Δυνάμεις ασφαλείας, έχουν αναπτυχθεί για μια ακόμα φορά σύμφωνα με μαρτυρίες, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και άλλες πόλεις του Σουδάν, εν όψει των προγραμματισμένων για σήμερα διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος, ημέρες μετά την παραίτηση του πολιτικού πρωθυπουργού της χώρας.
Οι δρόμοι που οδηγούν στο αρχηγείο του στρατού στο κέντρο της πρωτεύουσας έχουν αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις των ομάδων καταστολής ταραχών της αστυνομίας, παραστρατιωτικούς και στρατιώτες καθώς οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας έχουν καλέσει τον λαό να βγει και σήμερα στους δρόμους και να κατευθυνθεί προς το προεδρικό μέγαρο «μέχρι να επιτευχθεί η νίκη»
Οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας έχουν εντείνει τις εκκλήσεις για διαμαρτυρίες ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία του ανώτατου στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, ο οποίος συνέλαβε τον τότε πρωθυπουργό Αμπντάλα Χάμντοκ και υπουργούς της κυβέρνησης.
Το πραξικόπημα προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις που αντιμετωπίστηκαν με βίαιη καταστολή που έχει μέχρι στιγμής αφήσει τουλάχιστον 57 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Τουλάχιστον 13 γυναίκες έχουν βιαστεί κατά τη διάρκεια των ταραχών.
Στις 21 Νοεμβρίου, ο Μπουρχάν επανέφερε τον Χάμντοκ σε μια συμφωνία που υπόσχονταν την διενέργεια εκλογών στα μέσα του 2023. Το κίνημα διαμαρτυρίας καταδίκασε τη συμφωνία ως «προδοσία» και συνέχισε να διαδηλώνει μαζικά απαιτώντας την επιστροφή της δημοκρατίας.
Αργά την Κυριακή, ο Χάμντοκ ανακοίνωσε ότι παραιτείται, λέγοντας ότι προσπάθησε να αποτρέψει τη χώρα «από το να διολισθήσει προς την καταστροφή», αλλά ότι τώρα βρίσκεται σε ένα «επικίνδυνο σταυροδρόμι που απειλεί την ίδια της την επιβίωσή».
Το Σουδάν βρίσκεται σε μια εύθραυστη μετάβαση προς την πλήρη πολιτική διακυβέρνηση από την ανατροπή του βετεράνου προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019 μετά από ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαδηλώσεων υπό την ηγεσία της νεολαίας.
Ο Μπουρχάν τον περασμένο μήνα εξέδωσε διάταγμα που επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν άτομα «για εγκλήματα που σχετίζονται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», απαγορεύοντας ουσιαστικά τις διαδηλώσεις στους δρόμους.
Οι δυνάμεις ασφαλείας επιτρέπεται να εισέρχονται και να ερευνούν «οποιοδήποτε κτίριο ή άτομο» και να επιβάλλουν «επιτήρηση οποιασδήποτε περιουσίας και εγκατάστασης», ενώ οι αρχές συχνά μπλοκάρουν τις υπηρεσίες του διαδικτύου και διακόπτουν τις επικοινωνίες προκειμένου να αποτρέψουν μαζικές συγκεντρώσεις.
Πηγή: AFP