ΑΘΗΝΑ
00:06
|
17.10.2021
Παύθηκε για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε φερόμενα κρούσματα του μυστηριώδους Συνδρόμου της Αβάνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας, η CIA, απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον σταθμάρχη της στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βιέννη, εν μέσω επικρίσεων για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε φερόμενα κρούσματα του μυστηριώδους Συνδρόμου της Αβάνας, σύμφωνα με την Washington Post.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεκάδες μέλη του αμερικανικού προσωπικού στην πρωτεύουσα της Αυστρίας -διπλωμάτες και κατάσκοποι-, καθώς και μερικά παιδιά εργαζομένων της αμερικανικής κυβέρνησης παρουσίασαν συμπτώματα, όμως ο εν λόγω αξιωματούχος αντιμετώπισε τις περιπτώσεις τους με σκεπτικισμό ή επέδειξε αδιαφορία.

Εκπρόσωπος της CIA που ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι η υπηρεσία παίρνει σοβαρά τα δεκάδες πιθανά κρούσματα του μυστηριώδους συνδρόμου σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, ιδίως στη Βιέννη, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλη πρεσβεία.

Η Post, η οποία επικαλέστηκε πρώην και νυν αξιωματούχους των ΗΠΑ που της μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, εξήγησε πως η καθαίρεση του σταθμάρχη είχε σκοπό να σταλεί το μήνυμα στα στελέχη της υπηρεσίας και άλλους αξιωματούχους ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν σοβαρά το Σύνδρομο της Αβάνας, σειρά ανεξήγητων προβλημάτων υγείας που περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ναυτία, ζαλάδα, απώλεια μνήμης κ.λπ.

Η επίσκεψη στο Βιετνάμ της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, της Κάμαλας Χάρις, καθυστέρησε για αρκετές ώρες στα τέλη Αυγούστου εξαιτίας “αφύσικου περιστατικού προβλημάτων υγείας” στην αμερικανική πρεσβεία στο Ανόι, στρέφοντας ξανά τους προβολείς στο φαινόμενο, το οποίο η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη μπορέσει να εξηγήσει.

Όλα ξεκίνησαν όταν εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα ανέφεραν μυστηριώδη προβλήματα υγείας από το 2016 και μετά. Όμως η υπόθεση δεν πήρε διαστάσεις παρά το 2017, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακάλεσε το μεγαλύτερο μέλος των Αμερικανών διπλωματών από την Αβάνα, αντιδρώντας στη νέα απειλή.

Πάνω από είκοσι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη των οικογενειών τους παρουσίασαν συμπτώματα του συνδρόμου αυτού από τα τέλη του 2016 ως τον Μάιο του 2018, όπως και μερικοί Καναδοί διπλωμάτες.

Ομάδα Κουβανών επιστημόνων ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει “καμία επιστημονική απόδειξη” για τη μυστηριώδη νόσο και πως πρόκειται για “Ανυπόστατες” οι αμερικανικές θεωρίες .

“Συμπεραίνουμε ότι η ιστορία του μυστηριώδους συνδρόμου δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή, σε καμία από τις συνιστώσες της και ότι δεν επιβίωσε παρά μόνο λόγω μιας προκατειλημμένης χρήσης της επιστήμης”, αναφέρουν οι 16 ερευνητές της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας (ACC) σε επίσημη έκθεσή τους.

Το 2018, παρόμοια συμπτώματα ανέφεραν άλλοι περίπου δέκα Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κίνα. Πιθανά κρούσματα του συνδρόμου έχουν ακόμη αναφερθεί στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στη Ρωσία, στην Ταϊβάν και στην ίδια την Ουάσινγκτον.

Τον Ιούλιο, το περιοδικό “The New Yorker” έκανε λόγο για δέκα και πλέον κρούσματα του συνδρόμου στη Βιέννη εντός 2021.

Οι διπλωμάτες έχουν διάφορα συμπτώματα: έλλειψη ισορροπίας, συντονισμού, ιλίγγους, πρόβλημα στην εστίαση των ματιών τους, κρίσεις άγχους, έντονο εκνευρισμό και αυτό που τα θύματα αποκαλούν “διανοητική θολούρα”. Έχουν διαγνωστεί ακόμη και εγκεφαλικές κακώσεις.

Πέρυσι, επιτροπή της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιο ευλογοφανής θεωρία είναι πως το Σύνδρομο της Αβάνας οφείλεται σε “κατευθυνόμενα ραδιοκύματα”.

Οι ερευνητές της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας εμμένουν “καμία γνωστή μορφή ενέργειας δεν μπορεί να προκαλέσει επιλεκτικές εγκεφαλικές βλάβες (με ακρίβεια ακτίνας λέιζερ) υπό τις συνθήκες που περιγράφονταν στα υποτιθέμενα συμβάντα της Αβάνας”. Η ACC “είναι έτοιμη να αναθεωρήσει τα συμπεράσματά της αν εμφανιστούν νέες αποδείξεις”, διευκρίνισαν οι Κουβανοί ερευνητές.

Από την αρχή, η Ουάσινγκτον μοιάζει να αμφιταλαντεύεται. Ορισμένοι υποβαθμίζουν τα συμπτώματα αυτά, που κάποιες φορές αποδίδονται στο στρες, σε κάποια άγνωστη μόλυνση ή σε μαζική υστερία.

Άλλοι όμως, όπως ο νυν διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς αδράχνουν την ευκαρία ισχυριζόμενοι ότι υπάρχει “πολύ ισχυρή πιθανότητα” να πρόκειται για εσκεμμένες ενέργειες προερχόμενες από τη Ρωσία.

Ο ίδιος δήλωσε τον Ιούλιο πως περίπου 100 μέλη της CIA και μέλη των οικογενειών τους είναι ανάμεσα στους περίπου 200 Αμερικανούς αξιωματούχους και συγγενείς τους που πάσχουν από το Σύνδρομο της Αβάνας.

Η Μόσχα έχει διαψεύσει πολλάκις τους ισχυρισμούς, αρνούμενη οποιαδήποτε ανάμειξή της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέξας: Πυροβολισμοί κατά αστυνομικών έξω από κλαμπ

Ρωσία: Δεκαοκτώ νεκροί από νοθευμένο αλκοόλ

Αίγυπτος: Αλληλεγγύη προς τον λαό της Ελλάδας για τις καταστροφικές πλημμύρες

Ιταλία: «Διακόσιες χιλιάδες πολίτες» πήραν μέρος στην κινητοποίησή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα