ΑΘΗΝΑ
23:50
|
26.04.2024
Αύριο θα γίνει η ταφή του πρόσφατα εκλιπόντα ιστορικού, τουρκολόγου και διεθνολόγου, καθώς επίσης και ποιητή και συγγραφέα, Δημήτρη Κιτσίκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αύριο, Τετάρτη 29/9 στις 14.00, θα γίνει η ταφή του πρόσφατα εκλιπόντα ιστορικού, τουρκολόγου και διεθνολόγου, καθώς επίσης και ποιητή και συγγραφέα, Δημήτρη Κιτσίκη, που «έφυγε» από τη ζωή στις 28 Αυγούστου σε ηλικία 86 ετών στην εκκλησία του χωριού Πικουλιάνικα Λακωνίας, για να προσκυνήσουν τη σορό όσοι παρευρεθούν και αμέσως μετά η ταφή του ίδιου στο νεκροταφείο του χωριού, δίπλα στην εκκλησία. Ο γιος του Άγις και η σύζυγός του ταξίδεψαν από τον Καναδά και θα είναι παρόντες.

Η κηδεία έγινε την 1η του Σεπτέμβρη στον Καναδά.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Κιτσίκης

Ο Δημήτρης Κιτσίκης είναι γιός του Νίκου Κιτσίκη (1887-1978), γεννημένου στο Ναύπλιο, καθηγητή και πρύτανη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, κορυφαίου Έλληνα πολιτικού μηχανικού, βουλευτή της ΕΔΑ και πρόεδρου του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου.

Η μητέρα του, η φεμινίστρια και αγωνίστρια του Ε.Λ.Α.Σ. κατά της γερμανικής κατοχής, Μπεάτα Κιτσίκη, το γένος Πετυχάκη.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, στα δώδεκά του χρόνια, εστάλη εσωτερικός σε σχολείο της Γαλλίας, από τον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Οκτάβιο Μερλιέ, γιατί η μητέρα του, ως κομμουνίστρια, είχε καταδικαστεί σε θάνατο από στρατιωτικό δικαστήριο. Παρέμεινε στο Παρίσι για 23 χρόνια μαζί με τη Βρεταννίδα γυναίκα του, την Άννα Χάμπαρντ (Anne Hubbard), κόρη Άγγλου δικαστή στην αποικιακή Νιγηρία, την οποία νυμφεύτηκε το 1955 στη Σκωτία, και με τα δύο πρώτα του παιδιά, την Τατιάνα και τον Νίκο. Κατά τον ίδιο, απολύθηκε από το γαλλικό πανεπιστήμιο λόγω της καθοριστικής συμμετοχής του ως μαοϊκού στην εξέγερση των Γάλλων φοιτητών του Μάη 1968. 

Γνωστός τόσο για την ευρυμάθειά του όσο και για τις «αιρετικές» απόψεις του ο Δημητρης Κιτσίκης υπήρξε μια sui generis προσωπικότητα.

Γόνιμος αμφισβητίας της σύγχρονης ιστοριογραφίας διατέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας, όπου δίδασκε την ιστορία Κίνας και Τουρκίας, πολιτικές ιδεολογίες και γεωπολιτική. Υπήρξε μέλος της καναδικής Ακαδημίας, γνώριζε πολύ καλά την τουρκική πραγματικότητα (είχε διδάξει και σε Πανεπιστήμια της Τουρκίας) και εξέχον μέλος της Αδελφότητας Χιζμέτ που ίδρυσε ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο εξόριστος στις ΗΠΑ σούφι ιμάμης τον οποίο ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει ως υποκινητή του πραξικοπήματος πριν από πέντε χρόνια.

Ο ίδιος ο Κιτσίκης πίστευε πως το αποτυχημένο αυτό πραξικόπημα το υποκίνησαν οι ΗΠΑ, ενώ πάντοτε τόνιζε ότι η τουρκική κοινωνία χαρακτηρίζεται από την αέναη πάλη μεταξύ κοσμικών και ακραίων ισλαμιστών, «όπως είναι και ο πρόεδρος Ερντογάν που ήταν εξαρχής μέλος της αιγυπτιακής αδελφότητος των Αδελφών Μουσουλμάνων, αλλά το έκρυβε» όπως έλεγε. Παράλληλα τασσόταν αταλάντευτα υπέρ μιας ελληνοτουρκικής συνομοσπονδίας, υπέρ της συναδέλφωσης των δύο λαών, ενώ δεν δίστασε ήδη από την δεκαετία του ’60 να έλθει σε σύγκρουση με τον εθνικό μύθο του «κρυφού σχολειού».

Πηγές: Εφημερίδα των Συντακτών, Peloponnisos.gr, Notospress.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα