ΑΘΗΝΑ
01:34
|
04.05.2024
Οργή στο Twitter για την “υποκρισία της ελίτ που δήθεν νοιάζεται για την κλιματική αλλαγή”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης η επίδειξη πλούτου των Μπιλ Γκέιτς και Τζεφ Μπέζος, οι οποίοι αυτοπαρουσιάζονται ως υπερασπιστές της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αλλά διοργανώνουν πάρτι με νοικιασμένα γιοτ και ελικόπτερα στα ανοιχτά των ακτών της Τουρκίας λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη, την COP26.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς γιόρτασε τα 66ά γενέθλιά του στην Τουρκία παρέα με τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος την Παρασκευή και δεκάδες άλλους καλεσμένους. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, το εβδομαδιαίο κόστος ενοικίασης του γιοτ που ναύλωσε ο Μπιλ Γκέιτς υπολογίζεται στα δύο εκατομμύρια δολάρια και το οικολογικό αποτύπωμα να εκτιμάται στους 7.020 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ή 19 τόνους την ημέρα. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς μετέβησαν στο πολυτελές γιοτ με ελικόπτερο από την τουρκική πόλη Γκοβόκα στο θέρετρο Φετιγιέ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το ελικόπτερο του εξέπεμψε 97 κιλά διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια οι δύο Αμερικανοί ταξίδεψαν στη Γλασκώβη για τη διάσκεψη COP26 με ιδιωτικά τζετ.

Οι επιλογές των μεταφορικών μέσων των Γκέιτς και Μπέζος και η χρονική συγκυρία του πάρτι σχολιάστηκε δεόντως στο Twitter κυρίως για την “υποκρισία” των δύο επιχειρηματιών που συχνά και με διδακτικό ύφος ζητούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή, αλλά οι πράξεις τους δεν συνάδουν με τις “μεγαλοστομίες” τους.

“Ο τρομερά σπάταλος όσον αφορά στην ενέργεια Μπιλ Γκέιτς συνεισφέρει στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα για τα 66α γενέθλιά του, πηγαίνοντας με ελικόπτερο στο γιοτ του. Να υποθέσω ότι οι κανόνες που ισχύουν για όλους τους άλλους δεν ισχύουν για τους δισεκατομμυριούχους;”, έγραψε ένας χρήστης χαρακτηρίζοντας τους δύο Αμερικανούς “υποκριτές” και “ανέκδοτο”. “Περισσότερα νέα από τους ανθρώπους που θα μας πρήζουν την επόμενη εβδομάδα για την κλιματική αλλαγή”, σχολίασε κάποιος άλλος.

Ένας τρίτος έγραψε: “Αυτοί είναι οι άνθρωποι που μας βάζουν στη θέση μας και μας κάνουν κήρυγμα για την λεγόμενη ‘κλιματική κρίση’”. Πάντως υπάρχει πάντα και ο αντίλογος. Κάποιοι χρήστες υπερασπίστηκαν τους Γκέιτς και Μπέζος υποστηρίζοντας ότι έχουν κάθε δικαίωμα να ξοδεύουν τα χρήματά τους όπως θέλουν αποδίδοντας τα επικριτικά σχόλια σε ζήλεια και φθόνο.

Την Κυριακή πάντως, ο Τζεφ Μπέζος και σύντροφός του Λορέν Σάντσεθ , συζήτησαν για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή με τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, στην έπαυλη του έξω από τη Γλασκώβη. Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο μη αιρετά μέλη μιας βασιλικής οικογένειας ή δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να έχουν άποψη και να εκπροσωπούν το κοινωνικό σύνολο σε τόσο κρίσιμα θέματα.

  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα