ΑΘΗΝΑ
07:32
|
25.04.2024
Θα παραλάβουν πολίτες της Ρωσίας,της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν και της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη (24/8) ότι οργανώνει επιχείρηση εκκένωσης 500 και πλέον ατόμων από το Αφγανιστάν, κατά διαταγή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων πρόκειται να μεταβούν στο Αφγανιστάν για να παραλάβουν 500 ανθρώπους – πολίτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν (σ.σ. πρόκειται για τις χώρες μέλη της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας), καθώς και της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα μεταγωγικά αναμένουν διαταγές στο Ουλιάνοφσκ.

Σε κάθε αεροσκάφος επιβαίνει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι διαθέσιμος εξοπλισμός για να προσφερθεί φροντίδα σε τραυματίες εάν απαιτηθεί.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα πήρε τα μαθήματα της από την επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και δεν πρόκειται να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις της στη χώρα, συμμετέχονταςγια σε μια “διένεξη όλων εναντίον όλων”.

“Η ΕΣΣΔ είχε αποκομίσει δική της εμπειρία από την παραμονή της στο Αφγανιστάν. Πήραμε τα κατάλληλα μαθήματα”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της “Ενιαίας Ρωσίας”, επισημαίνοντας ότι η διένεξη συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες στο Αφγανιστάν.

Ο σοβιετικός στρατός αποχώρησε από το Αφγανιστάν το 1989.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ολέγκ Σιρομολότοφ δήλωσε τη Δευτέρα (23/8) ότι η Μόσχα δεν βιάζεται να αναγνωρίσει τη νέα ηγεσία στο Αφγανιστάν και δεν σχεδιάζει να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τη λίστα των τρομοκρατών.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G7 την Τρίτη (24/8) προειδοποίησε ότι υπάρχει “πρόσθετος κίνδυνος” στο να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα στον Αφγανιστάν μετά την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, επικαλούμενος την απειλή από ομάδες του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα τηρήσει την προθεσμία απόσυρσης των στρατευμάτων της 31ης Αυγούστου εφόσον οι Ταλιμπάν τηρήσουν τον λόγο τους για την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.


Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους δήλωσαν ότι δεν θα παρατείνουν την προθεσμία και ότι η εκκένωση πρέπει να λήξει όπως είχε προγραμματιστεί.


Ο Μπάιντεν επρόκειτο να ενημερώσει το μεσημέρι της Τρίτης τους δημοσιογράφους, αλλά αποχώρησε χωρίς να πει ούτε μία κουβέντα.


Τελικά μίλησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, λέγοντας ότι 70.700 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τις 14 Αυγούστου και επιβεβαιώνοντας ότι εμμένει στην προθεσμία της 31ης Αυγούστου, παρά τις εκκλήσεις των ηγετών της G7 για παράταση.


Είπε επίσης ότι δεν αποκλείει την παραμονή στρατιωτικών στο Αφγανιστάν μετά την προθεσμία, εάν χρειαστεί για να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα