ΑΘΗΝΑ
07:32
|
28.04.2024
Έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα το 2017. Πέντε χρόνια μετά ακόμα δεν έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συγκέντρωση καλούν αύριο Τρίτη 1 Φλεβάρη στις 9 το πρωί, σωματεία και φορείς της Ξάνθης, στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, όπου θα πραγματοποιείται το εξ’ αναβολής ποινικό δικαστήριο του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος που έγινε τον Νοέμβρη του 2017 στην Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών στο Πετροχώρι Ξάνθης με έναν νεκρό εργάτη.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επεξεργασίας Γάλακτος, η Παμμηχανική Ενωση Ξάνθης, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων και ο Σύλλογος Οικοτρόφων φοιτητών ν. Ξάνθης, επισημαίνουν ότι «πρόκειται για ένα ατύχημα – έγκλημα που ακόμη εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης και 4,5 χρόνια μετά η οικογένεια του νεκρού εργάτη και οι εργαζόμενοι του Νομού μας περιμένουν την απονομή δικαιοσύνης».

«Δεν είναι τυχαίο} αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι φορείς «ότι στον ίδιο εργασιακό χώρο συνέβη και δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα τον Ιούνη του 2020, ενώ συνολικά στην Ξάνθη από τις αρχές του 2020 έχουν συμβεί σωρεία εργατικών ατυχημάτων θανατηφόρων και μη στο εργοτάξιο του Άκτωρα στο Δημάριο, Ντελιβεράδων στην άσφαλτο, στον Υποσταθμό της ΔΕΗ, του οικοδόμου υδραυλικού, όπως και μεταναστών Ξανθιωτών στην Αυστρία και στη Γερμανία, αλλά και ατυχημάτων στα Πλαστικά Θράκης, στη ΣΕΚΑΠ, εργαζόμενου της E-FOOD και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Δεν είναι τυχαίο ότι η αστική Δικαιοσύνη δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά όταν βγάζει παράνομη μια απεργία, αλλά εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά όταν εκδικάζει εργατικά ζητήματα ή εργατικά ατυχήματα».

«Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί συνήθως αποδίδονται στην “ατυχία” και στην “απροσεξία” του εργαζόμενου, και όχι στα ελλιπέστατα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας» αναφέρεται στο κάλεσμα της συγκέντρωσης, «ωστόσο εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι η ευθύνη για όλα αυτά βαραίνει την εργοδοσία και το κράτος, που αντιμετωπίζουν ως κόστος τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, εντατικοποιούν “και με το νόμο” τη δουλειά, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, διώκουν τη συνδικαλιστική δράση, υποβαθμίζουν τις Επιτροπές Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως ακριβώς αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο – έκτρωμα του Κ. Χατζηδάκη».

«Η πλήρης διάλυση και απονέκρωση των σωμάτων επιθεώρησης εργασίας και η αδυναμία τους να πραγματοποιήσουν ελέγχους έχουν δώσει αέρα στα πανιά των εργοδοτών που δεν τηρούν πλέον κανέναν κανονισμό ασφαλείας και έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε σύγχρονες γαλέρες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα