ΑΘΗΝΑ
13:07
|
18.05.2024
Επέκρινε την στρατηγική τυφλότητα της ΕΕ, απαιτώντας να τηρήσει ουδέτερη στάση στο Κυπριακό. Από την άλλη πήρε «πιο διαλλακτική» στάση απέναντι στην Αθήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «στρατηγική τυφλότητα» κατηγόρησε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας την να κάνει θαρραλέα βήματα και να αναπτύξει τις σχέσεις με την Τουρκία, μην παραλείποντας ούτε τους έμμεσους υπαινιγμούς έναντι Ελλάδας και Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετικό εκτενές ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Sabah, ο Ερντογάν μιλώντας στους πρέσβεις χωρών της ΕΕ, τόνισε πως η χώρα του συνιστά «γεωγραφικά και ιστορικά τμήμα της Ευρώπης».

Ισχυρίστηκε πως η Τουρκία εξακολουθεί να είναι «αφοσιωμένη στον στόχο ένταξης στην ΕΕ» και πως η ένταξη είναι προτεραιότητα για την Άγκυρα «παρά όλες τις αδικίες» σε βάρος της.

Είπε ακόμη πως η Τουρκία παίζει «κρίσιμο ρόλο ως δύναμη επίλυσης προβλημάτων» επικρίνοντας την ΕΕ σαν μπλοκ που διατηρεί μία στάση που είναι διαφορετική από εκείνη του διαλόγου και της διπλωματίας.

Η «τακτική των καθυστερήσεων» και οι αναφορές σε Αθήνα-Λευκωσία

«Χρησιμοποιούν την τακτική της καθυστέρησης σε βάρος μας σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της τελωνειακής ένωσης» είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας πως η ΕΕ έχει βάλει πιο ψηλά «τα συμφέροντα κάποιων χωρών σε βάρος του οφέλους της ΕΕ ως σύνολο» αποφεύγοντας να τις κατονομάσει. Και συνέχισε σε μία έμμεση αναφορά προς Αθήνα και Λευκωσία:

«Πρέπει να σκεφθούν το γεγονός πως η βούληση του μπλοκ είναι αιχμάλωτη λίγων χωρών. Η ΕΕ πρέπει να αποτρέψει τις προσπάθειες που σαμποτάρουν τις σχέσεις με την Τουρκία με την πρόφαση της ενδο-ενωσιακής αλληλεγγύης».

Κάλεσε έτσι την ΕΕ να σταματήσει να ενεργεί «σαν εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων» σε βάρος των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Της ζήτησε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε το 2004 και να υιοθετήσει «ουδέτερη στάση».

Σύμφωνα με Έλληνες ανταποκριτές στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε και ευθεία αναφορά στην Ελλάδα αναφέροντας:


Με το γείτονά μας την Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου, κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τουριστική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Πιστεύω ειλικρινά, πως οι δύο γείτονες με απευθείας εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, επανέλαβε πως δεν υπάρχει λύση δίχως την Τουρκία και πως σήμερα «θα αντιμετώπιζε η Ευρώπη μία πολύ διαφορετική εικόνα εάν δεν είχαν προηγηθεί οι τρομερές προσπάθειες της Τουρκίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκρισία άνευ προηγουμένου από Μητσοτάκη για το Μακεδονικό

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Ζημιές σε εγκατάσταση ενεργειακών υποδομών στην περιοχή Πολτάβα της Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα