ΑΘΗΝΑ
20:30
|
23.04.2024
Διαδηλώσεις και αποδοκιμασίες από την επίσκεψη του προέδρου της Βραζιλίας στη γενέθλια γη των παππούδων του, στο Βένετο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ώρα που ολάκερος ο κόσμος έχει τεταμένα τα αυτιά του στη Γλασκώβη, για να ακούσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι παγκόσμιοι ηγέτες για το κλίμα κι ανάμεσά τους για τις υποσχέσεις της Βραζιλίας να σταματήσει τις ολέθριες για το περιβάλλον “αποψιλώσεις στον Αμαζόνιο” έως το 2030, ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, κατόρθωσε να προκαλέσει νέο σκάνδαλο με τη συμπεριφορά του, παρακάμπτοντας τη Σύνοδο και αποφασίζοντας να συνεχίσει την περιοδεία του στην Ιταλία, μετά τη συνάντηση των G20.

Μία περιοδεία εκτός προγράμματος, που στόχο είχε την επίσκεψη στη γενέθλια γη των παππούδων του, πριν μεταναστεύσουν στη Βραζιλία και είχε επεισοδιακή εξέλιξη.  Γιατί, πλήθος κατοίκων και ακτιβιστών στην περιοχή του Βένετο δεν είδαν με καλό μάτι την παρέκκλιση του Μπολσονάρου και είχαν προετοιμάσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας του. Μάλιστα σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, ενώ και το πρόγραμμα του Βραζιλιάνου προέδρου, μοιραία υπέστη αλλαγές.

Περίπου 500 ακτιβιστές από κοινωνικά κέντρα γύρω στις 4 το απόγευμα την 1η Νοεμβρίου και παρά την καταρρακτώδη βροχή προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό ασφαλείας που είχε στηθεί γύρω από τη Βασιλική του Σαντ’ Αντόνιο, την οποία ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί το απόγευμα ο Μπολσονάρου. Όπως γράφουν τα ιταλικά και βραζιλιάνικα ΜΜΕ σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οι οποίοι επιστράτευσαν αντλίες νερού για να διαλύσουν τη διαμαρτυρία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θρυλούμενης επίσκεψης στην Ανγκιλάρα Βένετα, ένα μικροσκοπικό χωριό στην περιοχή της Πάδοβας, από το οποίο είχε φύγει η οικογένεια Μπολσονάρου για τη Βραζιλία, η ατζέντα του ταξιδιού του προέδρου της Βραζιλίας είχε κρατηθεί μυστική. Το βέβαιο πάντως είναι ότι, έπειτα από τόσες αποδοκιμασίες, ο Μπολσονάρου δεν κατόρθωσε να μεταβεί  στην έδρα του Δήμου της Ανγκιλάρα, ο οποίος πριν λίγες μέρες είχε αποφασίσει να απονείμει στον Βραζιλιάνο πρόεδρο τον τίτλο του επίτιμου δημότη του. Μία τιμή που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ακόμη και στους κύκλους της Εκκλησίας, με την επισκοπή της Πάδοβας να εκφράζει την “αμηχανία” της.

Τελικά, υπό το κράτος των αψιμαχιών, η απονομή και υποδοχή του Μπολσονάρου στην Ανγκιλάρα περιορίσθηκε σε μία συνεστίαση σε ένα εστιατόριο, εν κλειστώ κύκλω 200 προσκεκλημένων. Εντούτοις από τη συνεστίαση έλειπε επιδεικτικά η συγγενής του Τζανίνα, η οποία τόνισε πως “εγώ είμαι υπέρ του εμβολίου”, στηλιτεύοντας έργω και λόγω την εκπεφρασμένη αντίθεση του ακροδεξιού ηγέτη στους εμβολιασμούς. Ο ίδιος όμως, τόνισε: “Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ. Νομίζω ότι το βλέπετε… Οι παππούδες μου ξεκίνησαν από εδώ. Απολαμβάνω να είμαι ανάμεσα σε καλούς ανθρώπους”.

“Είναι τιμή μου να εκπροσωπώ την οικογένειά μας στη Βραζιλία. Κάνουμε εξαιρετική δουλειά. Ο Θεός ήθελε να γίνω Πρόεδρος της Βραζιλίας και τιμώ την οικογένειά μας στη Βραζιλία. Έχουμε παλλαϊκή υποστήριξη. Παρά τις αντιξοότητες κάνουμε εξαιρετική δουλειά, έργο που σίγουρα αναγνωρίζεται από τον κόσμο και δεν αναγνωρίζεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης”, τόνισε υπαινικτικά ο Μπολσονάρου.

Την 2α Νοεμβρίου, ο Μπολσονάρου είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Πιστόια, όπου όμως δεν θα τον υποδεχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές μόνον ο ομόδοξός του ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.

Ούτε ο δήμαρχος της πόλης Αλεσάντρο Τομάζι, εκλεγμένος μάλιστα με το ακροδεξιό “Αδέλφια της Ιταλίας” (Fratelli d’ Italia), ούτε ο περιφερειάρχης Εουτζένιο Τζάνι, ούτε καν ο επίσκοπος της Πιστόια Φάουστο Ταρντέλι θέλησαν να προϋπαντήσουν τον  Μπολσονάρου που θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στο Κοιμητήριο στους πεσόντες συμπατριώτες του στην Ιταλία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως το μιλιταριστικό παρελθόν και πνεύμα του ακροδεξιού ηγέτη, οι δηλώσεις του υπέρ της αιμοσταγούς Χούντας στη χώρα του, κεντρίζει τα πνεύματα των προοδευτικών και φιλειρηνιστών στην Ιταλία. Όλοι αυτοί έχουν ήδη οργανωθεί και στην Πιστόια, όπου  έχουν προγραμματισθεί μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη του Μπολσονάρου, στις οποίες συμμετέχουν και μεγάλα κόμματα, όπως το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) και όλα σχεδόν τα εργατικά συνδικάτα.

Απτόητος από τις αντιδράσεις ο Μπολσονάρου τόνισε πως “Η Βραζιλία κι η Ιταλία είναι ενωμένες κι ας τις χωρίζει ένας ωκεανός. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ, είμαστε αδέλφια”. Πρόσθεσε πως είναι τιμή του να βρίσκεται στο στρατιωτικό κοιμητήριο για πρώτη φορά και υπενθύμισε πως 30 εκατ. Βραζιλιάνοι έχουν ρίζες ή είναι  πιο πρόσφατοι μετανάστες από την Ιταλία. Ο δε Σαλβίνι έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη από τον βραζιλιάνικο λαό για την πολεμική εναντίον του Μπολσονάρου που ήλθε για να τιμήσει τους πεσόντες Βραζιλιάνους, που σκοτώθηκαν για τη δική μας λευτεριά και πολέμησαν στα σοβαρά τους “ναζι-φασίστες”. Για τον Σαλβίνι, οι διαδηλωτές στην Πιστόια έδειξαν πάλι “ποιοι είναι ακόμη και την Ημέρα των Νεκρών”.

Ωστόσο, η συναναστροφή του Σαλβίνι με τον Μπολσονάρου έχει προκαλέσει τη δυσφορία του συμμάχου του στην κεντρο-ακροδεξιά συμμαχία κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ForzaItalia. Ενώ ακόμη νωπή είναι η ανανέωση της συμφωνίας για συνεργασία Λέγκας-Forza Italia, την περασμένη εβδομάδα στην έπαυλη του Μπερλουσκόνι, όπου ο τελευταίος είχε διαβεβαιώσει τον αντισυστημικό σύμμαχό του ότι “για την Ευρώπη-που τον υποπτεύεται λόγω της συνάφειάς του με Λεπέν και Ορμπάν-εγγυώμαι εγώ”, για άλλη μία φορά παρασπονδεί και συναντάται με έναν χαρακτηρισμένο “αντιεμβολιαστή” ηγέτη, δυναμιτίζοντας τις προσπάθειες της παράταξης να δείξει ευθυγραμμισμένο με την κυβερνητική γραμμή πρόσωπο.

Συνεπώς, η επίσκεψη Μπολσονάρου δεν ήταν εμπρηστική μόνο για την κοινωνία των πολιτών και την επίσημη Εκκλησία στην Ιταλία, αλλά φαίνεται πως άναψε φωτιές και μέσα στη δεξιά συμμαχία, που διεκδικεί την εξουσία στις επόμενες εκλογές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Η γενοκτονία στη Γάζα δεν επιτρέπεται να περνά απαρατήρητη σε ένα παγκόσμιο γεγονός, που υποτίθεται ότι προωθεί τις υψηλές αξίες της ανθρωπότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα