ΑΘΗΝΑ
07:36
|
26.04.2024
Οι ειδικοί προτείνουν τη διενέργεια 3 self tests την εβδομάδα, σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους μαθητές και σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη τη διενέργεια 5 tests.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, με την εφαρμογή αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων, εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ειδικοί προτείνουν τη διενέργεια 3 self tests την εβδομάδα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους μαθητές και σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη τη διενέργεια 5 tests, δηλαδή ενός την ημέρα.

Η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη και εξετάζεται αν θα τροποποιηθεί το μοντέλο του 50+1% που ισχύει μέχρι στιγμής για να κλείσει ένα τμήμα λόγω κρουσμάτων.

Παρότι ακούστηκαν και αντίθετες απόψεις στο δημόσιο διάλογο, η επιτροπή γνωμοδοτεί υπέρ του ανοίγματος των σχολείων την προκαθορισμένη ημερομηνία, συντασσόμενη με τη θέση της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι, πέραν των εκπαιδευτικών λόγων, έχει φανεί ότι η αποχή από τις σχολικές αίθουσες επισύρει βαρύ κόστος στην ψυχολογία των παιδιών. Επιπλέον, τα σχολεία θεωρούνται υγειονομικά ασφαλή, δεδομένου ότι πρόκειται για επιτηρούμενα περιβάλλοντα και τα δια ζώσης μαθήματα θα περιορίσουν τις εξωσχολικές συναντήσεις των μαθητών σε μη ελεγχόμενα περιβάλλοντα. 

Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για τα μέτρα

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο παράτασης των υφιστάμενων ή λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε έξαρση εξαιτίας της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κατά την τελευταία εβδομάδα έχει ξεπεράσει μακράν κάθε προηγούμενο ενώ, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για «δυσθεώρητα» νούμερα τις επόμενες ημέρες,. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης τη Δευτέρα (3/1), οι πρώτες εικόνες δειγματοληψίας από πέντε Περιφέρειες -Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη- δείχνουν πως ο μέσος  όρος κρουσμάτων με Όμικρον ανέρχεται περίπου στο 70%.

Μετά την κατακόρυφη αύξηση των διαγνώσεων, πολιτεία και επιστήμονες αναμένουν το αποτύπωμα που αυτή θα αφήσει στο σύστημα υγείας προκειμένου να επαναφέρουν στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα των μέτρων, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα εκτός από το lockdown. Ήδη έχει προαναγγελθεί η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους τους πολίτες στους 7 μήνες, ενώ έντονη είναι η συζήτηση για τη διεύρυνση των πληθυσμιακών ομάδων που υπόκεινται στην υποχρεωτικότητα, μέτρα που δεν αποκλείεται να έρθουν και νωρίτερα εάν το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παράλληλα, συζητείται η αύξηση του αριθμού των τεστ που θα απαιτείται προκειμένου να προσέρχονται στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι (από δύο την εβδομάδα σε τρία), ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο αποκλεισμού των μη εμβολιασμένων από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης. 

Πηγές: Το Βήμα, Έθνος, ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

ΜέΡΑ25: Ο ξεσηκωμός στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ δείχνει τον δρόμο

Αργεντινή: Στους δρόμους οι φοιτητές ενάντια στο αλυσοπρίονο του Μιλέι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα