ΑΘΗΝΑ
03:34
|
27.04.2024
Ο Λούκα Μορίζι δεν είναι ένα οποιοδήποτε στέλεχος της Λέγκας. Είναι ο αδιαμφισβήτητος “γκουρού” της επικοινωνιακής πολιτικής του Σαλβίνι. Ο δημιουργός του κοινωνικού δικτύου “Κτήνος”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αληθινά θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο για τον ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι (όπως και για όποιον άλλον μεγαλόστομα αυτοανακηρύσσεται αταλάντευτος πυλωρός της ηθικής και του χρηστού πνεύματος) να εξαναγκάζεται από τα πραγματικά γεγονότα να δικαιολογήσει όλα τα ανομήματα που αποκαλύπτονται ότι τελούνται στο εσωτερικό της παράταξής του, ενώ εκείνος τα έχει αποκηρύξει δημόσια και μετά βδελυγμίας.

Ο Ματέο Σαλβίνι είχε προκαλέσει σάλο τον περασμένο χρόνο, όταν χτυπούσε συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων το θυροτηλέφωνο ενός υπόπτου διακινητή ναρκωτικών στη Μπολόνια, φαρισαϊκά ρωτώντας τον “εσείς εδώ διακινείτε;” για να καταγγείλει τάχατες την εγκληματικότητα των ξένων στην Ιταλία. Το 2019, πάλι, πομπώδικα διακήρυττε πως θα κλείσει ένα προς ένα τα cannabis shop στη χώρα, επειδή κατ’ αυτόν συνεργούν στην εξάπλωση και στο ρίζωμα της κατανάλωσης ναρκωτικών, Προφανώς ποτέ δεν φανταζόταν πως θα έφθανε το πλήρωμα του χρόνου ένας από τους στενότερους συνεργάτες του να συλλαμβάνεται στη Βερόνα όχι μόνον για κατοχή, αλλά σύμφωνα με τις προηγούμενες μαρτυρίες άλλων τριών κατηγορούμενων και για διάθεση ναρκωτικών.

Ο περί ου ο λόγος Λούκα Μορίζι μάλιστα δεν ήταν ένα οποιοδήποτε στέλεχος της Λέγκας, αλλά είναι ο αδιαμφισβήτητος “γκουρού” της επικοινωνιακής πολιτικής του Σαλβίνι, ο δημιουργός του κοινωνικού δικτύου “Κτήνος” (Bestia), μέσα από το οποίο ο ηγέτης της ξενοφοβικής παράταξης διοχέτευε και μεθόδευε τις επιθέσεις του προς κάθε κατεύθυνση. Είναι ακριβώς τούτο το επικοινωνιακό δίκτυο που είχε διανείμει και συντηρούσε τη διαβόητη εκείνη συνομιλία μέσω θυροτηλεφώνου: ένα “εσείς εδώ διακινείτε” που εν προκειμένω δεν πρόκειται να ρωτήσει ο Σαλβίνι τον πρώην πιστό του συνεργάτη.

Στην κατοικία του Μορίζι στο Μπελφιόρε, κατά την έρευνα εντοπίσθηκε μία υγρή ναρκωτική ουσία και κοκαΐνη σε μικρή ποσότητα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Από τον περασμένο Αύγουστο στην τοπική εισαγγελία υπάρχουν οι καταθέσεις άλλων τριών κατηγορουμένων για ναρκωτικά, πως τις παράνομες ουσίες τις προμηθεύονταν από τον Μορίζι. Τον άνθρωπο που φρόντιζε να διογκώνει επικοινωνιακά την “σταυροφορία” του Σαλβίνι κατά της μάστιγας αυτής και των (μεταναστών συνήθως, κατά τον ίδιον) διακινητών τους.

Απεναντίας όμως, ο Σαλβίνι, όπως κάνει και σε άλλες περιπτώσεις όπου οι συνεργάτες του πιάνονται στα πράσα να παρανομούν ή να προκαλούν το κοινό αίσθημα, μάλλον επιεικής στέκεται απέναντι σε όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας. Ο Μορίζι ζήτησε ταπεινά συγγνώμη, παραδεχόμενος ότι έσφαλε κι ο Σαλβίνι μεγάθυμος, αντίθετα με άλλες περιπτώσεις, σπεύδει να του τείνει το χέρι: “Όταν ένας φίλος διαπράττει ένα λάθος κι ο Λούκα το έπραξε (…) πρώτα θυμώνεις, έπειτα όμως του τείνεις το χέρι για να τον βοηθήσεις να ξανασηκωθεί. Για εμένα η φιλία και να είσαι πιστός σε αυτή είναι όλη μου η ζωή”. Και με ένα χαμόγελο μπροστά στις κάμερες, έστελνε στον Μορίζι το μήνυμα “Καλή τύχη φίλε, σε εμένα μπορείς να στηρίζεσαι πάντα”. Σε όποια αντίθετη περίπτωση, ο Σαλβίνι θα είχε χαλάσει τον κόσμο για την υποκρισία του όποιου διωκώμενου, τώρα όμως επιφυλάχθηκε, τονίζοντας ότι δεν σχολιάζει “προσωπικές υποθέσεις”.

Βέβαια, επικαλούμενος “προσωπικούς λόγους” ο ίδιος ο Μορίζι (πιθανώς διαισθανόμενος την κατάληξη των ερευνών) είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από το Bestia, υποστηρίζοντας πως “ήθελε να αποστασιοποιηθεί για λίγο”. Νωρίτερα είχε παραιτηθεί και από τη γενική γραμματεία του κόμματος, πάλι για προσωπικούς λόγους. Με την σύλληψή του μοιάζει να τερματίζεται η πολιτικο-επικοινωνιακή σταδιοδρομία του ανθρώπου που είναι κατά μέγα βαθμό υπεύθυνος για την εικόνα και την απήχηση του Σαλβίνι. Του “ψηφιακού-φιλοσόφου, social-μεγάφωνου, που ασχολούμαι σχεδόν 24Χ7 για τον Καπιτάνο” (δηλ. τον Σαλβίνι), όπως γράφει ο ίδιος ο Μορίζι στον λογαριασμό του στο Twitter με 20.900 ακολούθους.

Ο Μορίζι ήταν επίσης ο εμπνευστής του επικοινωνιακού σόου στο αεροδρόμιο, με τον Σαλβίνι να παρίσταται στην άφιξη του εκδοθέντος κατηγορούμενου για τρομοκρατία Τσέζαρε Μπατίστι για να τον αποδοκιμάσει. Δεν πιστεύει κανείς ότι ο ακροδεξιός ηγέτης θα παραστεί σε κάποια από τις φάσεις της προσαγωγής ή της δίκης του Μορίζι, έχοντας μάλιστα την ίδια απαξιωτική έκφραση, ούτε και θα εκστομίσει φιλιππικούς ή πεντάρικες ηθικολογίες.

Την ίδια τακτική της σιωπής ή της επιεικούς άφεσης αμαρτιών έχει ακολουθήσει και στο παρελθόν ο Σαλβίνι, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει τα σφάλματα των στελεχών του. Άφεση αμαρτιών θυμόμαστε πως έδωσε ο Σαλβίνι στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Κλάουντιο Ντουριγκόν για το φασιστικό ατόπημά του να αποδωθεί ξανά η ονομασία του αδελφού του Μουσολίνι σε πάρκο με τα ονόματα των ηρώων δικαστών που δολοφόνησε η Μάφια. Σιωπή και επιείκεια ήταν και η απάντηση του Σαλβίνι στις πρόσφατες τρανταχτές υποθέσεις της εν ψυχρώ προμελετημένης εκτέλεσης, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της υπόθεσης, ενός 39χρονου Μαροκινού από Λεγκίστα αντιδήμαρχο στη Βογκέρα ή την επίσης εν ψυχρώ δολοφονία του συνεταίρου του από δημοτικό σύμβουλο της Λέγκας στη Λικάτα στη Σικελία. Ή για τόσες άλλες παρόμοιες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται στελέχη της Λέγκας και κάθε λίγο και λιγάκι ταράζουν την εικόνα που θέλει να διαμορφώσει για τον εαυτό του ο “άσπιλος κι αμόλυντος” Σαλβίνι, με το κομποσκοίνι στο χέρι και τη διαρκή επίκληση της “Παναγίας”.

Βέβαια, ο Σαλβίνι (όπως και οι περισσότεροι σύγχρονοι ηγέτες) δεν έχει κλασική παιδεία. Άλλωστε δεν έχει φοιτήσει σε πανεπιστήμιο και μόνη του επαγγελματική ή άλλη ενασχόληση ήταν να δημοσιογραφεί στο κομματικό όργανο της Λέγκας επί Ουμπέρτο Μπόσι, στα χρόνια του κολοφώνα του εθνικιστικού λαϊκισμού και του μπερλουσκονισμού στην Ιταλία. Αλλιώτικα θα γνώριζε τις έννοιες της ύβρεως και της τίσεως, θα είχε παρόντες σαν εικόνες ανθρώπους σαν τον Καπανέα, τον Τάνταλο, τον Οιδίποδα ή τον Κρέοντα ή τον Κροίσο. Ανθρώπους που εκαυχώντο δίχως να αναλογίζονται πως ο κύκλος της ζωής και απρόβλεπτα γεγονότα μπορούνε να διαψεύσουνε οικτρά την αλαζονική τους στάση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τι θα ζυγίσει την ψήφο στις Ευρωεκλογές; Πλημμυρίδα εξώσεων, αύξηση ενοικίων, αντικειμενικών αξιών. Ισπανοί και Πορτογάλοι νιώθουν πως η καθημερινότητα διαψεύδει τις προβλέψεις των Βρυξελλών.

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Η γενοκτονία στη Γάζα δεν επιτρέπεται να περνά απαρατήρητη σε ένα παγκόσμιο γεγονός, που υποτίθεται ότι προωθεί τις υψηλές αξίες της ανθρωπότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα