ΑΘΗΝΑ
05:15
|
26.04.2024
Οι συμφωνίες της Γενεύης, η Μέση Ανατολή, το Ουκρανικό και η μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, μεταξύ των θεμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι Ρωσία και ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε ημερομηνία και ώρα για την τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν που θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών, αλλά ότι η Μόσχα περιμένει την τελική οριστικοποίηση από την Ουάσιγκτον. Την σχετική δήλωση έκανε ο σύμβουλός του Ρώσου προέδρου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ.

«Έχουμε και την συγκεκριμένη ημερομηνία και τον χρόνο διεξαγωγής. Όμως είναι καλύτερα να περιμένουμε την τελική έγκριση όλων των παραμέτρων από αμερικανικής πλευράς και τότε θα είμαστε σε θέση να την ανακοινώσουμε επίσημα. Η συνάντηση αυτή με την μορφή της τηλεδιάσκεψης ετοιμάζεται αρκετά ενεργά», δήλωσε ο Ουσακόφ.

Σύνοδος κορυφής της Γενεύης και διεθνή ζητήματα

Όπως δήλωσε ο Ουσακόφ, στην «σημαντική» αυτή επαφή, ως συνέχεια των συνομιλιών της Γενεύης, θα συζητηθούν διμερείς υποθέσεις όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Ουκρανική κρίση και η Λιβύη, ενώ θα θιγεί και η πρόοδος της εφαρμογής των συμφωνιών της Γενεύης.

«Η ατζέντα είναι προφανής. Θα είναι μια σημαντική επαφή ως συνέχεια των συνομιλιών της Γενεύης και θα συζητηθεί η πρόοδος της εφαρμογής των συμφωνιών”, δήλωσε ο Ουσακόφ. “Θα συζητηθούν διμερείς υποθέσεις, πιεστικά διεθνή ζητήματα, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν, η ουκρανική κρίση και η Λιβύη, ενώ δεν θεώρησε πιθανόν να γίνει συζήτηση για την Συρία.

Ο Ρώσος προεδρικός σύμβουλος πρόσθεσε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης «την πρόοδο του διαλόγου για τη στρατηγική σταθερότητα». «Η υλοποίηση της ιδέας μας για τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα θιγεί σίγουρα», πρόσθεσε ο Ουσακόφ.

Εγγυήσεις για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν επίσης θέματα που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ. Οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν νομικές συμφωνίες για τον αποκλεισμό της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ανέφερε ο Ουσακώφ, υπενθυμίζοντας στους δημοσιογράφους ότι ο Πούτιν μίλησε για την ανάγκη εγγυήσεων στον τομέα αυτό, σε διευρυμένη συνεδρίαση του συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών και σε συνάντηση που είχε με ξένους πρεσβευτές.

«Αυτή είναι η πρότασή μας σχετικά με την ανάγκη κοινής δράσης, για την επίτευξη νομικών συμφωνιών που θα αποκλείουν την οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων που μας απειλούν άμεσα στο έδαφος κρατών που συνορεύουν με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», είπε. «Η Μόσχα χρειάζεται επειγόντως διαβεβαιώσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς», υπογράμμισε ο Ουσακόφ.

«Πρόκειται για ένα πολύ παλιό ζήτημα. Τόσο στη Σοβιετική Ένωση όσο και στη Ρωσία δόθηκαν προφορικές διαβεβαιώσεις ότι οι στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ δεν θα προωθηθούν προς ανατολάς. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις ήταν άχρηστες, αν και υπάρχουν αρχεία των αντίστοιχων συνομιλιών», δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου.

«Δεδομένης της τρέχουσας τεταμένης κατάστασης, είναι επείγουσα ανάγκη να μας δοθούν οι κατάλληλες εγγυήσεις, καθώς η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», τόνισε και υπογράμμισε πως με κάθε τρόπο οι εγγυήσεις αυτές θα πρέπει να είναι γραπτές.

Τέλος, ο Ουσακόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο Πούτιν και Μπάιντεν να συζητήσουν για την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου όπως και πολλά άλλα ζητήματα όπως η πανδημία και  η κλιματική αλλαγή.

 «Το κυριότερο είναι ότι όχι μόνο εμείς, αλλά ελπίζω και οι Αμερικανοί ομόλογοί μας, αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμη και αναγκαία είναι αυτή η επαφή», πρόσθεσε ο Ουσακόφ..

«Με ολύμπια ηρεμία ετοιμάζουμε αυτή την συνάντηση, δεν βιάζουμε τους Αμερικανούς, όποτε τους εξυπηρετεί, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτή τη συνάντηση. Και τώρα είμαστε κοντά στο να συμφωνήσουμε τον χρόνο που θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές” κατέληξε.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα