ΑΘΗΝΑ
19:51
|
26.04.2024
Βαρύ το ιικό φορτίο σε Μακεδονία και Θράκη. Στη Θεσσαλονίκη ο Θάνος Πλεύρης και Ασημίνα Γκάγκα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεγαρμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα κρούσματα της συμπρωτεύουσας πλησιάζουν ανησυχητικά εκείνα της Αθήνας.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν σε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα. 

Την αυξανόμενη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της περιοχής επισήμανε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονιζοντας ότι υπάρχει αύξηση της τάξεως του 15% στις νέες εισαγωγές μέσα σε μία εβδομάδα.

Ταυτόχρονα είναι τουλάχιστον ανησυχητικό πως, στο σύνολο των 17 περιφερειακών ενοτήτων που απαρτίζουν τη Μακεδονία και Θράκη, μόλις τρεις έχουν εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50% – πρόκειται για τις Περιφερειακές ενότητες Θάσου (56,19%), Κοζάνης (50,12%) και Καστοριάς (52,83%), με τις υπόλοιπες να βρίσκονται σε ποσοστά 43% κατά μέσο όρο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Θάνος Πλεύρης και η Ασημίνα Γκάγκα, συναντώνται σήμερα Τετάρτη με τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης (όπως η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ΚωνσταντίνοςΖέρβας) και εκπροσώπους της εκκλησίας αλλά και φορείς της Εκκλησίας.

Σε ό,τι αφορά την υγειονομική ετοιμότητα και αντοχή των νοσοκομείων της βόρειας χώρας, αυτή θα επανελεγχθεί από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου ο οποίος βρισκόταν ήδη από χθες το πρωί στη Θράκη και στη συνέχεια στη Μακεδονία.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική καθώς μέσα σε μία περίπου εβδομάδα από το άνοιγμα των σχολείων καταγράφηκαν περισσότερα από 5.000 θετικά κρούσματα Covid σε παιδιά, ενώ προχθές εντοπίστηκαν νέα κρούσματα.

Σημειώνεται ότι η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή για το πεδίο των παιδιών ηλικίας 12-17.

Καμπανάκι χτυπούν και οι ειδικοί με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπο Γώγο, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στη Θεσσαλονίκη.

“Στην Κεντρική Μακεδονία δεν πέφτουν οι καμπύλες και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό. Έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά” είπε στο Mega.

“Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Κατσίμπα, τόνισε ότι “έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες” και ότι “χρειάστηκε να ανοίξουν και άλλες πτέρυγες απλών κλινικών”.

“Το μεγάλο πρόβλημα είναι στις εντατικές. Δεν έχουμε εντατικές για covid. Eίναι πλήρη τα κρεβάτια. Ενώ έχουμε και συμβάντα με διασωληνωμένους να περιμένουν σε απλούς θαλάμους για νοσηλεία”, σημείωσε στο Mega.

Για το ζήτημα των μη εμβολιασμένων ασθενών, που οδηγεί στον υψηλό αριθμό των δεκάδων θανάτων, μίλησε στον ΣΚΑΪ και η Λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλλου, διευκρινίζοντας ότι οι διασωληνωμένοι, που τελικά πεθαίνουν, είναι ανεμβολίαστοι κατά 92-93% και άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου. “Τώρα που τα εμβόλια κάλυψαν το 92% αυτών που νοσηλεύονται μένει ένα ευάλωτο 8%”, πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα