ΑΘΗΝΑ
16:47
|
25.04.2024
Στις 15:00 το τρισάγιο και η τελετή αποχαιρετισμού παρουσία της ΠτΔ και του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώνεται σήμερα το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα για τον σπουδαίο και παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών. Κρατώντας κόκκινα και λευκά λουλούδια πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί και σήμερα από το πρωί στην Μητρόπολη Αθηνών για να πει το “τελευταίο αντίο” στον κορυφαίο δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη. Η τελετή αποχαιρετισμού ξεκίνησε πριν από λίγο. Δείτε εδώ ζωντανά την τελετή.

Posted by newsbomb.gr on Wednesday, September 8, 2021



Σε χειροκροτήματα ξέσπασε το πλήθος όταν πριν από λίγη ώρα το φέρετρο με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στον καθεδρικό ναό της Μητρόπολης Αθηνών όπου σε περίπου μία ώρα θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποχαιρετισμού. Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης ο κόσμος αποχαιρετούσε τον κορυφαίο δημιουργό φωνάζοντας “αθάνατος”. Αποδοκιμασίες ωστόσο δέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην Μητρόπολη από μερίδα του κόσμου. Κλειστή είναι αυτήν την ώρα η οδός Μητροπόλεως.

Πλήθος πολιτικών και καλλιτεχνών πέρασαν σήμερα από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης, όπως ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός , Αντώνης Σαμαράς, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, η γενική διευθύντρια της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, Λούκα Τ. Κατσέλη, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Τάνια Τσανακλίδου  και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες.

“Μεγάλη απώλεια. Αποχαιρετάμε έναν μεγάλο καλλιτέχνη. Ο ελληνισμός θρηνεί έναν μεγάλο καλλιτέχνη, έναν μεγάλο Έλληνα, ο οποίος αγωνίστηκε στη ζωή του για ιδανικά, για αξίες ανεξάρτητα από τις όποιες ιδεολογικές διάφορες υπάρχουν ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος ενώνει τον ελληνισμό και αγωνίστηκε για την εθνική συμφιλίωση. Αιωνία του η μνήμη”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

 “Σήμερα αποχαιρετήσαμε με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, Φοίβο Δεληβοριά και Στάθη Δρογώση τον αγαπημένο μας Μίκη Θεοδωράκη, μέλος της ΕΔΕΜ. Ο Μίκης υπήρξε κορυφαίος δημιουργός και εμβληματική προσωπικότητα με παγκόσμια ακτινοβολία. Η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχει γραφτεί πάνω στις παρτιτούρες του, που αποτελούν ανεκτίμητη παρακαταθήκη για όλους εμάς τους Έλληνες”, επισήμανε η γενική Διευθύντρια της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, Λούκα Τ. Κατσέλη, ενώ συμπλήρωσε ότι πριν λίγους μόνο μήνες, πριν αποφασίσει να ενταχθεί στην ΕΔΕΜ, πήρε πρωτοβουλίες για την ένωση των δημιουργών μουσικών έργων σε έναν ισχυρό και ενιαίο οργανισμό. “Τη βούλησή του αυτή θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να την κάνουμε πράξη”, κατέληξε η κ. Κατσέλη.

Στην Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκαν και εκπρόσωποι του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα Αρκαδίας. “Ήρθαμε να αποχαιρετήσουμε τον αγαπημένο μας Μίκη. Είμαστε από το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα όπου για δυο χρόνια το ’68-’69 εκεί που πήγε να τον απομονώσει, να τον εκτοπίσει η Χούντα, γύρισε ανάποδα. Κι αυτό μπορούσε να το κάνει ένας μεγάλος, ένας θρυλικός, ένας Ακρίτας, ο Μίκης. Κατάφερε τον τόπο απομόνωσης να τον μετατρέψει σε φάρο, σε πομπό που εξέπεμπε σε όλη την οικουμένη μηνύματα αγώνα και αλληλεγγύης για την Ελλάδα. Εμείς από τη Ζάτουνα, τη Γορτυνία και την Αρκαδία τον ευγνωμονούμε διπλά γιατί μας τίμησε, μας αγάπησε γίναμε ένα. Ο Μίκης δεν έχει τελευταία κατοικία. Όλοι μέσα στο DNA μας έχουμε κάτι από το Μίκη”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας.

Στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο και η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στις 19:00 το βράδυ, με αυτοκινητοπομπή, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φτάσει στην πύλη Ε3 (Άγιος Διονύσιος), στο λιμάνι του Πειραιά, και θα επιβιβαστεί στο πλοίο “Blue Galaxy” της ΑΝΕΚ. Το ταξίδι για την Κρήτη θα ξεκινήσει αργότερα το βράδυ, για να φτάσει στις 7.15 το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι της Σούδας.

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, δήλωσε ότι αφού φτάσει η σορός στο λιμάνι, θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπομπή στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, από όπου θα μεταφερθεί στη Μητρόπολη Χανίων, στον Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου μέχρι τις 12 το μεσημέρι αύριο Πέμπτη η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή προς τον ιερό ναό του Γαλατά Χανίων όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη 1 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει πεζή συνοδεία της σορού στο κοιμητήριο του Γαλατά. Εκεί θα ταφεί, κατά την επιθυμία του, πλάι στον πατέρα και τον αδελφό του. Όπως ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα, ενώ θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία από τον κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι τη δυνατότητα να ταξιδέψουν δωρεάν, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από Πειραιά προς Σούδα για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων και δωρεάν να επιστρέψουν την Πέμπτη 9/9, σε θέσεις ανάλογα με τη διαθεσιμότητα δίνει η Κοινοπραξία ΑΝΕΚ Lines – Blue Star Ferries, “σε μία συμβολική κίνηση, τιμής ένεκεν, στον μεγάλο απόντα”. Οι “Μινωικές Γραμμές” ανακοίνωσαν ότι συμμετέχουν στο πανελλήνιο πένθος προσφέροντας έκπτωση 50% για τον μήνα Σεπτέμβριο στα εισιτήρια των επιβατών που θα θελήσουν να ταξιδέψουν στη γραμμή των Χανίων με το πλοίο “Κύδων Παλάς”, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατροπή στη καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα