ΑΘΗΝΑ
12:25
|
19.05.2024
Πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα έχει "πολύ ενεργό ρόλο" σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αναφέροντας πως δεν μπορούμε να ζητάμε ως χώρα "μόνο στήριξη".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αύριο το πρωί θα γίνουν οι ανακοινώσεις στο Μέγαρο των Ηλισίων για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας αλλά και σε σχέση με εξοπλιστικά προγράμματα ανήγγειλε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Αριάνα Παρασκευοπούλου και Νίκο Αλιάγα μέσα από το μουσείο του Λούβρου.

Αφού αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Γαλλίας και της Ελλάδας, επισήμανε πως διατηρεί ο ίδιος φιλική σχέση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, θεωρώντας πως για αυτόν είναι ένας άνθρωπος “που μπορεί να πάρει ανά πάσα στιγμή τηλέφωνο και να ανταποκριθεί”.

Αναφερόμενος στην πρόταση για δημιουργία ευρωστρατού ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι “πλέον επιτακτικό” θεωρώντας πως Ελλάδα και Γαλλία θα βρεθούν “τα επόμενα χρόνια” στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας.

“Είναι επιβεβλημένο να συνυπάρχουν οι αποστολές της ΕΕ με αυτές του ΝΑΤΟ π.χ. στο Σαχέλ της Αφρικής” πρόσθεσε στη συνέχεια λέγοντας πως η ανάγκη να φυλάσσονται τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά πρέπει να είναι από τις αρμοδιότητες της Ευρώπης.

Είπε πως είναι “ώριμη πρόταση” εκείνη του Γάλλου προέδρου για ευρωπαϊκό στρατό, λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την πολιτική τους. Και συνέχισε:

“Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να δρα αυτόνομα, χωρίς να χρειάζεται άδεια ή συναίνεση οποιουδήποτε άλλου εάν κρίνει πως υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα των κρατών της Ευρώπης τα οποόια θα πρέπει να υπερασπιστεί”

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα έχει “πολύ ενεργό ρόλο” σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αναφέροντας πως δεν μπορούμε να ζητάμε ως χώρα “μόνο στήριξη” αλλά πρέπει “και να μπορεί την ισχύ της να την αξιοποιεί προς όφελος της Ευρώπης”.

Εξήγησε πως αποφάσισε την αγορά μαχητικών από τη Γαλλία θα πρέπει να ευνοεί την διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων μεταξύ των χωρών – μελών.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ό,τι διαδραματίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο `18μηνο είναι “σημαντικές” γιατί οι ευρω-τουρκικές σχέσεις έγιναν…”ευρω-τουρκικές” και πως υπήρχαν χώρες όπως η Γαλλία που πρόσφεραν “απτή στήριξη όταν την χρειάστηκε”.

Ερωτηθείς περί “εθνικής μοναξιάς” το διέψευσε λέγοντας πως αυτό μπορεί, ανάλογα με τη στάση μας, να γίνει “αυτοεκπληρούμενη προφητεία” . Ισχυρίστηκε ότι η 26μηνη κυβέρνησή του έχει αναπτύξει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αναφέροντας τις σχέσεις με Εμιράτα, Αίγυπτο, Ισραήλ αλλά και την έναρξη σχέσεων και ανοιγμάτων με Αφρική και Ινδία. Πρόσθεσε πως η γνώμη της Ελλάδας “μετρά στην Ευρώπη αφού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής…είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές της”.

Σε ερώτηση για τις νέες κινήσεις πρόκλησης της Τουρκίας ανέφερε πως την άνοιξη είχε προβλέψει πως θα είχαμε ήσυχο καλοκαίρι, προσθέτοντας πως το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και να έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και ήσυχο χειμώνα. “Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο” πρόσθεσε λέγοντας πως υπάρχουν τομείς για διμερή συνεργασία με την Άγκυρα όπως αυτός του μεταναστευτικού ζητήματος. Επανέλαβε πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι η μεγαλύτερη διαφορά “που μπορεί να λυθεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου”. Πρόσθεσε πως σε κάτι τέτοιο “δεν θα έλειπαν και αμοβαίες υποχωρήσεις”, προϊδεάζοντας για το σφοδρό παζάρι που θα μπορούσε να ακολουθήσει η έναρξη νέου γύρου ελληνο-τουρκικής διαπραγμάτευσης.

Επιμένοντας να βλέπει σχετικώς “ρόδινη” την κατάσταση, ισχυρίστηκε πως προτιμά να βλέπει τη “θετική πλευρά των πραγμάτων αλλά η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα”.

Σε σχέση με την πιθανότητα επίτευξης μίας συμφωνίας εντός των χωρών μελών της ΕΕ για το μεταναστευτικό εμφανίστηκε απαισιόδοξος τονίζοντας πως υπάρχει ένας αριθμός χωρών που αντιτίθεται σε μία ίση κατανομή “βαρών”. Αναφέρθηκε επίσης στα πρόσφατα εγκαίνια νέου κλειστού χώρου στρατοπέδου προσφύγων στη Σάμο, προσθέτοντας πως θα το επισκεφθεί σύντομα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δομινικανή Δημοκρατία: Στις κάλπες στη σκιά της βίας στη γειτονική Αϊτή

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Με παραίτηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου απειλεί ο Μπένι Γκαντς

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα