ΑΘΗΝΑ
06:25
|
18.04.2024
Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Μπαμακό κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της αφρικανικής χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαλί κάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Μπαμακό για εξηγήσεις μετά τις “εχθρικές και προσβλητικές” δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μαλί δεν χαίρει καμίας νομιμότητας ώστε να μπορεί να ασκεί κριτική για τις αποφάσεις της γαλλικής ηγεσίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε επίσης πως πρέπει “το κράτος να επιστρέψει” στο Μαλί, με φόντο τις συνεχιζόμενες εντάσεις ανάμεσα στη Γαλλία και το κράτος του Σαχέλ, όπου το Παρίσι βρίσκεται στη διαδικασία μείωσης της στρατιωτικής του παρουσίας. “Πρέπει το κράτος να επιστρέψει με τη δικαιοσύνη του, την παιδεία του, την αστυνομία του παντού” στο Μαλί, όπου πολλές περιοχές έχουν πρακτικά αφεθεί να τα βγάλουν πέρα μόνες τους αντιμέτωπες με τους τζιχαντιστές, τις διακοινοτικές εντάσεις και το λαθρεμπόριο, υποστήριξε ο κ. Μακρόν.

“Ο υπουργός (Εξωτερικών του Μαλί  Αμπντουλαγέ Ντιόπ) κάλεσε τις γαλλικές αρχές σε αυτοσυγκράτηση” και στην “αποφυγή αξιολογικών κρίσεων”, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΞ της αφρικανικής χώρας. Το διάβημα του ΥΠΕΞ του Μαλί στηλιτεύει τις “εχθρικές” και “προσβλητικές” τοποθετήσεις του κ. Μακρόν, εκφράζει “έντονη διαμαρτυρία για αυτές τις λυπηρές δηλώσεις”, οι οποίες “πιθανόν θα βλάψουν” τη διμερή σχέση.

Παρίσι και Μπαμπακό βρίσκονται στα “μαχαίρια” από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο πρωθυπουργός του Μαλί, Σοκέλ Κοκάλα Μαίγκα, δήλωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι η Γαλλία “εγκαταλείπει τη χώρα του εν μέσω πολέμου, σαν να εγκαταλείπει το πιλοτήριο εν μέσω πτήσης” με την απόφασή της να μειώσει την παρουσία των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του Σαχέλ από το επόμενο έτος. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει δηλώσει ότι η επιχείρηση των γαλλικών δυνάμεων στο Μαλί δεν θα τερματιστεί αλλά θα αναδιαταχθεί. Μάλιστα, το Παρίσι έχει υπογραμμίσει ότι είναι ανάγκη να εμπλακούν με στρατιωτική βοήθεια στην περιοχή του Σαχέλ άλλες τρίτες χώρες. Δήλωση που παραπέμπει και στην πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη στο Παρίσι από τους Μακρόν-Μητσοτάκη.

Το Παρίσι, που επενέβη στρατιωτικά στο Σαχέλ εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων το 2013, άρχισε τον Ιούνιο να αναδιοργανώνει τη δύναμη που έχει αναπτύξει· ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτικών θα μειωθεί ως το 2023 σε 2.500 ως 3.000, έναντι 5.000 και πλέον σήμερα.

Η στρατιωτική χούντα στο Μπαμακό έκανε σαφές πρόσφατα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να καταφύγει στις υπηρεσίες ρώσων μισθοφόρων — του διαβόητου ιδιωτικού ομίλου Βάγκνερ. Αλλά η Γαλλία δεν σταματά να διαμηνύει πως η παρουσία των “μισθοφόρων” αυτών θα ήταν “ασύμβατη” με τη συνέχιση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας και να διεξάγει διπλωματική εκστρατεία για την αποτροπή της εξέλιξης αυτής.

Με πληροφορίες από RT News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα