ΑΘΗΝΑ
00:33
|
03.05.2024
O Γκουτέρες παράτησε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου παίρνοντας ανοικτά θέση κατά των κινήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταφέρθηκαν απόψε οι αντιπαραθέσεις ΗΠΑ,Ρωσίας και Ουκρανίας με τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού να αποφεύγει αυτή τη φορά το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να απαιτεί από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ανατολική Ουκρανία και να «σταματήσει να αποσταθεροποιεί» την περιοχή.

Ο Γκουτέρες στο πλαίσιο νέας έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη δε δίστασε να επαναλάβει εκ νέου τις κατηγορίες έναντι της Μόσχας κάνοντας λόγο για «παραβιάσεις» που, όπως είπε, διαπράττει η Μόσχα σε βάρος της Ουκρανίας.

Αντόνιο Γκουτέρες: Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ | Fortunegreece.com

 «Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη «ανεξαρτησία» των περιοχών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, κι ό,τι ακολούθησε, αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας και δεν συνάδει με τις αξίες της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Θέλουμε ειρήνη»

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ανέφερε ότι η χώρα του δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία ισχυριζόμενος πως «η Ουκρανία δεν είχε ποτέ προβλέψει και δεν προβλέπει καμία στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς».

Ζήτησε από τον ΟΗΕ «απτές και ταχείες ενέργειες» για να σταματήσει η κλιμάκωση που τροφοδοτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία. Προειδοποίησε ότι «η αρχή ενός πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία θα είναι το τέλος της παγκόσμιας τάξης όπως εμείς τη γνωρίζουμε». Κάλεσε έτσι τη Ρωσία «να ξαναβρεί το μονοπάτι της διπλωματίας», να «αποσύρει τα στρατεύματά της, να σταματήσει να αποσταθεροποιεί την περιοχή». Κατέληξε δε με τη φράση: «Θέλουμε την ειρήνη!» εισπράττοντας το χειροκρότημα άλλων διπλωματών και αξιωματούχων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η σημερινή Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν τα 193 κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι μια ετήσια συνεδρίαση σχετικά με τα «ουκρανικά εδάφη που έχουν προσωρινά καταληφθεί».

Πρόσφυγες και επισιτιστική κρίση βλέπουν οι ΗΠΑ

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ παίρνοντας το λόγο προειδοποίησε για ενδεχόμενο κύμα 5 εκατομμυρίων προσφύγων σε περίπτωση κλιμάκωσης  της σύρραξης. 

美国参议院批准格林菲尔德大使担任常驻联合国代表– 全美电视AMTV

Όπως είπε επί λέξη «εάν η Ρωσία συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, θα μπορούσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, να δημιουργήσει μια νέα προσφυγική κρίση, μία από τις σημαντικότερες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο κόσμος». Στη συνέχεια προέβλεψε πιθανή επισιτιστική κρίση και από την περαιτέρω ακρίβεια ή ελλείψεις δημητριακών θυμίζοντας πως η Ουκρανία είναι «μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού παγκοσμίως».

Πρόσθεσε ακόμη πως ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν «μια έκρηξη των τιμών των διατροφικών προϊόντων και να οδηγήσουν σε μια πείνα ακόμη πιο απεγνωσμένη σε περιοχές, όπως η Λιβύη, η Υεμένη και ο Λίβανος».

Η Γκρίνφιλντ κάλεσε τη Ρωσία να κάνει πίσω λέγοντας πως δεν θα πρέπει «να επιστρέψουμε σε μια εποχή αυτοκρατοριών και αποικιών ή στην ΕΣΣΔ».

Τι απάντησε ο Ρώσος πρέσβης

Στον αντίποδα, ο Ρώσος ομόλογός της στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε πως η κατάσταση σήμερα είναι αποτέλεσμα του «πραξικοπήματος του 2014» που οδήγησε σε μια αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ για  την Βενεζουέλα - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έκτοτε, το Κίεβο διεξάγει μια «καταστολή» σε βάρος της ρωσόφωνης μειονότητας στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας «γενοκτονία», τον όρο δηλαδή που που είχε χρησιμοποιήσει προ ημερών και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία δράσης του Κιέβου προς όφελος του ανατολικού τμήματος της χώρας ώθησε ήδη «δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους» να φύγουν προς τη Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα