ΑΘΗΝΑ
19:35
|
04.05.2024
Η κυβέρνηση του Άμπιι Άχμεντ υποστηρίζει πως και οι 16 είναι ύποπτοι για στήριξη των μαχητών του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς η μαχροχρόνια σύγκρουση ανάμεσα στις εθνοτικές ομάδες της Αιθιοπίας έχει την τελευταία περίοδο ενταθεί ξανά, η κυβέρνηση της χώρας επέλεξε να προβεί σε μαζικές συλλήψεις υπαλλήλων οργανισμών του ΟΗΕ εντός της επικράτειάς της. Όλοι οι συλληφθέντες υπάλληλοι φέρονται να ανήκουν σε ένοπλη ομάδα των μαχητών του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), όπως τονίστηκε από μέλος του οργανισμού, ενώ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Αιθιοπίας οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για “συμμετοχή στην τρομοκρατία”.

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει πως δεν δόθηκε καμία εξήγηση για τις συλλήψεις, ενώ έχει καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

Από μεριά τους, μέλη του TPLF, ανάμεσά τους αρκετοί δικηγόροι, κάνουν αναφορά για πογκρόμ συλλήψεων στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, μετά και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης τις προηγούμενες μέρες. Άνθρωποι συλλαμβάνονται και κρατούνται αποκλειστικά σύμφωνα με την εθνικότητά τους, λένε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Λεγκέσε Τούλου, δήλωσε πως η σύλληψή τους έγινε “λόγω των λαθών τους και της συμμετοχής τους σε τρομοκρατικές πράξεις”, χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις, προσθέτοντας πως οι συλλήψεις δεν έχουν καμία σχέση με την απασχόλησή τους στον ΟΗΕ. Άφησε επίσης να εννοηθεί πως οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι σχετίζονταν άμεσα με τις ένοπλες δυνάμεις των μαχητών από την περιοχή Τιγκράι, οι οποίοι μάχονται εναντίον των κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων εδώ και ένα χρόνο.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε πως, “αν οι αναφορές είναι αληθείς”, οι συλλήψεις ατόμων απλά και μόνο με βάση την εθνικότητά τους είναι “εντελώς απαράδεκτες”.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτήν την περίοδο το να συλληφθεί κάποιος λόγω των εθνικών του χαρακτηριστικών είναι αρκετά συχνό στη χώρα, ενώ ανάμεσα στους διωκώμενους βρίσκονται και οι κληρικοί, μοναχοί αλλά και το ποίμνιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αιθιοπίας.

Την ίδια στιγμή, απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Αφρικανικής Ένωσης προσπαθούν να επιτύχουν μια συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, την κυβέρνηση του Αμπί Άχμεντ και τις δυνάμεις της Τιγρανίας που βρίσκονταν επί μακρόν στην εξουσία πριν ανέλθει στην εξουσία το κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού, Άμπιι Άχμεντ.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα