ΑΘΗΝΑ
23:34
|
18.05.2024
Οι πέντε χώρες, που κατέχουν ανοικτά πυρηνικά όπλα, υποστηρίζουν ότι δεσμεύονται για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, ενώ εντείνουν την κούρσα εξοπλισμών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία περίοδο σημαντικής αύξησης της κούρσας εξοπλισμών και της δημιουργίας νέων «μικρών» ή μεγαλύτερων πυρηνικών  όπλων και νέων γεωπολιτικών συμφωνιών για αύξηση της παραγωγής και δράσης πυρηνικών υποβρυχίων σε ζώνες οξυμένου «ενδιαφέροντος» (π.χ. Ινδικός-Ειρηνικός Ωκεανός όπως έδειξε η πρόσφατη συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας) οι πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιχείρησαν σήμερα να κατευνάσουν τις διεθνείς ανησυχίες από τους σαφείς κινδύνους στην ασφάλεια των λαών που προκαλεί ο ανταγωνισμός των πολεμικών βιομηχανιών ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Γαλλίας και Βρετανίας.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα το απόγευμα οι πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, (ΗΠΑ,Ρωσία,Κίνα,Γαλλία,Βρετανία) που είναι δυνάμεις με σημαντικό πυρηνικό οπλοστάσιο, επιβεβαιώνουν υποτίθεται τη «δέσμευσή τους» για διατήρηση της Συμφωνίας Μη Διάδοσης Πυρηνικών» (ΝΡΤ) και δη το άρθρο έξι που αναφέρεται στην προώθηση καλόπιστων διαπραγματεύσεων για αποτελεσματικά μέτρα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της κούρσας πυρηνικών όπλων σε πρώιμες ημερομηνίες και σε ζητήματα πυρηνικού αφοπλισμού».

Σε σχετική κοινή ανακοίνωση , που εξέδωσαν στην συνέχεια ο Λευκός Οϊκος και το Κρεμλίνο, αναγνωρίζουν ότι είναι «υπέρτατη ευθύνη» αφενός η αποτροπή πολέμου μεταξύ πυρηνικών χωρών (στο φόντο της αυξημένης αμερικανο-ρωσικής έντασης π.χ. με αιχμή την Ουκρανία) και η «μείωση στρατηγικού ρίσκου».

Ομολογούν ότι «δεν μπορεί να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος» και γι’ αυτό «δεν πρέπει να δοθεί ποτέ». Τονίζουν πως οι μακρο-πρόθεσμες συνέπειες των πυρηνικών όπλων είναι σημαντικές και επιβεβαιώνουν πως τα πυρηνικά όπλα για όσο υπάρχουν «θα εξυπηρετούν αμυντικούς σκοπούς, αποτροπή επίθεσης και αποτροπή πολέμου». «Πιστεύουμε σθεναρά πως η περαιτέρω διάδοση τέτοιων όπλων θα πρέπει να εμποδιστεί» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο εκφράζουν την «επιθυμία» τους να συνεργαστούν με όλες τις χώρες για να δημιουργήσουν ένα «περιβάλλον ασφαλείας πιο περιεκτικό» για πρόοδο στον αφοπλισμό με υπέρτατο στόχο «έναν κόσμο δίχως πυρηνικά όπλα».

Η κοινή ανακοίνωση των πέντε χωρών εξεδόθη ενόψει της συνδιάσκεψης για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 4 ως τις 28 Ιανουαρίου αλλά λόγω πανδημίας, αρχικά, αναβλήθηκε.

Η κοινή δήλωσή τους συνιστά περισσότερο «προπέτασμα καπνού» παρά δήλωση ειλικρινούς πρόθεσης, εάν σκεφθεί κανείς τις (φανερές και μυστικές) δοκιμές νέων πυρηνικών όπλων που αυξάνουν, όσο περνούν τα χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα