μεγαλύτερο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής.

Η νέα έκθεση είναι η πρώτη που συνδυάζει χάρτες υψηλής ανάλυσης των κλιματικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων με χάρτες ευπάθειας των παιδιών, όπως η φτώχεια και η πρόσβαση σε καθαρό νερό, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. “Επί τους ουσίας η έκθεση καταδεικνύει πόσες πιθανότητες έχει κάθε παιδί να επιζήσει και να επιβιώσει από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε ο Νικ Ρις, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης της Unicef.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την τρίτη επέτειο της πρώτης σχολικής απεργίας, της επονομαζόμενης “Πράσινης Παρασκευής” που ξεκίνησε η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ και πυροδότησε ένα παγκόσμιο κίνημα νέων ακτιβιστών και ακτιβιστριών για το περιβάλλον. Μετά από μια παύση στις δημόσιες διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, προγραμματίζεται μια παγκόσμια απεργία για το κλίμα για τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η Ενριέτα Φόρε, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, δήλωσε: “Για πρώτη φορά, [αυτή η έκθεση δίνει] μια πλήρη εικόνα για το πού και πώς τα παιδιά είναι ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και αυτή η εικόνα είναι σχεδόν αφάνταστα τρομακτική. Σχεδόν η ζωή κανενός παιδιού δεν θα μείνει ανεπηρέαστη”.

Η έκθεση ζητά να συμπεριληφθούν οι νέοι σε όλες τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ Cop26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο.

Η 18χρονη πλέον Σουηδή ακτιβίστρια Τούνμπεργκ δήλωσε: “Δεν είμαστε μόνο θύματα, είμαστε επίσης επικεφαλής του αγώνα. Αλλά [ο κόσμος] εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση ως έκτακτη ανάγκη. Ακόμα μιλάμε αντί να αναλαμβάνουμε πραγματική δράση. Αλλά, από την άλλη πλευρά, έχουν κινητοποιηθεί πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, ειδικά οι νέοι, και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Τέλος, η έκθεση της Unicef αναφέρει ότι 920 εκατομμύρια παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα σε λειψυδρία, 820 εκατομμύρια σε καύσωνες και 600 εκατομμύρια σε ασθένειες που μεταδίδονται από φορείς όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, οι οποίες είναι πιθανό να επιδεινωθούν καθώς οι κατάλληλες κλιματικές συνθήκες εξαπλώνονται για τα κουνούπια και τα παθογόνα.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα