ΑΘΗΝΑ
22:36
|
26.04.2024
Συστήματα όπως οι σαρωτές προσώπων απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποιεί η Ύπατη Εκπρόσωπος, Μισέλ Μπατσελέτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση για επιβολή ενός μορατόριουμ στη χρήση των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) μέχρι την υιοθέτηση των “απαραίτητων ασφαλιστικών δικλείδων” κατά των πιθανών “καταστροφικών” συνεπειών τους ζήτησε η Ύπατη Εκπρόσωπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.

Σε ανακοίνωσή της, χθες Τετάρτη, η Ύπατη Εκπρόσωπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), Μισέλ Μπατσελέτ, προειδοποιεί ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να απαγορευτούν όλες οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης που δεν εναρμονίζονται με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ζήτησε επίσης την άμεση παύση των πωλήσεων ορισμένων τεχνολογιών που εμπνέουν ανησυχία.

Προηγήθηκε μια νέα μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι κράτη και επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει πολύ βιαστικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι σαρωτές προσώπων, που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων χωρίς εγγυήσεις για την πρόληψη των διακρίσεων.

Η Μπατσελέτ σημείωσε ότι οι αλγόριθμοι της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι μηχανές άντλησης δεδομένων “επηρεάζουν τη σωματική, τη ψυχική μας ζωή μας ακόμα και τον συναισθηματικό μας κόσμο”. Είναι μια τεχνολογία, όπως είπε η Ύπατη Εκπρόσωπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έχει τη δυναμική να χρησιμοποιηθεί για το “γενικό καλό”
αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει “αρνητικές” ακόμη και καταστροφικές, επιπτώσεις εάν χρησιμοποιηθεί χωρίς επαρκή γνώση για το πώς επηρεάζει τα δικαιώματα των ανθρώπων.

“Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη κομμάτι της ζωής μας. Και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στον αγώνα να διασφαλίσουμε ότι σχεδιάζεται και χρησιμοποιείται με τρόπο που να βελτιώνει τις κοινωνίες μας και να σέβεται περισσότερα δικαιώματα, αντί να είναι εργαλείο που επιτρέπει διακρίσεις, εισβάλλει στην ιδιωτική μας ζωή και υπονομεύει τα δικαιώματά μας”, τόνισε η Πέγκι Χικς, εκπρόσωπος της OHCHR.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι ανησυχητικές εξελίξεις γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνης αφορούν κυρίως την αδιαφανή συλλογή και ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων αλλά και το πώς οι κυβερνήσεις αναπροσαρμόζουν τους τρόπους αστυνόμευσης, απόδοσης της δικαιοσύνης και πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες βάσει των συστημάτων της AI. Η OHCHR προειδοποιεί ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για “αμερόληπτες” λήψεις αποφάσεων σε περίπτωση που αυτές θα στηρίζονται σε απαρχαιωμένα και άσχετα δεδομένα. Τέλος, τονίζεται ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο υπόδειξης του τι πρέπει να “βλέπουν και να διαμοιράζονται στο διαδίκτυο” οι χρήστες.

Με πληροφορίες από RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα