ΑΘΗΝΑ
15:51
|
24.04.2024
Αναρωτήθηκε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε αντιπαράθεση με δημοσιογράφο σχετικά με την πρόσφατη επιδρομή στη Συρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ιδέα ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να παρέχει στους δημοσιογράφους ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο εξωτερικό, χλεύασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσής της σχετικά με την επιδρομή Αμερικανών κομάντο στη Συρία και την δολοφονία τουλάχιστον 12 αμάχων μαζί με τον ηγέτη του ISIS Αμπού – Ιμπραίμ αλ Χασίμι αλ Κουράσι.

«Εμπιστεύεστε τον Μπάιντεν ή τον ISIS;» απάντησε η κ. Ψάκι, όταν ρωτήθηκε εάν η Ουάσιγκτον μπορεί να δώσει κάποια απόδειξη ότι ο ηγέτης του ISIS, ανατινάχθηκε μαζί με μέλη της οικογένειάς του.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση της επιδρομής από το Πεντάγωνο, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ο Αμπού – Ιμπραίμ αλ Χασίμι αλ Κουράσι, πυροδότησε ένα γιλέκο αυτοκτονίας όταν το συγκρότημα στο οποίο βρίσκονταν στη βορειοδυτική Συρία δέχθηκε επίθεση από αμερικανικές δυνάμεις. «Καθώς τα στρατεύματά μας πλησίαζαν για να συλλάβουν τον τρομοκράτη, σε μια τελική πράξη απελπισμένης δειλίας, χωρίς να λάβει υπόψη του τη ζωή της οικογένειάς του ή άλλων ανθρώπων στο κτίριο, επέλεξε να ανατιναχτεί», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πηγές στη συνοριακή πόλη Ατμέ, όπου έλαβε χώρα η νυχτερινή επιχείρηση των ΗΠΑ, ανέφεραν στα μέσα ενημέρωσης ότι τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν, ενώ η UNICEF επιβεβαίωσε έξι θανάτους παιδιών.

Πάντως, στοιχεία που να αποδεικνύουν τι πραγματικά έγινε κατά τη διάρκεια της επιδρομής δεν δόθηκαν, ενισχύοντας τις όποιες υποψίες, που μόνο αβάσιμες δεν είναι με βάση το, όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Στα τέλη Αυγούστου, εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης από την Καμπούλ, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε όχημα που εκτιμούσαν ότι ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά προκειμένου να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον στρατευμάτων που φρουρούσαν το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.

Η εκτίμηση αποδείχθηκε ψευδής, με τους New York Times να αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής δολοφονήθηκαν στην πραγματικότητα 10 άμαχοι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά. Το Πεντάγωνο ερεύνησε τα στοιχεία, αλλά τελικά αποφάσισε να μην τιμωρήσει κανέναν αλλά να μιλήσει απλά για «τραγικό λάθος».

Η αντιπαράθεση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου με τη δημοσιογράφο  συνέπεσε με μια παρόμοια συζήτηση σχετικά με την αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να γυρίσει ένα πολύ βίαιο προπαγανδιστικό βίντεο, που θα έδειχνε νεκρούς, καθώς και ηθοποιούς να παίζουν τον ρόλο των πενθούντων, καθώς και εικόνες από χώρους που καταστράφηκαν από ουκρανικά και δυτικά στρατιωτικά μέσα» δήλωσε, χθες Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση του βετεράνου ανταποκριτή του Associated Press Ματ Λι, εάν θα δοθεί κάποια απόδειξη για αυτόν τον ισχυρισμό ο Πράις επέμεινε ότι η δήλωσή του ήταν αρκετά καλή και ότι οι πληροφορίες δεν θα αποκαλυφθούν «για την προστασία των πηγών και των μεθόδων».

«Γνωρίζετε ότι αποχαρακτηρίζουμε πληροφορίες μόνο όταν είμαστε σίγουροι για αυτές» , είπε, αναφερόμενος στον ισχυρισμό που έκανε. «Αν αμφιβάλλετε για την αξιοπιστία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή της βρετανικής κυβέρνησης ή άλλων κυβερνήσεων και θέλετε να παρηγορηθείτε με πληροφορίες που βγάζουν οι Ρώσοι, μπορείτε να το κάνετε».

Με πληροφορίες από Russia Today

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σπαρτιάτες: Εκτός ευρωεκλογών με απόφαση του Αρείου Πάγου

Ανεξάρτητη έρευνα για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητά η Ε.Ε.

Ισπανία: Ύποπτη για διαφθορά η σύζυγος του Σάντσεθ

Ρατσιστική επίθεση σε βάρος διανομέα στον Άγιο Δημήτριο καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα