ΑΘΗΝΑ
03:28
|
27.04.2024
Βλάβη στους δεσμούς με τη Λευκορωσία προειδοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος ότι θα επιφέρει η υλοποίηση των απειλών του Λουκασένκο περί διακοπής της διέλευσης φυσικού αερίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για ενδεχόμενο πλήγμα στους δεσμούς της Ρωσίας με τη Λευκορωσία έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, το Σάββατο, υπογραμμίζοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του πως ο Λευκορώσος ομόλογός του δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του πριν εγείρει δημοσίως το ζήτημα της διακοπής των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Λευκορωσίας. 

«Μίλησα με τον Λουκασένκο δύο φορές πρόσφατα και δεν μου ανέφερε κάτι ούτε μια φορά, ούτε καν το υπαινίχθηκε», ήταν τα πρώτα δημόσια σχόλια του Πούτιν σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, κατά την οποία ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε πως μια τέτοια κίνηση ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τους δεσμούς του Μινσκ και της βασικής του συμμάχου Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υποστήριξε ότι θα απαντήσει με αντίποινα σε τυχόν νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Μινσκ για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιώντας με περιορισμό της διέλευσης φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων μέσω της Λευκορωσίας. Η δήλωσή του είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη για λίγο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώνει την Παρασκευή ότι εάν ο Λουκασένκο επιμείνει στις απειλές του αυτό θα βλάψει περαιτέρω τους προμηθευτές φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι Λευκορωσία προμηθεύεται περίπου το ένα τρίτο των προμηθειών της σε καύσιμα από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού Yamal-Europe ο οποίος ανήκει στο κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας, Gazprom (GAZP.MM) και τμήμα του διασχίζει τη χώρα για να φτάσει στην Πολωνία και τη Γερμανία. 

«Φυσικά, σε θεωρητικό επίπεδο, ο Λουκασένκο ως πρόεδρος μιας χώρας διέλευσης θα μπορούσε να διατάξει τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αυτό όμως θα σήμαινε παραβίαση της σύμβασης μεταφοράς φυσικού αερίου και ελπίζω ότι δεν θα συμβεί» σημείωσε σχολιάζοντας το ζήτημα ο Ρώσος Πρόεδρος, ενώ προσέθεσε ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιμείνει, αυτό θα «προκαλούσε μεγάλη ζημιά» στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα «και δεν θα βοηθούσε στην ανάπτυξη των σχέσεών μας με τη Λευκορωσία ως χώρα διέλευσης».

«Θα το θέσω στον ίδιο σε περίπτωση που αυτό δεν είναι κάτι που είπε στην ένταση της στιγμής» κατέληξε ο Πούτιν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα