ΑΘΗΝΑ
23:05
|
26.04.2024
116 παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 15 ετών βασανίστηκαν από στρατιωτικούς, που κατόπιν τα πέταξαν σε πηγάδι όπου και πνίγηκαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανεστάλη η έρευνα για τα λείψανα δεκάδων παιδιών, μελών κοινότητας αυτοχθόνων που πιστεύεται ότι σφαγιάστηκαν και θάφτηκαν μυστικά σε πρώην στρατόπεδο των ένοπλων δυνάμεων εν μέσω του εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα τη δεκαετία του 1980.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέφεραν ότι η έρευνα ανεστάλη εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας.

Οι εκταφές στο χωριό Τσιούλ, το οποίο απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, προγραμματιζόταν να αρχίσουν το πρωί της Τρίτης (28/9), αλλά ανεστάλησαν, καθώς κάτοικοι διαδήλωσαν κι εμπόδισαν ιατροδικαστικούς να αρχίσουν την έρευνα, χωρίς να εξηγήσουν γιατί εναντιώνονται σε αυτή.

“Δεν υπάρχει νέα ημερομηνία για τις εκταφές λόγω της κατάστασης ασφαλείας”, δήλωσε ο Διέγο Ριβέρα, επικεφαλής της οργάνωσης των θυμάτων ASOMOVIDNQ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Ριβέρα στηλίτευσε την έλλειψη συντονισμού των αρχών, κρίνοντας πως εμποδίζει την έρευνα.

Ο Αρνούλφο Οσλάχ, ένας από τους επιζήσαντες, που βρισκόταν επιτόπου την Τρίτη, κατήγγειλε πως ανάμεσα σε όσους πρόβαλαν αντίσταση στην εκταφή βρίσκονται πρώην μέλη των ένοπλων δυνάμεων, που πιθανόν ενέχονταν στη σφαγή.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει πως η καταγγελία του Οσλάχ, που προστατευόταν από τις Αρχές για να μην υποστεί επίθεση κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, σύμφωνα με την εισαγγελία, δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Η σφαγή στο χωριό Τσιούλ, μια από τις πολλές με θύματα μέλη κοινοτήτων των Μάγια, διαπράχθηκε την 21η Μαΐου 1988.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο στρατός συνέλαβε εκατοντάδες κατοίκους και τους οδήγησε στο στρατόπεδο, όπου τα παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς.

Κατά τον Οσλάχ, 116 παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 15 ετών βασανίστηκαν από στρατιωτικούς, που κατόπιν τα πέταξαν σε πηγάδι όπου και πνίγηκαν.

Δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για τον αριθμό των θυμάτων, ούτε σαφήνεια για τα κίνητρα της στρατιωτικής μονάδας που είχε τη βάση της στο Τσιούλ.

Ο στρατός της Γουατεμάλας έχει κατηγορηθεί για γενοκτονία των αυτοχθόνων λαών της Γουατεμάλας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα