ΑΘΗΝΑ
23:02
|
23.04.2024
Την ώρα που τα φορτηγά του κινήματος έχουν μπλοκάρει τη γέφυρα-σύνορο με τις ΗΠΑ στο Γουίντσορ, στην Οτάβα η αστυνομία προχώρησε σε 23 συλλήψεις διαδηλωτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κίνημα «Κονβόι για την Ελευθερία», που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες στον Καναδά έχει επεκταθεί και σε άλλες πόλεις εκτός της πρωτεύουσας, στοχεύοντας από ό, τι φαίνεται ακριβώς εκεί που ξεκίνησε το πρόβλημα: τα σύνορα με τις ΗΠΑ και το μπλοκάρισμα του εμπορίου. Οι Καναδοί οδηγοί φορτηγών που είναι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να δουλεύουν στον κατεξοχήν τομέα τους: το διασυνοριακό εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια κίνηση της κυβέρνησης που αποτέλεσε θρυαλλίδα για τις αντι-απαγορευτικές και αντι-εμβολιαστικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος.

Έτσι σήμερα, η κυκλοφορία έχει σταματήσει στο πιο πολυσύχναστο συνοριακό πέρασμα στη Βόρεια Αμερική, καθώς Καναδοί φορτηγατζήδες και άλλοι διαδηλωτές που εναντιώνονται στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων εξαπλώνουν τη διαμαρτυρία τους πέρα από την Οτάβα.

Φορτηγά έχουν μπλοκάρει τη γέφυρα «Ambassador Bridge» που συνδέει τις πόλεις Ντιτρόιτ και Γουίντσορ από αργά τη Δευτέρα, κλείνοντας την κυκλοφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις (προς Καναδά και προς ΗΠΑ). Την Τρίτη, η είσοδος στον Καναδά παρέμεινε αποκλεισμένη, ενώ η κυκλοφορία με προορισμό τις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε πολύ. Κάθε μέρα, 8.000 φορτηγά διασχίζουν συνήθως τη γέφυρα, από την οποία περνάει περίπου το 27% του εμπορίου μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν επίσης να μπλοκάρουν μια άλλη μεγάλη συνοριακή διέλευση στο Κουτ της Αλμπέρτα.

Στο μεταξύ, η πρωτεύουσα του Καναδά παραμένει αποκλεισμένη από εκατοντάδες οχήματα του «Κονβόι για την Ελευθερία», ενώ οι διοργανωτές κάλεσαν σε συνάντηση όλους τους ομοσπονδιακούς πολιτικούς ηγέτες – εκτός από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό – για να βρεθεί μια «ειρηνική λύση» στην κρίση.

Δείτε τη στιγμή που η καναδική αστυνομία συλλαμβάνει ηλικιωμένο επειδή συμμετείχε στο «κίνημα» της κόρνας.

Η αστυνομία της Οτάβα ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι έγιναν 23 συλλήψεις που σχετίζονται με τις «παράνομες διαδηλώσεις». Ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας της Οτάβα, Στιβ Μπελ, είπε στους δημοσιογράφους ότι η αστυνομία ακινητοποίησε πολλά από τα βαρέα οχήματα που συμμετείχαν στον αποκλεισμό.

Τη Δευτέρα ο Τριντό επανέλαβε τις εκκλήσεις του για τερματισμό της διαμαρτυρίας, λέγοντας: «Τα συγκεκριμένα άτομα προσπαθούν να μπλοκάρουν την οικονομία μας, τη δημοκρατία μας και την καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας. Πρέπει να τους σταματήσουμε». Απευθυνόμενος στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «αυτή η πανδημία είναι χάλια για όλους τους Καναδούς» και ότι «όλοι έχουν βαρεθεί να φοράνε μάσκες και να πρέπει να ακολουθούν περιορισμούς υγείας», αλλά σημείωσε ότι ο Καναδάς είχε έναν από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο και παρακάλεσε τους συμπατριώτες του να συνεχίσουν να «ακούν την επιστήμη».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Μάρκο Μεντικίνο, είπε ότι μετά από τόσες μέρες αναταραχής και παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατών και επίμονων κορναρισμάτων από τους οδηγούς, οι κάτοικοι της Οτάβα νιώθουν σαν όμηροι στα σπίτια τους. «Ενώ όλοι πιστεύουν στο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, αυτή η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια της αποδεκτής συμπεριφοράς προς τους υπόλοιπους πολίτες και δημότες». Ο Υπουργός κάλεσε επίσης για ενότητα μεταξύ των κομμάτων με σκοπό την εφαρμογή του «κράτους δικαίου», τη στιγμή που αρκετά εξέχοντα μέλη της αντιπολίτευσης των Συντηρητικών έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο κίνημα.

Την Τρίτη, ένα μέλος του ίδιου του κόμματος του Τριντό είπε ότι οι διαδηλωτές είχαν «βάσιμες ανησυχίες» και ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος στον χειρισμό τους. «Φοβάμαι ότι αυτή η πολιτικοποίηση της πανδημίας κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στα δημόσιά μας ιδρύματα γείας», δήλωσε ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Τζόελ Λάιτμπάουντ.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Ετοιμότητας Έκτακτης Ανάγκης, Μπιλ Μπλερ – ο οποίος είναι ο πρώην αρχηγός της αστυνομικής υπηρεσίας του Τορόντο – τόνισε ότι οι ομοσπονδιακοί, επαρχιακοί και δημοτικοί ηγέτες συνεργάζονται για να συντονίσουν μια απάντηση. «Είναι πλέον καιρός να τελειώσει αυτή η διαμαρτυρία», είπε.

Τη Δευτέρα, ένας δικαστής του δικαστηρίου του Οντάριο ενέκρινε διαταγή που ζήτησαν οι ντόπιοι για να απαγορευτεί το κορνάρισμα για 10 ημέρες. Ωστόσο, μετά την έκδοση της απόφασης ακούστηκαν δυνατά κορναρίσματα, μεταξύ άλλων από μεγάλα φορτηγά που ήταν τοποθετημένα ακριβώς μπροστά από το κοινοβούλιο.

Το μήνυμα από τους διαδηλωτές της Οτάβα έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αναμένεται να δημιουργηθούν παρόμοια κονβόι. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η αστυνομία της Οτάβα είπε ότι η εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων, crowdfunding, για την καναδική συνοδεία είχε συγκεντρώσει σημαντική χρηματοδότηση από άτομα και ομάδες των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα