ΑΘΗΝΑ
01:14
|
28.04.2024
Ακόμη ένα κρεσέντο αστυνομικής βαρβαρότητας στη Λιβύη, με τις αρχές να προχωρούν σε συλλήψεις εκατοντάδων προσφύγων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με καταστολή και συλλήψεις εκατοντάδων προσώπων επέλεξαν να απαντήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης στην ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας των προσφύγων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοτικό Κέντρο Ημέρας της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UN Refugee Agency’s Community Day Centre CDC) στην Τρίπολη, σε μια επιχείρηση που παρουσιάζει ανατριχιαστικές ομοιότητες με την «εκστρατεία ασφαλείας» που ξεκίνησε προ μηνών η Λιβύη, καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα.  

Σημειώνεται πως περίπου 1.000 άνθρωποι είχαν κατασκηνώσει για διάστημα περίπου τριών μηνών μπροστά από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζητώντας την βοήθεια, μετά τις αγριότερες, κατά τις μαρτυρίες ακτιβιστών, επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Γκαργκαρές (Gargaresh) τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο αυτού που οι αρχές περιέγραψαν ως «εκστρατεία ασφαλείας κατά της παράνομης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου ουσιών».

Την ώρα που οι κατοικίες εκατοντάδων προσφύγων καταστρέφονταν, με τις συλλήψεις να υπερβαίνουν τις 4.000 και τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο πλαίσιο των ολοένα πιο σκληρών επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας στη Λιβύη, η Ύπατη Αρμοστεία αναγκάστηκε να κλείσει οριστικά το CDC τον Δεκέμβριο επικαλούμενη δυσκολίες να καλύψει τον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια. 

Eκατοντάδες πρόσφυγες κρατούνται ήδη στο κέντρο κράτησης Αΐν Ζάρα (Ain Zara), σε απάνθρωπες συνθήκες. Όπως αποκαλύπτει υλικό που αναρτήθηκε στο Twitter από τον λογαριασμό Refugees in Libya, οι κρατούμενοι ζουν σε υπερπλήρη κελιά στερούμενοι την κάλυψη βασικών αναγκών όπως η πρόσβαση σε φαγητό και τουαλέτα.

Επισημαίνεται πως ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας έχει κατά το παρελθόν επικροτήσει αντίστοιχες επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας, παρέχοντάς τους πλήρη κάλυψη, ενώ έχει ισχυριστεί πως είχαν ως στόχο εμπόρους ναρκωτικών και αλκοόλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για 68 σοβαρά τραυματίες, με τον επικεφαλής της αποστολής στη Λιβύη να επισημαίνει πως «κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας επίσκεψης στην Αΐν Ζάρα για την παροχή ιατρικής και ψυχικής φροντίδας στους κρατούμενους, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν ασθενείς που έφεραν τραύματα από μαχαίρι, σημάδια από ξυλοδαρμό και τραύματα που προκλήθηκαν λόγω των αναγκαστικών συλλήψεων. Ανάμεσά τους υπήρχαν άτομα που είχαν ξυλοκοπηθεί και χωριστεί από τα παιδιά τους κατα τη διάρκεια των εφόδων».

«Για ακόμη μία φορά, καλούμε τις αρχές της Λιβύης να σταματήσουν τις μαζικές συλλήψεις. Προτρέπουμε επίσης τις ίδιες αρχές να βρουν αξιοπρεπείς εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης, και καλούμε την ΕΕ να σταματήσει να παρέχει υποστήριξη στο σύστημα ατέρμονων καταχρήσεων που διαπράτονται στη Λιβύη» καταλήγουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα