ΑΘΗΝΑ
18:05
|
19.04.2024
Έκθεση «κόλαφος» για την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διερευνητική επιτροπή κατέθεσε το πόρισμα της έκθεσής του, το οποίο αναφέρει ότι ο στρατός της Νιγηρίας άνοιξε πυρ και σκότωσε διαδηλωτές του ειρηνικού κινήματος κατά της αστυνομικής βίας, το περασμένο έτος. Δεκάδες χιλιάδες Νιγηριανοί βγήκαν στους δρόμους τον Οκτώβριο του 2020 για να διαδηλώσουν υπέρ της κατάργησης της ειδικής αστυνομικής δύναμης «Sars».

Η έκθεση, η οποία διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης χθες Δευτέρα (15/11), διαπιστώνει ότι 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά που άνοιξε ο νιγηριανός στρατός κατά των διαδηλωτών. Ο στρατός της Νιγηρίας αρνείται την κατηγορία ότι έβαλε με πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών.

Οι διαδηλώσεις του κινήματος #EndSars είχαν προκαλέσει εντάσεις και αναταραχές για δύο εβδομάδες το περασμένο έτος σε διάφορά αστικά κέντρα της Νιγηρίας.  Η ειδική αστυνομική «Sars» έχει κατηγορηθεί για επιθέσεις, ληστείες και δολοφονίες πολιτών.

Σύμφωνα με την έκθεση της διερευνητικής επιτροπής Νιγηριανοί στρατιώτες εκ προθέσεως άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στις 20 Οκτωβρίου σον σταθμό διοδίων Λέκι στο Λάγκος. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι όταν ο στρατός υποχώρησε, οι δυνάμεις της αστυνομίας συνέχισαν τη βίαιη καταστολή και απομάκρυναν με φορτηγά τις σορούς των διαδηλωτών και αφαίρεσαν τις σφαίρες που είχαν δεχθεί τα θύματα.

Πολλά από τα συμπεράσματα της έκθεσης συμπίπτουν με προηγούμενες έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας αλλά και τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Λάγκος, Babajide Sanwo-Olu, ο οποίος ζήτησε τη συγκρότηση της διερευνητικής επιτροπής, δεσμεύτηκε για μια «ενδεδειγμένη απάντηση» στα συμπεράσματα της έκθεσης. «Αυτή η διαδικασία θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε τη δύσκολη διαδικασία συμφιλίωσης και αποκατάστασης των συμπολιτών που επηρεάστηκαν από την αστυνομική βία», είπε ο κυβερνήτης του Λάγκος.

Η αντίδραση της κυβέρνησης της Νιγηρίας απέναντι στους διαδηλωτές του κινήματος #EndSars καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα και οδήγησε στην κατάργηση της διαβόητης ειδικής αστυνομικής ομάδας.

Πάντως σε πρόσφατη έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι παρά τις υποσχέσεις της ηγεσίας της Νιγηρίας για μεταρρύθμιση, η ασυδοσία της αστυνομίας συνεχίζεται. «Έναν χρόνο μετά, παρά τη σοβαρότητα αυτών των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, κανένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας δεν έχει διωχθεί, ενώ τα δικαστικά τμήματα που έχουν συσταθεί για τη διερεύνηση των παραβιάσεων από τους αστυνομικούς έχουν κάνει ελάχιστη πρόοδο», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Πηγή: BBC, Διεθνής Αμνηστία

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού- Θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές

Τέμπη: Αίτημα στον ανακριτή για τους αγοραστές των 25 τόνων κατασχεμένου χημικού διαλύτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα