ΑΘΗΝΑ
07:34
|
07.12.2021
Δήλωσε ότι από τις 15/8 έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν πάνω από 9.000 Βρετανοί υπήκοοι και Αφγανοί που πληρούν τις προϋποθέσεις γι αυτό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε σήμερα ότι σχεδόν όλοι οι Βρετανοί πολίτες χωρίς διπλή υπηκοότητα έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν.

“Το μεγαλύτερο μέρος τους, σχεδόν όλοι όσοι θέλουν να επιστρέψουν, έχουν επιστρέψει στην πατρίδα”, δήλωσε ο υπουργός στο Sky News και πρόσθεσε ότι το τελευταίο 24ωρο περίπου 2.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Βρετανία από την Καμπούλ, ενώ από τις 15 Αυγούστου έχουν απομακρυνθεί συνολικά πάνω από 9.000 Βρετανοί υπήκοοι και Αφγανοί που πληρούν τις προϋποθέσεις γι αυτό.

Ο Ράαμπ είπε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την απομάκρυνση ανθρώπων από το Αφγανιστάν διαρκεί μέχρι το τελευταίο λεπτό αυτού του μήνα και δεν διευκρίνισε πότε θα φύγει από την Καμπούλ η τελευταία πτήση για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ράαμπ ερωτήθηκε σχετικώς μετά την χθεσινή αδυναμία ενός εκπροσώπου του Λευκού Οίκου να επιβεβαιώσει αν η απομάκρυνση ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα διαρκέσει μέχρι το τελευταίο λεπτό της 30ης ή της 31ης Αυγούστου.

“Θεωρούμε ότι διαρκεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τον στρατιωτικό σχεδιασμό θα επιβεβαιώσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα”, δήλωσε ο Ράαμπ στην τηλεόραση του BBC.

“Οι υπεύθυνοι στρατιωτικού σχεδιασμού επιβεβαιώνουν τις λεπτομέρειες για τον χρόνο που θα χρειαστούν τελικά ώστε να μειώσουν το προσωπικό τους και τον εξοπλισμό τους. Θα έχουμε αυτές τις πληροφορίες σύντομα, είμαι βέβαιος”, σημείωσε.

Ο Βρετανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να είναι λειτουργικό το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης.

Σημειώνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Τρίτης (24/8) και μετά την τηλεδιάσκεψη των G7, επιβεβάιωσε ότι εμμένει στην προθεσμία της αποχώρησης της 31ης Αυγούστου, παρά τις εκκλήσεις των ηγετών της G7 για παράταση. Είπε επίσης ότι 70.700 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τις 14 Αυγούστου και ότι δεν αποκλείει την παραμονή στρατιωτικών στο Αφγανιστάν μετά την προθεσμία, εάν χρειαστεί για να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παπανδρέου: Δεν υπάρχει θέμα να αποσυρθώ – Φουλ επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη

Χωρίς κλαμπ και νυχτερινά κέντρα στη Γαλλία για τέσσερις βδομάδες

Προσωρινά ελεύθερος ο Έλληνας αστυνομικός και η συνοδός του, μετά τη σύλληψη στην Τουρκία

Απολύσεις εκατοντάδων υπαλλήλων μέσω…zoom

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα