ΑΘΗΝΑ
23:28
|
05.11.2024
Η βραβευμένη με Νόμπελ, πρώην ηγέτης της χώρας, κρατείται από την 1η Φεβρουαρίου, όταν η κυβέρνησή της ανατράπηκε με πραξικόπημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της Χούντας της Μιανμάρ καταδίκασε τη Δευτέρα την Αούνγκ Σαν Σου Κι για τρεις ποινικές κατηγορίες, καταδικάζοντάς την σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην τελευταία σε μια σειρά υποθέσεων εναντίον της.

Η βραβευμένη με Νόμπελ, πρώην ηγέτης της χώρας, κρατείται από την 1η Φεβρουαρίου, όταν η κυβέρνησή της ανατράπηκε με πραξικόπημα, τερματίζοντας το βραχύβιο πείραμα της Μιανμάρ με τη δημοκρατία.

Την κατάληψη της εξουσίας από τους ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις και αιματηρή καταστολή, με περισσότερους από 1.400 άμαχους νεκρούς.

Πηγή με γνώση της υπόθεσης ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η 76 χρονη Αούνγκ Σαν Σου Κι κρίθηκε ένοχη για δύο κατηγορίες που σχετίζονται με παράνομη εισαγωγή και κατοχή γουόκι-τάκι και παραβίαση των κανόνων του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι οι δημοσιογράφοι αποκλείστηκαν από την αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ οι δικηγόροι της Αούνγκ Σαν Σου Κι δεν μπορούν να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

Η νέα αυτή ποινή προστίθεται στις ποινές που της επέβαλε το δικαστήριο τον Δεκέμβριο, όταν καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για υποκίνηση και παραβίαση των κανόνων προστασίας από την Covid-19.

Ο επικεφαλής της Χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ μείωσε την ποινή σε δύο χρόνια και είπε ότι θα μπορούσε να την εκτίσει σε κατ’ οίκον περιορισμό στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η απόφαση του Δεκεμβρίου προκάλεσε διεθνή καταδίκη και ο λαός της Μιανμάρ βγήκε ξανά στους δρόμους με τους διαδηλωτές να χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια σε ένδειξη θυμού, ενώ αναπτύσσεται ένα σημαντικό κίνημα πολιτικής ανυπακοής.

Η ανατραπείσα ηγέτης της χώρας, βρίσκεται υπό περιορισμό σε μια τοποθεσία στην πρωτεύουσα, με τη επικοινωνία της με τον έξω κόσμο να περιορίζεται σε σύντομες προδικαστικές συναντήσεις με τους δικηγόρους της.

Εκτός από τις σημερινές νέες καταδίκες αντιμετωπίζει επίσης πολλαπλές κατηγορίες για διαφθορά — καθεμία από τις οποίες τιμωρείται με 15 χρόνια φυλάκιση — και για παραβίαση του νόμου περί επίσημων μυστικών.

Τον Νοέμβριο, αυτή και άλλοι 15 αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Μιανμάρ Γουίν Μιντ, κατηγορήθηκαν επίσης για νοθεία κατά τις εκλογές του 2020.

Μετά το πραξικόπημα, πολλοί από τους πολιτικούς συμμάχους της Αούνγκ Σαν Σου Κι έχουν συλληφθεί, με έναν πρώην πρωθυπουργό να καταδικάζεται σε 75 χρόνια φυλάκιση, ενώ άλλοι κρύβονται.

Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά και στο Βουπράσιο Δυτικής Αχαΐας

Ένοπλο επεισόδιο στην Κυψέλη με έναν νεκρό και έναν τραυματία

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα