ΑΘΗΝΑ
11:21
|
19.04.2024
Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τη λίστα των τρομοκρατών, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία δεν βιάζεται να αναγνωρίσει τη νέα ηγεσία στο Αφγανιστάν και δεν σχεδιάζει να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τη λίστα των τρομοκρατών, δήλωσε σήμερα Δευτέρα (23/8) ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ολέγκ Σιρομολότοφ.

“Δεν σκοπεύουμε να βιαστούμε να αφαιρέσουμε την οργάνωση των Ταλιμπάν από τη ρωσική λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων ή να αναγνωρίσουμε τις νέες αφγανικές Αρχές. Θα επικεντρωθούμε στα πρακτικά βήματα των νέων αφγανικών Αρχών και στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ” δήλωσε στο Sputnik ο Ρώσος αξιωματούχος.

Επεσήμανε επίσης, ότι είναι σημαντικό οι Ταλιμπάν να έχουν εγγυηθεί αμνηστία στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν εκκαθαρίσεις, τονίζοντας: “Θεωρούμε, επίσης, σημαντικές τις διαβεβαιώσεις της οργάνωσης των Ταλιμπάν ότι δεν θα επιτρέψει τη χρήση του εδάφους του Αφγανιστάν εναντίον τρίτων χωρών”.

Μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, χιλιάδες άνθρωποι συνέχιζαν χθες να προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα με κάθε τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ οι επιχειρήσεις εκκένωσης των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ διεξάγονταν υπό δύσκολες συνθήκες.

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς χιλιάδες Αφγανοί συνεχίζουν να συγκεντρώνονται έξω από τον αεροπορικό κόμβο με την ελπίδα να εξασφαλίσουν μια πτήση έξω από τη χώρα.

Τουλάχιστον ένα μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που φυλάσσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ σκοτώθηκε μετά από πυρά από άγνωστους επιτιθέμενους κοντά στον αεροπορικό κόμβο, αποκάλυψε σήμερα Δευτέρα (23/8), ο γερμανικός στρατός.

“Ένα μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και άλλα τρία τραυματίστηκαν”, ανέφερε η Bundeswehr σε tweet τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την Bundeswehr, κανένας Γερμανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε στη συμπλοκή.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

“Καλύτερα να πεθάνω με αξιοπρέπεια”

Σύμφωνα με πληροφορίες του RT, Αφγανοί υπάλληλοι της εγκαταλελειμμένης αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ χάνουν την πίστη τους στις προσπάθειες των Αμερικανών να τους απομακρύνουν, δηλώνοντας ότι αισθάνονται προδομένοι και προτιμούν να πεθάνουν “με αξιοπρέπεια”.


“Καλύτερα να πεθάνουμε από τις σφαίρες των Ταλιμπάν” παρά να αντιμετωπίσουμε ξανά τα πλήθη, ανέφερε στο NBC υπάλληλος της πρεσβείας, Ένας ακόμη υπάλληλος φέρεται να είπε: “Ευτυχής να πεθάνω εδώ, αλλά με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια”.

Οι υπάλληλοι της αφγανικής πρεσβείας είναι “βαθιά απογοητευμένοι” γιατί αφού κλήθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τετάρτη να πάνε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για εκκένωση, ήρθαν αντιμέτωποι με μία “βάναυση εμπειρία”. Οι υπάλληλοι δήλωσαν ότι τους χτύπησαν, τους έφτυσαν και τους έβρισαν μαχητές των Ταλιμπάν στα σημεία ελέγχου κοντά στο αεροδρόμιο. Άλλοι κατέρρευσαν στο δρόμο εξαιτίας της εξάντλησης από την ζέστη, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν.

Δεν είναι σαφές γιατί δεν έγιναν προετοιμασίες για να απομακρυνθούν οι Αφγανοί υπήκοοι που εργάζονταν στην πρεσβεία την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί υπάλληλοι απομακρύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Συνολικά, από την αιφνιδιαστική κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν και τις πρώτες χαοτικές σκηνές απελπισμένων Αφγανών που προσπαθούσαν να διαφύγουν, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Reuters.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βύρωνας: Με περιπολικά, ΜΑΤ, πυροσβεστική η έξωση γυναίκας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ [upd]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα