ΑΘΗΝΑ
14:10
|
24.04.2024
Οι ακτιβιστές της Πολιτικής Οργάνωσης καταγγέλλουν τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στον βωμό της κερδοφορίας και χαρακτηρίζουν “δολοφονίες” τα εργατικά δυστυχήματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας ακόμα μεταλλωρύχος έχασε τη ζωή του στα ορυχεία εξόρυξης χρωμίου Μπουλκίζα της Αλβανίας, μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα. Ο μεταλλωρύχος Μουχάρεμ Πλάκου παγιδεύτηκε σε στοά που κατέρρευσε προ πέντε ημερών και τα σωστικά συνεργεία και οι συνάδελφοί του δεν κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν σώο.

Οι ακτιβιστές της “Πολιτικής Οργάνωσης” εκφράζουν την οργή τους για το νέο εργατικό δυστύχημα καταγγέλλοντας πως πρόκειται πλέον για “καθημερινό φαινόμενο”. Κατηγορούν την ιδιοκτήτρια εταιρεία για προσπάθεια “κατατρομοκράτησης των εργαζομένων” επιμένοντας στο να μην επενδύει στην ασφάλεια παρά την κερδοφορία της.

Υπενθυμίζουμε ότι το αμάξι του προέδρου του νέου ανεξάρτητου συνδικάτου των μεταλλωρύχων είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης, ενώ στον ίδιο τον Ελτόν Ντεμπρέσι έχει επιβληθεί εξοντωτικό πρόστιμο 50.000 ευρώ για παραβίαση μέτρων του κορονοϊού κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Να σημειωθεί πως τα ορυχεία της Μπουλκίζα είναι από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Αλβανία με το χρώμιο που εξορύσσεται εκεί να εξάγεται διεθνώς.

Αναπαράγουμε την ανακοίνωση της “Πολιτικής Οργάνωσης *” για το εργατικό δυστύχημα στη Μπουλκίζα της Αλβανίας και τον θάνατο του μεταλλωρύχου Μουχάρεμ Πλάκου:  

“Χθες το βράδυ τα μεσάνυχτα, μετά από πέντε ημέρες αναζήτησης, βρέθηκε το πτώμα του μεταλλωρύχου Μουχάρεμ Πλάκου στη στοά του ορυχείου του πρώην δημάρχου της Μπουλκίζα, Μουφτί Ντουρίτσι. Ο βίαιος θάνατος του Μουχάρεμ μας ωθεί να φωνάξουμε ακόμη πιο δυνατά την αλήθεια για τους μεταλλωρύχους:

– Ο θάνατος του μεταλλωρύχου προκαλείται σχεδόν πάντα από τη μη επένδυση σε υποδομές ασφαλείας.

– Για να κερδίσει περισσότερα, ο ιδιοκτήτης δεν γνωρίζει όρια στην ένταση της εκμετάλλευσης του εργαζομένου. Οι μεταλλωρύχοι εργάζονται ατελείωτες ώρες, χωρίς κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό, δεν πληρώνονται για μήνες ή πληρώνονται πενιχρά. – Οι παραχωρήσεις εκμετάλλευσης των ορυχείων είναι εγκληματικές συμφωνίες μεταξύ πολιτικών ηγετών και μαφιών που τα κατέχουν.

– Η πυραμίδα διαφθοράς, η οποία ξεκινά από τον Πρωθυπουργό και τελειώνει με τοπικούς επιθεωρητές, δεν αφήνει περιθώρια για εποπτεία της ασφάλειας στην εργασία.

– Η δικαιοσύνη είναι τόσο συνδεδεμένη με τα χρήματα και την πολιτική επιρροή που δεν διεξάγει ποτέ σοβαρές έρευνες για να αποκαλύψει την αλήθεια και τις ευθύνες για τους θανάτους και τους ακρωτηριασμούς στην εργασία.

Κάθε θάνατος του μεταλλωρύχου είναι ουσιαστικά δολοφονία εκ προμελέτης. Για να αντιληφθούμε τους υπεύθυνους αρκεί να εντοπίσει κανείς ποιος ωφελείται από αυτό.

Εμείς, οι ακτιβιστές της “Πολιτικής Οργάνωσης”, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του Μουχάρεμ Πλάκου. Δεσμευόμαστε επίσης ότι θα υψώσουμε τη φωνή μας όλο και περισσότερο για το δικαίωμα σε ασφαλή και αξιοπρεπή εργασία. Η πάλη μας θα ενταθεί μέχρι την ημέρα που τα ορυχεία θα επιστραφούν στη δημόσια διοίκηση και οι μεταλλωρύχοι θα αντιμετωπίζονται όπως αξίζει σε εκείνους που θυσιάζονται για να βγάλουν από τα έγκατα της γης τον κοινό μας πλούτο”.

* Η Πολιτική Οργάνωση είναι μια εθελοντική ένωση που έχει τις ρίζες της μετά τα γεγονότα της 21ης ​​Ιανουαρίου 2011 και ενισχύει μέρα με τη μέρα τη θέση της απέναντι στη ριζοσπαστική αριστερά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κολούμπια απειλεί τους φοιτητές με παρέμβαση της Εθνοφρουράς

Αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Άλογα του Ιππικού «δραπέτευσαν»-Πανικός και τραυματίες στο κέντρο του Λονδίνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα