ΑΘΗΝΑ
23:49
|
26.04.2024
Πώς ο αντιπολιτευόμενος δήμος Κωνσταντινούπολης έχασε τον έλεγχο των εννέα νησιών με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με προεδρικό διάταγμα τα εννέα Πριγκηπόννησα της Προποντίδας στη θάλασσα του Μαρμαρά έχουν κηρυχθεί από την περασμένη Παρασκευή σε “ ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης” και ο αντιπολιτευόμενος στο κυβερνών “Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” (AKP) δήμος της Κωνσταντινούπολης έχασε τον διοικητικό και κάθε άλλο έλεγχο στο εν λόγω νησιωτικό σύμπλεγμα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο T24.

Το διάταγμα που φέρει την υπογραφή του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδίδει τον έλεγχο των εννέα νησιών στη Θάλασσα του Μαρμαρά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικής Ανάπτυξης/Πολεοδομίας και καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στον αντιπολιτευόμενο δήμο της Κωνσταντινούπολης. Ο Γκιουργάν Ακγκούν, επικεφαλής της υπηρεσίας Υποδομών και Αστικής Ανάπτυξης του δήμου της Κωνσταντινούπολης (İBB) υποστηρίζει ότι το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν εποφθαλμιά τα νησιά και πίεζε εδώ και πολλά χρόνια για να αναλάβει τον έλεγχο των Πριγκιποννήσων λόγω της σημαντικής τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γκιουργάν Ακγκούν επισημαίνει ότι το “Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα” (CHP), το οποίο ανήλθε στην εξουσία της δημαρχίας το 2019, επεξεργάζεται εδώ και χρόνια με μεγάλη προσοχή έργα για την περιβαλλοντική προστασία της νησιωτικής περιοχής, αλλά κάθε προσπάθειά του έπεφτε σε… τοίχο λόγω της κεντρικής ηγεσίας στην Άγκυρα.  

Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας έχει πλείστες όσες φορές κατηγορηθεί για μεγάλα κατασκευαστικά έργα που καταστρέφουν την Κωνσταντινούπολη. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι πολλά από τα μεγάλα έργα που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ερντογάν βλάπτουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της τουρκικής μεγαλούπολης. Σύμφωνα με τον Ακγκούν το νέο προεδρικό διάταγμα θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ήδη επιβαρυμένη από πλευράς ρύπων θάλασσα ενώ διευκρινίζει ότι τα εννέα νησιά δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή κατάσταση των υδάτων.

Μια οργανική μάζα γλοιώδους υφής καλύπτει εδώ και μήνες την κλειστή θάλασσα του Μαρμαρά. Περιγράφεται ως μια παχύρευστη “θαλάσσια βλέννα”, η οποία έχει κατακλύσει τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κωνσταντινούπολης και τους καλοκαιρινούς μήνες κινήθηκε νότια προς το βόρειο Αιγαίο.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεσμεύτηκε να σώσει τις ακτές της χώρας του από την ουσία που συσσωρεύεται στα νερά της, ενώ κατηγόρησε τα ακατέργαστα λύματα που απορρίπτονται στη θάλασσα, καθώς και την άνοδο της θερμοκρασίας, για το ξέσπασμα της θαλάσσιας βλέννας. Με την πρόσφατη απόφαση για τα Πριγκηπόννησα η υπηρεσία İBB έχασε την κρίσιμη πρόσβαση στους μηχανισμούς που απαιτούνται για την προστασία της θάλασσας του Μαρμαρά, σημειώνει ο Ακγκούν, ο οποίος εκτιμά ότι η αλλαγή ζώνης δεν θα ωφελήσει την περιοχή. Αυτό που απαιτείται για την προστασία του υδατικού συστήματος είναι ένας “διυπηρεσιακός συντονισμός, ένας στρατηγικός σχεδιασμός, μια ολοκληρωμένη διαχείριση των ακτών”, τόνισε.

Η τοξική βλέννα επανεμφανίστηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες. Ο καθηγητής Ωκεανογραφίας, Γιώργος Συλαίος, μιλώντας στο OPEN, απέδωσε την επανεμφάνιση του φαινομένου στο χαμηλό επίπεδο διαχείρισης των υγρών αποβλήτων που καταγράφονται στην Τουρκία.  “Έχουμε υγρά απόβλητα που προκύπτουν από την αστική δραστηριότητα μέσω των οικισμών που είναι κατά 80% ανεπεξέργαστα και πέφτουν στη θάλασσα του Μαρμαρά, έχουμε βιομηχανικά απόβλητα τα οποία είναι σχεδόν 100% επίσης ανεπεξέργαστα και πέφτουν στους χειμάρρους και από εκεί στην παράκτια θάλασσα. Τέλος, έχουμε τα απόβλητα τα οποία προκύπτουν από τις αγροτικές καλλιέργειες”, υποστήριξε καθηγητής Ωκεανογραφίας, Γιώργος Συλαίος και πρόσθεσε, “τα πάρα πολλά σκάφη που υπάρχουν στη θάλασσα του Μαρμαρά είναι ένα ζήτημα”.

Πηγή: Ahval

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα