ΑΘΗΝΑ
15:51
|
26.04.2024
Το “Aedes koreicus” θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δυνητικό φορέα ιών σύμφωνα με άρθρο στην επιστημονική επιθεώρηση “Parasites & Vectors”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ιδιαίτερα επεκτατικό είδος κουνουπιού από την Ανατολική Ασία κάνει ολοένα και περισσότερο αισθητή την παρουσία στην Ιταλία και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε συνητικό φορέα ιών, όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Πανεπιστημίου του Μιλάνου στην επιστημονική επιθεώρηση “Parasites & Vectors”.

Το άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι το κορεατικό κουνούπι “Aedes koreicus”, το οποίο είχε αρχικά εντοπιστεί το 2011 στη βόρεια Ιταλία, εξαπλώνεται σε νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας.

Το “Aedes koreicus” προέρχεται από ένα ηφαιστειακό νησί της Νότιας Κορέας και έχει δύο χαρακτηριστικά: μοιάζει πάρα πολύ με το κουνούπι τίγρης και είναι ανθεκτικό στο κρύο. Η ιταλική εφημερίδα, επικαλούμενη την πανεπιστημιακή μελέτη, αναφέρει ότι η πρόοδος του Κορεάτικου κουνουπιού είναι αποτέλεσμα της “ακούσιας εισαγωγής ξένων ειδών ζώων και φυτών, εκτός του εδάφους καταγωγής τους, από τον άνθρωπο”.

Οι ερευνητές εντόπισαν 6.000 προνύμφες σε Μπέργκαμο της Λομβαρδίας στην Ιταλία, εκ των οποίων οι 50 ανήκαν στο είδος “Aedes koreicus”. Το επιστημονικό άρθρο αναφέρει ότι η εν λόγω ανακάλυψη “επιβεβαιώνει την εξάπλωση αυτού του είδους στη βόρεια Ιταλία και εγείρει ανησυχίες για τον πιθανό ρόλο του ως φορέα ασθενειών και ιών στην περιοχή των Άλπεων”.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής, συνομίλησε με την Ιταλίδα εντομολόγο, Ιλάρια Νέγκρι, ερευνήτρια του Καθολικού Πανεπιστημίου της Πασιέντζας για την εξάπλωση αυτού του νέου είδους κουνουπιού. Η κ. Νέγκρι δήλωσε: “Το Κορεάτικο κουνούπι λοιπόν Aedes koreicus είναι ένα είδος προερχόμενο από τη Νοτιοανατολική Ασία (Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα και Ρωσία) και που από το 2008 αποικίζει διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές, με πρώτη αναφορά στο Βέλγιο”. “Το 2011 βρέθηκε στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στο Βένετο. Τα επόμενα χρόνια βρέθηκε στα ιταλοελβετικά σύνορα, όπως επίσης στη Γένοβα, και τώρα στην επαρχία του Μπέργκαμο. Σποραδικά, η παρουσία του εν λόγω κουνουπιού έχει επίσης διαπιστωθεί στη Σλοβενία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τέλος στην Ουγγαρία”.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ ρώτησε την ερευνήτρια αν το Κορεάτικο κουνούπι έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Η Ιταλίδα ερευνήτρια απάντησε πως μέχρι στιγμής “στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εντοπιστεί”. Παρόλα αυτά, δεδομένου της ικανότητας προσαρμογής του κουνουπιού “θα μπορούσε να ‘αποικίσει’ και την Ελλάδα, βεβαίως”.

Με πληροφορίες από RT News, ertnews.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα