ΑΘΗΝΑ
01:24
|
24.04.2024
Τουλάχιστον ένας πύραυλος αγνώστου τύπου εκτοξεύτηκε προς χωρικά ύδατα, ανοιχτά της Ιαπωνίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε τουλάχιστον μία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προς την κατεύθυνση της Θάλασσας της Κορέας, ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ανακοινώσεις των στρατιωτικών επιτελείων της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας. Το επιτελείο δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για την εκτόξευση του πυραύλου, πέραν του να διευκρινίσει πως ήταν βαλλιστικός.

Η νέα πυραυλική δοκιμή πραγματοποιήθηκε ενώ στη Σεούλ φέρεται να βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση των επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας με αντικείμενο τις εξελίξεις και την πρόσφατη στρατιωτική κινητικότητα στον βορρά της κορεατικής χερσονήσου.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Πιονγκγιάνγκ έχει προχωρήσει σε μια σειρά δοκιμών πυραύλων τύπου Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς και συνεχίζει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, βαλλιστικών πυραύλων και άλλων τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις. Προσφάτως, ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε έκθεση της στρατιωτικής βιομηχανίας της χώρα του είχε δηλώσει ότι στόχος του είναι η χώρα να αποκτήσει “έναν ανίκητο στρατό”. Εξήγησε ότι η χώρα του χτίζει ένα σύγχρονο οπλοστάσιο για την άμυνά της και όχι για να ξεκινήσει έναν πόλεμο.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης κατήγγειλε επίσης τον ρόλο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αντιμετωπίζοντας σκωπτικά τις διαβεβαιώσεις της Ουάσινγκτον πως δεν διακατέχεται από εχθρική ή πολεμοχαρή διάθεση έναντι της Πιονγκγιάνγκ: “Διερωτώμαι αληθινά αν υπάρχουν άνθρωποι ή χώρες που το πιστεύουν αυτό”, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στο μεταξύ, αντιπρόσωποι εκατοντάδων διεθνών εταιρειών και αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων διαφόρων χωρών βρίσκονται στη Σεούλ για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Αεροδιαστημικής και Άμυνας (International Aerospace and Defence Exhibition, ADEX), της μεγαλύτερης του είδους που έχει οργανωθεί ποτέ στη Νότια Κορέα.

Η δοκιμή καταγράφηκε εξάλλου ώρες αφού ο Σουνγκ Κιμ, ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, επανέλαβε την προσφορά της Ουάσινγκτον στην Πιονγκγιάνγκ να αρχίσουν συνομιλίες. “Θα συνεχίσουμε στη διπλωματική οδό (…) για να επιτύχουμε απτές προόδους που θα βελτιώσουν την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων μας”, διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι σύμμαχοι έχουν “ευθύνη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, αναφερόμενος στις κυρώσεις που η Πιονγκγιάνγκ αξιώνει να αρθούν.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων. Ο κ. Κισίντα χαρακτήρισε τη σειρά δοκιμών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ, που άρχισε τον περασμένο μήνα και συνεχίζεται, “πολύ λυπηρή” εξέλιξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα