ΑΘΗΝΑ
09:55
|
18.04.2024
Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές - Αναχώρησε και η CIA από το Κίεβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υποβάθμισε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί ενδεχόμενης επίθεσης της χώρας του στην Ουκρανία σήμερα Τετάρτη, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη – ούτε τον επόμενο μήνα», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Τσίζοφ σε δηλώσεις του στην Die Welt που δημοσιεύονται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας που κυκλοφορεί. «Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες», πρόσθεσε χαριτολογώντας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει πως είναι πιθανό η Ρωσία να προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία εντός ημερών, πιθανόν προτού ολοκληρωθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου (την Κυριακή), ενώ πληροφορίες για επίθεση της Ρωσίας…«στις 16 Φεβρουαρίου» επικαλέστηκε προ ημερών σε διάγγγελμά του και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στο NATO επισείουν εδώ και μήνες τον κίνδυνο η Μόσχα να προχωρήσει σε νέα επίθεση στην Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.

Ο κ. Τσίζοφ απέρριψε τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «όταν διατυπώνεις κατηγορίες, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνεις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, έχεις την ευθύνη να παρουσιάζεις αποδείξεις. Αλλιώς πρόκειται για συκοφαντία. Λοιπόν, πού είναι οι αποδείξεις;»

Ο Ρώσος διπλωμάτης κάλεσε τη Δύση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Ρωσίας για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. «Όταν οι εταίροι μας ακούσουν επιτέλους τις θεμιτές ανησυχίες μας», θα μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία άμβλυνσης των εντάσεων, που θα είναι «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, και άλλων χωρών του κόσμου», διαβεβαίωσε.

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες για να αποτρέψει την επέκταση του ΝΑΤΟ

Η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει τις συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας, που αποτελούν προτεραιότητα της χώρας, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ιταλία Σεργκέι Ραζόφ σε συνέντευξή του στην Porta a Porta της RAI 1.

«Οι ηγέτες των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, δήλωσαν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι θέμα σήμερα. Αλλά τι θα συμβεί αύριο ή μεθαύριο; Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, και γι’ αυτό η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες για αυτά τα θέματα, που αποτελούν προτεραιότητα της», επεσήμανε ο Ρώσος απεσταλμένος στη Ρώμη και πρόσθεσε ότι «οι προβλέψεις για σενάρια πολέμου υπερδιαφημίζονται εσκεμμένα και για συγκεκριμένο λόγο».

Ο Ραζόφ σημείωσε ότι η Ρωσία πραγματοποιεί κάθε χρόνο στρατιωτικές ασκήσεις στις ίδιες περίπου περιοχές, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει πολιτική πτυχή στα ζητήματα προμήθειας φυσικού αερίου και οι εταιρείες εκμετάλλευσης στην Ιταλία και τη Ρωσία τα ρύθμιζαν πάντα βάσει εμπορικών συμφωνιών.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές

Ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται ακάθεκτος, με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας να έχουν, χθες Τρίτη, νέα τηλεφωνική επικοινωνία. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για τις πρόσφατες επαφές που είχαν με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας και επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους σε μία διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες διπλωματικές και αποτρεπτικές προσπάθειες σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Υπογράμμισαν επίσης την ετοιμότητά τους να επιβάλουν σοβαρές συνέπειες και να ενισχύσουν την άμυνα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ακόμη και αν ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

Αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε, σε διάγγελμά του, πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο. Και για διπλωματική προσέγγιση με τη Ρωσία αλλά και για απάντηση σε πιθανή επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo έκτακτη συνεδρίαση στη Γερμανία μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να έχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας G7 με αντικείμενο την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.

Έφυγε και η CIA από το Κίεβο

Συνεχίζονται και οι αποχωρήσεις ξένων διπλωματών από το Κίεβο με το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού να έχει πλέον εγκαταλείψει την πρεσβεία της Γερμανίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο χθες Τρίτη. Το γερμανικό γενικό προξενείο στο Ντανιέτσκ, που λειτουργούσε στη Ντνίπρο, μεταφέρθηκε στο Λβιφ και ετοιμάζεται να ξαναρχίσει να προσφέρει προξενικές υπηρεσίες από εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times oι αμερικανικές αρχές μετέφεραν προσωρινά τους υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) από το Κίεβο. Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν μετά την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία μεταφέρεται προσωρινά από το Κίεβο στο Λβοφ, σημειώνει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα δεν αποκαλύπτει τη νέα τοποθεσία του σταθμού της CIA. Σύμφωνα με πηγές της, η μετεγκατάσταση υπαλλήλων της CIA μπορεί να περιπλέξει τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την υποτιθέμενη «δραστηριότητα» της Ρωσίας στη χώρα.

Με πληροφορίες από TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ «τιμωρούν» τον Μαδούρο με ξεπάγωμα των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Ευχολόγιο Μητσοτάκη για να μην γίνει περιφερειακή η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα