ΑΘΗΝΑ
04:29
|
19.05.2024
Ο κατηγορούμενος ανιψιός του ιμάμη που αντιμετωπίζει τώρα ποινή φυλάκισης έως 22,5 χρόνια, είχε απαχθεί τον περασμένο Μάιο από την Κένυα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ημέρα αφότου έπαψαν να οργιάζουν φήμες για δηλητηρίαση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν την παραπομπή σε δίκη του Σελαχαντίν Γκιουλέν, ανιψιού του ιμάμη, που απήχθη σε επιχείρηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών από την Κένυα τον Μάιο και έκτοτε ανακρίνεται από τις Αρχές.

Ο Σελαχατίν Γκιουλέν, σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κατηγορείται για «συγκρότηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης της οποίας ήταν στέλεχος» και φέρεται να αποκάλυψε τη δομή της οργάνωσης FETO στις ΗΠΑ και πολλά ονόματα μελών της.

Όπως γράφει η φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση Ερντογάν Yeni Safak, ο Σελαχατίν Γκιουλέν είπε πώς «το μεγαλύτερο εμπόδιο στη ζωή του ήταν το επώνυμο Γκιουλέν» και ότι δεν είχε σημαντικό πόστο στην ιεραρχία της οργάνωσης και ζήτησε την αποφυλάκισή του, αίτημα που φυσικά απορρίφθηκε. 

Ο κατηγορούμενος ανιψιός του ιμάμη που αντιμετωπίζει τώρα ποινή φυλάκισης έως 22,5 χρόνια, είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάιο από την Κένυα, σε επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ) και είχε μεταφερθεί πίσω στην Τουρκία. 

Σήμερα, ενώπιον του δικαστηρίου είπε μεταξύ αλλων πως έμενε σε ακίνητα της οργάνωσης όσο σπούδαζε στο πανεπιστήμιο στο Ακσαράι, ότι χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία «Οσμάν», ότι άνοιξε με εντολή του θείου του λογαριασμό στην Asya Bank για να διαχειριστεί χρήματα από την κληρονομιά του πατέρα του, αλλά ότι «μετέφερε και χρήματα της οργάνωσης» για κάποιο διάστημα. 

Είπε ακόμα ότι πήγε στις ΗΠΑ το 2015, όταν έγινε δεκτή αίτησή του για Πράσινη Κάρτα, και ότι έμεινε στο σπίτι του Τζβντέτ Τουρκίολου, κουνιάδου του θείου του Φετουλάχ Γκιουλέν, στην Πενσυλβάνια. Όπως κατέθεσε, παρέμεινε στις ΗΠΑ για περίπου 5 χρόνια και επισκεπτόταν συχνά τον ιμάμη, ενώ συμμετείχε και σε συναντήσεις της οργάνωσης. «Δεν είχα αναλάβει κάποια καθήκοντα στην ιεραρχία στη διάρκεια της παραμονής μου στις ΗΠΑ», είπε. «Δούλευα μόνο στο σχολείο της οργάνωσης και συμμετείχα σε συζητήσεις».

Στη συνέχεια δήλωσε πως πήγε στην Κένυα για να παντρευτεί και τέθηκε εκεί υπό κράτηση διότι είχε εκδοθεί ένταλμα από την Ιντερπόλ, αλλά αφέθηκε ελεύθερος 4 ημέρες μετά. «Παντρεύτηκα στην Κένυα, η σύζυγός μου έχει τουρκική ιθαγένεια. Και αφού έμεινα στη χώρα για 7 μήνες, με έφεραν πίσω στην Τουρκία. Είπα όλα όσα γνώριζα για την οργάνωση, όσο ήμουν υπό κράτηση. Έδωσα τα ονόματα 212 ατόμων και τους ταυτοποίησα. Θέλω να ληφθεί αυτό υπόψη του δικαστηρίου. Δεν ήμουν φυγάς. Είχα τουρκικό διαβατήριο. Εάν ήμουν φυγάς θα είχα ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα», κατέληξε ο Γκιουλέν. 

Πηγές: Daily Sabah, TRT HABER

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα