ΑΘΗΝΑ
09:35
|
04.05.2024
Οι Έλληνες «διαφυλάσσουν τη μνήμη των ένδοξων σελίδων της κοινής μας ιστορίας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Στην Ελλάδα δεν παρατηρούμε παρόμοια αντιρωσική υστερία» καθώς «το έδαφος στην Ελλάδα δεν είναι ευνοϊκό για αντιρωσική προπαγάνδα» διότι «οι κάτοικοι της χώρας διαφυλάσσουν τη μνήμη των ένδοξων σελίδων της κοινής μας ιστορίας, αισθάνονται την πνευματική εγγύτητα με το ρωσικό λαό και απλώς δεν ανταποκρίνονται σε επιβλαβή μυθεύματα». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Ρία Νόβοστι ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ρώσος πρέσβης: Έτοιμη η Μόσχα να ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με  την Αθήνα

Ο Ρώσος διπλωμάτης εξήρε τις ρωσο-ελληνικές σχέσεις επισημαίνοντας ότι στο «πρόσωπο των Ελλήνων βλέπουμε υπεύθυνους εταίρους, που ενδιαφέρονται για πολύπλευρη συνεργασία μαζί μας». Ως τομείς διμερούς συνεργασίας ανέφερε το εμπόριο και τις επενδύσεις, τις πολιτιστικές ανθρώπινες σχέσεις, την πρόληψη και εξάλειψη των επιπτώσεων εκτάκτου ανάγκης, τον τουρισμό κ.α.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας σε σχέση με την ιδιότητα της χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ που έχει η Ελλάδα ο Ρώσος πρέσβης απάντησε πως το στοιχείο αυτό «προσθέτει ορισμένους τεχνητούς περιοριστικούς παράγοντες στη διμερή μας συνεργασία». Εντούτοις, τόνισε ότι αυτό συνέβαινε από την στιγμή ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στις διμερείς επαφές και συναντήσεις που έγιναν πέρσι ο Μάσλοφ εκτίμησε ότι ήταν «ασυνήθιστα πλούσιες σε ανώτατο και υψηλό επίπεδο» σε μία προσπάθεια να δώσει αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο επίπεδο σχέσεων.

θύμισε την εκπροσώπηση της Ρωσίας στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 τον Μάρτιο του 2021 από τον πρωθυπουργό της Μιχαήλ Μισούστιν, όπως και τις επαφές των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά προπαντός τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, τον Δεκέμβριο.

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Ρωσία υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού» και με το πέρας των συνομιλιών των δύο ανδρών «υιοθετήθηκε ένα ολοκληρωμένο διακρατικό Σχέδιο Δράσης για τα έτη 2022-24 και ήδη έχει ξεκινήσει η εργασία για την υλοποίηση των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης στο «ΡΙΑ-Νόβοστι».

Περί Αλεξανδρούπολης…

Ερωτηθείς για τυχόν ρόλο της βάσης της Αλεξανδρούπολης στις εξελίξεις στην Ουκρανία και εάν υφίσταται «ανησυχία» της ρωσικής πλευράς, ο Μάσλοφ είπε ότι συνεχίζεται μέσω των διπλωματικών διαύλων η συζήτηση και με την Ελλάδα για τις «γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας» που διεκδικεί η Μόσχα, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «ζήτημα κλειδί είναι η τήρηση της αρχής του αδιαίρετου της ασφάλειας», όπως αυτή καταγράφηκε στη Χάρτα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, που υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη το 1999 και προβλέπει ότι «κάθε κράτος μετέχον στον Οργανισμό έχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής, είτε αλλαγή του τρόπου κατοχύρωσης της ασφάλειάς του […] υπό τον όρο ότι δεν θα ενισχύει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας των άλλων».

Το λιμάνι – πέρασμα και τα αμερικανικά μυστικά της Αλεξανδρούπολης -  Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις προσεγγίσεις των δυτικών χωρών, οι οποίες αποσπούν από αυτό το σύνολο των αλληλοσυνδεόμενων όρων μόνο τις συμφέρουσες γι’ αυτές θέσεις και ειδικότερα το δικαίωμα των κρατών να επιλέγουν ελεύθερα συμμαχίες» σημείωσε ο Ρώσος πρέσβης και πρόσθεσε ότι «το νόημα των συμφωνιών για το αδιαίρετο της ασφάλειας έγκειται στο ότι, είτε είναι αυτή κοινή για όλους, είτε δεν υφίσταται για κανέναν».

«Ανησυχία να αισθάνονται οι χώρες που παραχωρούν έδαφος»

«Σε ό,τι αφορά στην “ανησυχία”, για την οποία ρωτάτε, πρέπει να την αισθάνονται ακριβώς οι ίδιες οι χώρες, οι οποίες παραχωρούν έδαφός τους για χρήση του ως διαμετακομιστικό σταθμό με σκοπό τη μεταφορά προσωπικού, εξοπλισμού και τεχνικών μέσων στην ΝΑ Ευρώπη, προς τα σύνορα με τη Ρωσία. Παλαιότερα οι χώρες της περιοχής πιο υπεύθυνα και ψύχραιμα αξιολογούσαν τις εν δυνάμει συνέπειες για τις ίδιες από παρόμοια βήματα» τόνισε ο Μάσλοφ, καταλήγοντας:

«Δεν γνωρίζουμε οποιαδήποτε σχέδια της Ελλάδας να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της και στον διάλογό μας με την Αθήνα δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών στόχων

Ερντογάν: Αναμένει επίθεση της Δύσης κατόπιν αναστολής εμπορίου με το Ισραήλ

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο για τη σημερινή συνάντηση με ξένους ηγέτες

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα