ΑΘΗΝΑ
12:43
|
03.05.2024
Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο αποφάσεων και κινήσεων που αφορούν την ευρύτερη σινο-ρωσική στρατηγική κύρια απέναντι στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με πληρωμές σε… ευρώ (αντί δολαρίου!) θα υλοποιηθεί το συμβόλαιο 30ετούς διάρκειας που υπέγραψαν σήμερα οι πρόεδροι Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Κίνας, Σι Τζινπίνγκ για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού.

Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο αποφάσεων και κινήσεων που αφορούν την ευρύτερη σινο-ρωσική στρατηγική κύρια απέναντι στις ΗΠΑ που κλιμακώνουν την ένταση, τις πιέσεις και ενίοτε τις προκλήσεις έναντι Μόσχας και Πεκίνου σε κάθε επίπεδο.

Russian-Chinese talks

Η Gazprom, που έχει το μονοπώλιο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, συμφώνησε να τροφοδοτήσει την κρατική κινεζική ενεργειακή εταιρεία CNPC με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός και κινεζική βιομηχανική πηγή.

Gazprom: Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την  ευρωπαϊκή οικονομία - Radar.gr

Οι ροές μέσω του νέου αγωγού που συνδέει την ρωσική Απω Ανατολή με την βορειοανατολική Κίνα αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο έως τρία χρόνια.

Η Ρωσία προμηθεύει ήδη με φυσικό αέριο την Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia , που ξεκίνησε τις εξαγωγές το 2019 και μέσω αποστολής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα ανήλθαν σε 16,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021.

«Οταν το σχέδιο θα έχει φθάσει την πλήρη δυναμικότητά του, ο όγκος τροφοδοσίας θα αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και θα φθάσει συνολικά τα 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως», περιλαμβανομένων των 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μέσω του υπάρχοντος αγωγού Power of Siberia, ανακοίνωσε η Gazprom.

Η τροφοδοσία της Κίνας σε φυσικό αέριο γίνεται βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων.

Κινεζικές πηγές δήλωσαν ότι οι πωλήσεις θα γίνονται σε ευρώ στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κίνας και της Ρωσίας να διαφοροποιήσουν τις συναλλαγές τους από το δολάριο.

Το δίκτυο αγωγών Power of Siberia δεν συνδέεται με το δίκτυο που προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει μειωμένες ροές και εκτόξευση των τιμών, πράγμα που αποτελεί μία από τις πηγές έντασης με την Μόσχα.

Η κοινή δήλωση Σι-Πούτιν έναντι ΝΑΤΟ και AUKUS

Ωστόσο δεν ήταν μόνον η σημαντική ενεργειακή συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στo Πεκίνο με αφορμή την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων υπέγραψε κοινή δήλωση με τον Κινέζο ομόλογό του βάζοντας στο «στόχαστρο» το ΝΑΤΟ.

Αμφότεροι κάλεσαν το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο να αφήσει  «τις ιδεολογικοποιημένες προσεγγίσεις του Ψυχρού Πολέμου», να αποκλείσει την επέκταση στην Ανατολική Ευρώπη και «να σεβαστεί την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα άλλων χωρών, την ποικιλομορφία των πολιτισμικών και πολιτιστικών-ιστορικών τους προτύπων και την ειρηνική ανάπτυξη άλλων κρατών αντικειμενικά και δίκαια».

Κατήγγειλαν το σχηματισμό μπλοκ ασφαλείας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κι επέκριναν τη σύναψη του αμυντικού συμφώνου AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας. Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης να εντείνουν τη συνεργασία τους για να αποτρέψουν «έγχρωμες επαναστάσεις» και εξωτερικές παρεμβάσεις και δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν περαιτέρω τον στρατηγικό συντονισμό.

Ο Κινέζος ηγέτης τόνισε πως «κατανοεί και υποστηρίζει» τις προτάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το σχηματισμό μακροπρόθεσμων, νομικά δεσμευτικών, εγγυήσεων ασφαλείας στην Ευρώπη.

Τι είπαν για Ταϊβάν και τα αμερικάνικα βιολογικά όπλα

Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στην αρχή της Μίας Κίνας και επισημαίνει πως η Ταϊβάν είναι «αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας και αντιτίθεται σε οιεσδήποτε μορφές ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

Επιπλέον οι δύο ηγέτες εκφράζουν ανησυχίες για τα «εσωτερικά και εξωτερικά» προγράμματα βιολογικών όπλων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους τονίζοντας πως εγείρουν «σοβαρές ανησυχίες και ζητήματα για τη διεθνή κοινότητα».

Δηλώνουν επίσης την αμέριστη υποστήριξή τους για την πλήρη κατάργηση των χημικών όπλων ενώ επισημαίνουν την πολιτικοποίηση του διεθνούς Οργανισμού Για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Διαδίκτυο και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την κοινή διακήρυξη των δύο ηγετών δεν λείπει ούτε η αναφορά στο Ιντερνετ καθώς αμφότεροι απαιτούν την διεθνοποίηση της διαχείρισης του Διαδικτύου, ενώ αναφέρονται και σε θέματα όπως η ψηφιοποίηση της οικονομίας, η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και επιστημονικών εφαρμογών στο πλαίσιο της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Στη μακροσκελέστατη κοινή δήλωση των δύο ηγετών επίσης υπάρχουν αναφορές και άλλη μεγάλη πλειάδα θεμάτων όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας, η συνεργασία στο διάστημα.

Νωρίτερα, φθάνοντας στο Πεκίνο ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε τις «πρωτόγνωρης ποιότητας» σχέσεις της χώρας του με την Κίνα, θεωρώντας πως δίνει το «παράδειγμα αξιοπρεπούς σχέσης, στην οποία ο κάθε ένας βοηθά και στηρίζει τον άλλο στην ανάπτυξή του».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα