ΑΘΗΝΑ
08:42
|
03.05.2024
Ανάμεσα στους απολυμένους ολόκληρο το Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από ένα πολύμηνο αγώνα και εν μέσω επίσχεσης εργασίας, 24 εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας, ανάμεσά τους ολόκληρο το 7μελές διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων απολύθηκαν από την Energean.

Στους επτά συνδικαλιστές όσο και σε άλλους 17 εργαζόμενους παράλληλα με την απόλυση κοινοποιήθηκαν και μηνύσεις, με τις οποίες η εταιρεία τους κατηγορεί μεταξύ άλλων για δυσφήμιση και δολιοφθορές, ενώ με επιστολές της προς τους υπόλοιπους 197 εργαζομένους που συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας που πραγματοποιείται από την 1η Ιανουαρίου  τους προειδοποιεί πως αν συνεχίσουν θα έχουν την ίδια τύχη με τους απολυμένους συναδέλφους τους.

Απέναντι στην εταιρεία, που δρομολογεί προσλήψεις για την αντικατάσταση των απολυθέντων, στέκεται το σωματείο των εργαζομένων, έχοντας στο πλευρό του την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, την στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης και τοπικών αρχών, όπως ο Δήμαρχος Καβάλας που κάνει λόγο για «απόφαση που οδηγεί στην ανεργία και στη φτωχοποίηση δεκάδες Καβαλιώτες και οξύνει το ήδη τεταμένο κλίμα».

«Μπορεί η Energean να επιχείρησε με τις 24 παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, να αιφνιδιάσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους αλλά κατάφερε το ακριβώς αντίθετο. Να μας επιβεβαιώσει για τις προθέσεις της και να μας συσπειρώσει απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που επιδεικνύει.» αναφέρει το Σωματείο των εργαζομένων σε ανακοίνωσή του. «Ξεκινήσαμε τον αγώνα όλοι μαζί και θα μείνουμε ενωμένοι μέχρι τελικής δικαίωσης» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Οι εργαζόμενοι διαμηνύουμε για ακόμη μία φορά ότι δεν εγκαταλείψαμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τις θέσεις εργασίας μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε την νόμιμη επίσχεση της εργασίας μας μέχρι η εργοδότρια να δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει τις διαδικασίες και τους κανόνες ασφαλείας και ότι θα σεβαστεί τον Κανονισμό Εργασίας, τους Νόμους και τις Διεθνείς Συνθήκες. Καλούμε όλους τους φορείς και την συντεταγμένη Πολιτεία να πάρουν θέση στα όσα άκρως επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και την ευρύτερη περιοχή διαδραματίζονται στα πετρέλαια Καβάλας με αποκλειστική ευθύνη της Energean, που ενώ πρέπει να διαχειρίζεται τα κοιτάσματα πετρελαίου σύμφωνα με τον Ν.2779/99, συμπεριφέρεται ως αυταρχικός ιδιοκτήτης, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ασφάλειας και επιβάλλοντας συνθήκες τριτοκοσμικές στην λειτουργία των εγκαταστάσεων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Τις απολύσεις καταγγέλλει και το ΠΑΜΕ αναφέροντας χαρακτηριστικά «Οι μάσκες έχουν πέσει. Ο Νόμος Χατζηδάκη μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε γαλέρες εργοδοτικής ασυδοσίας και αυταρχισμού με κυβερνητική στήριξη! Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης για αυτήν την εξέλιξη, που πάτησε στην πρωτοχρονιάτικη χρήση της αστυνομίας ως πραιτοριανών της εργοδοσίας».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του αναφέρει πως η εταιρεία «σ’ αυτή της την επίθεση ενισχύεται από τα κόμματα της σημερινής, της χτεσινής ή της προχτεσινής κυβέρνησης, που στηρίζουν αυτή την ανάπτυξη, που νομοθετούν αντεργατικά εκτρώματα, που δίνουν εγγυήσεις για δάνεια εκατομμυρίων, που διαλαλούνε τον «μονόδρομο» της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που θέτουν τις δυνάμεις καταστολής στην υπηρεσία των μεγαλοεργοδοτικών συμφερόντων. Σ’ αυτά είναι όλοι τους μαζί απέναντι στους εργάτες. Με αυτά στο «κρατούμενο» ξεκινάνε οι «διαφορές» τους και τα κροκοδείλια δάκρυα.»

Με πληροφορίες από kavalapoint.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα