ΑΘΗΝΑ
13:47
|
19.04.2024
Προτεραιότητα του Μακρόν να διασφαλίσει ότι η αποχώρηση δεν θα προκαλέσει συγκρίσεις με τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία μαζί και οι σύμμαχοί της, ανακοίνωσαν, σήμερα,Πέμπτη, το τέλος της εννιάχρονης στρατιωτικής επιχείρησης κατά της εξέγερσης στο Μαλί, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη στρατιωτική χούντα της χώρας.

«Λόγω πολλαπλών εμποδίων από τις μεταβατικές αρχές του Μαλί, ο Καναδάς και τα ευρωπαϊκά κράτη που δρουν παράλληλα με την Επιχείρηση Barkhane και εντός της Task Force Takuba θεωρούν ότι δεν πληρούνται πλέον οι πολιτικές, επιχειρησιακές και νομικές προϋποθέσεις για να συνεχίσουν αποτελεσματικά την τρέχουσα στρατιωτική τους δέσμευση στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας στο Μαλί”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητ. Ως εκ τούτου, οι σύμμαχοι «αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη συντονισμένη απόσυρση των αντίστοιχων στρατιωτικών τους πόρων που είναι αφιερωμένες σε αυτές τις επιχειρήσεις από το έδαφος του Μαλί».

Περίπου 3.500 Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μαλί και περισσότεροι από 4.000 στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τα Ηλύσια Πεδία. Η Γαλλία είναι παρούσα στο Σαχέλ από το 2013, όταν ο τότε Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να αναπτύξει στρατεύματα πρώτα στο Μαλί και μετά στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένης της Μπουρκίνα Φάσο, του Τσαντ, της Μαυριτανίας και του Νίγηρα για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Η παρουσία στο Μαλί ήταν γεμάτη προβλήματα για τη Γαλλία καθώς από 53 στρατιώτες που σκοτώθηκαν υπηρετώντας στην αποστολή Barkhane, οι 48 σκοτώθηκαν στο Μαλί, ενώ πλέον προκύπτουν και νέοι φόβοι για προώθηση των τζιχαντιστών στον Κόλπο της Γουινέας.

Άλλες δυνάμεις που δρουν στο Μαλί είναι η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ MINUSMA που ιδρύθηκε το 2013 και η EUTM Mali, μια στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ που στοχεύει στη βελτίωση της ικανότητας του στρατού του Μαλί στην καταπολέμηση των ένοπλων ανταρτών.

Σύμφωνα με γαλλική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, ακόμη και μετά την αναχώρηση η Γαλλία θα συνεχίσει να παρέχει για ένα διάστημα στη MINUSMA και την EUTM αεροπορική υποστήριξη και ιατρική υποστήριξη.

Ακόμη και μετά την αποχώρηση από το Μαλί, οι Γάλλοι και οι σύμμαχοί τους υποσχέθηκαν να παραμείνουν δεσμευμένοι στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Νίγηρα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι σύμμαχοι «συμφώνησαν ωστόσο να συνεχίσουν την κοινή τους δράση κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένου του Νίγηρα και του Κόλπου της Γουινέας».

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Μαλί είχαν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα καθώς το στρατιωτικό καθεστώς του Μαλί, αρνήθηκε να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή εκλογών και την αποκατάσταση της πολιτικής εξουσίας μετά το πραξικόπημα του Αυγούστου του 2020.

«Πρόκειται για ένα άδοξο τέλος μιας ένοπλης επέμβασης που ξεκίνησε με ευφορία και τελειώνει, εννέα χρόνια αργότερα, σε ένα πλαίσιο κρίσης μεταξύ του Μαλί και της Γαλλίας», σχολίασε η εφημερίδα Le Monde.

Κρίσιμη απόφαση για τον Μακρόν

Η ανακοίνωση της αποχώρησης έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, λίγες μέρες πριν από την πολυαναμενόμενη δήλωση του ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του Απριλίου.

Συνέπεσε επίσης με την προσπάθειά του να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διεθνή διπλωματία, καθώς πιέζει τη Ρωσία για αποκλιμάκωση της έντασης με την Ουκρανία.

Ειδικά με τις γαλλικές εκλογές να πλησιάζουν, προτεραιότητα του Μακρόν είναι να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε αποχώρηση δεν θα προκαλέσει συγκρίσεις με τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Ο Γάλλος πρόεδρος προετοίμασε το έδαφος για την ανακοίνωση της αποχώρησης, με ένα δείπνο χθες στο οποίο παραβρέθηκαν οι ηγέτες των βασικών συμμάχων της Γαλλίας στην περιοχή του Σαχέλ – Τσαντ, Μαυριτανία και Νίγηρας, αλλά δεν προσκλήθηκαν αξιωματούχοι από το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, χώρες στις οποίες τελευταία σημειώθηκαν πραξικοπήματα.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, Politico

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα