ΑΘΗΝΑ
11:08
|
03.05.2024
Δεύτερη ημέρα προέλασης ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. «Παράθυρο» Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις. Διάλογο προτείνει ο Πούτιν αλλά με τους όρους του. Νέος γύρος επιδρομών απόψε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κλοιό νέων μαζικών πυραυλικών επιθέσεων βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο σήμερα Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της προέλασης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας. Μετά από μία προσωρινή παύση, το βράδυ ακολούθησε νέο σφυροκόπημα από αέρος στο Κίεβο με αποτέλεσμα να πληγεί τμήμα του κεντρικού θερμοηλεκτρικού σταθμού της πρωτεύουσας. Ο Δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλλι Κλίτσκο δήλωσε πως σημειώθηκαν πέντε εκρήξεις σε διάστημα 3-5 λεπτών κοντά στο CHP-6.

Σε μη επιχειρησιακό επίπεδο όλα κινούνται στον απόηχο της επιβολής, ακόμα σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα από τις δυτικές δυνάμεις και εν αναμονή της έκτακτης συνόδου κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μία προσπάθεια να διαψεύσει τις φήμες πως έχει εγκαταλείψει τη χώρα ανάρτησε βίντεο σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης διαβεβαιώνοντας πως παραμένει στην Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι – Μπάιντεν

Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 40 λεπτών είχαν απόψε οι πρόεδροι Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Μπάιντεν στον Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αποφασιστικά σε τυχόν ρωσική  επίθεση

Κατά πληροφορίες διεθνών πρακτορείων συνομίλησαν για τη γραμμή άμυνας που θα ακολουθήσουν, για τις νέες κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου και για τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό υπέρ της Ουκρανίας.

Ερχονται κυρώσεις…

Το μεσημέρι έγινε γνωστό πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε πως η ΕΕ θα συμπεριλάβει σήμερα στη νέα λίστα κυρώσεων τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα ωστόσο η Μόσχα αφήνει ανοικτό το «παράθυρο» των συνομιλιών με το Κίεβο, με την Ρωσία να απαντά θετικά στην πρόσκληση διαλόγου από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνοντας έτοιμη να  στείλει αντιπροσωπεία της στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, προτάσσοντας ως βασική προϋπόθεση την ουδετερότητα του ουκρανικού καθεστώτος.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις σε τίτλους

  • Λίγο μετά τις 22.40 εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες σταμάτησαν κοντά στην πόλη Κονοτόπ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, αφού υπέστησαν σοβαρές απώλειες στη μάχη. Πρόσθεσε πως οι Ρώσοι «έχουν πρόβλημα με τα καύσιμα και τον ανεφοδιασμό».
  • Νέο μπαράζ βομβαρδισμών στο Κίεβο μετέδωσε το Ρόιτερς λίγο πριν τις 21.00 απόψε.
  • Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου ανακοίνωσε απόψε ότι ακύρωσε παραστάσεις του διάσημου μπαλέτου Μπαλσόι, οι οποίες προβλέπονταν για το καλοκαίρι, λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
  • Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως η ουκρανική ηγεσία έγινε άφαντη μετά τις δηλώσεις της για διαπραγματεύσεις.
  • Εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα: Χωρίς αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση οι επαφές με την ουκρανική ηγεσία θα είναι ανώφελες.
  • μεσολάβηση του Ισραήλ στην κρίση με τη Ρωσία ζήτησε η ουκρανική κυβέρνηση. Αυτό μετέδωσε λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα το ισραηλινό δίκτυο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ.
  • Εκτός του φετινού διαγωνισμού της ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ 2022 η Ρωσία σύμφωνα με απόφαση που πήρε σήμερα το απόγευμα η ΕΒU.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις έβαλαν εναντίον του Namura Queen, υπό σημαία Παναμά, και του Millennial Spirit, υπό σημαία Μολδαβίας. Τα πληρώματα απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Τσερνομόρσκ, ανακοίνωσε απόψε η ουκρανική υπηρεσία διάσωσης.
  • Η Ουκρανία έχει κλείσει όλα τα λιμάνια της, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.
MILLENNIAL SPIRIT, Chemical Tanker - Details and current position - IMO  7392610 - VesselFinder
  • Το ρωσικό δίκτυο RT  μετέδωσε λίγο μετά τις 17.10 το απόγευμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τον ουκρανικό στρατό «να πάρει την εξουσία στα χέρια του».
  • Σε δήλωση που ανάρτησε λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ του γνωστοποίησε πως είναι η Μόσχα «είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την ουκρανική πλευρά».
  • Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν πως ανέρχονται σε περίπου 50.000 οι Ουκρανοί που εγκατέλειψαν τη χώρα το τελευταίο 48ωρο.
  • Ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα εισέρχονται στο Κίεβο για να το υπερασπιστούν έναντι των ρωσικών στρατευμάτων που πλησιάζουν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας είχε δηλώσει νωρίτερα πως η πόλη «μπήκε σε φάση άμυνας». Απ’ το πρωί υπάρχουν αναφορές και βίντεο με την παρουσία ρωσικών τανκ στο Κίεβο, με τους Ρώσους να υποστηρίζουν πως έχουν καταλάβει και το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο Αντόνοφ.
  • Με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Euroleague ανακοίνωσε ότι οι εντός έδρας αγώνες των ρωσικών ομάδων (ΤΣΣΚΑ, Ούνικς και Ζενίτ) θα διεξαχθούν σε γήπεδα εκτός ρωσικής επικράτειας, τα οποία η διοργανώτρια αρχή θα ορίσει προσεχώς.

  • Η Τσεχία στέλνει καύσιμα και αίμα στην Ουκρανία ενώ θα αποδεσμεύσει 13,65 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να προσφέρει βοήθεια σε πρόσφυγες.

  • Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει αντιπροσωπεία με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Μινσκ για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, σε απάντηση στο αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

  • Πάπας Φραγκίσκος «έσπασε» το πρωτόκολλο και επισκέφτηκε τη ρωσική πρεσβεία στο Βατικανό για να εκφράσει την ανησυχία του στον πρέσβη, παίρνοντας διπλωματικό ρόλο για πρώτη φορά.

  • «Όχι» της Τουρκίας στο αίτημα της Ουκρανίας να κλείσουν τα στενά σε Δαρδανέλλια και Βόσπορο. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία εξετάζει το αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η Μόσχα έχει το δικαίωμα βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ (1936) να επιστρέφει πλοία της στη βάση τους, σε αυτήν την περίπτωση στη Μαύρη Θάλασσα. Άρα ακόμη κι αν η Τουρκία αποφασίσει έπειτα από μια νομική διαδικασία να δεχθεί το αίτημα της Ουκρανίας και να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία, είπε, η απαγόρευση θα ισχύει μόνο στην αντίθετη κατεύθυνση, από τις βάσεις τους προς τη Μεσόγειο.

  • Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνησή του. «Θα ήθελα να απευθυνθώ στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά». «Οι μάχες συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσουμε τη δολοφονία ανθρώπων».

  • Η Ρωσία απαγόρευσε από τις 11 το πρωί την άφιξη και διέλευση όλων των αεροσκαφών που συνδέονται με το Ηνωμένο Βασίλειο ή είναι νηολογημένα σε αυτό, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών.

  • Τους άνω των 60ετών που είναι «ηθικά ηθικά και σωματικά έτοιμοι να αντισταθούν και να νικήσουν τον εχθρό» καλεί να καταταγούν ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ.

  • «Η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός παραδώσει τα όπλα» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν προσβλέπει στην κατοχή ουκρανικών εδαφών.

  • Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συνταχθεί με τη Δύση στην «εκστρατεία» επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Και εξήγησε γιατί…

  • ΟΗΕ: Τουλάχιστον 25 πολίτες νεκροί στην Ουκρανία. Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού διευκρίνισε ότι ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

  • Περισσότεροι από 120.000 κάτοικοι των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν διασχίσει τα σύνορα της Ρωσίας. Είναι στην πλειονότητά τους παιδιά, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», Αντρέι Τουρτσάκ.

  • Πυρά ακούστηκαν κοντά στη συνοικία του Κιέβου στην οποία βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τηλεγράφημα του Associated Press.
  • Πηγές του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ανέφεραν πως χθες το βράδυ ένα από τα ουκρανικά συστήματα αερά μυνας έβαλε κατά ενός ουκρανικού πολεμικού αεροσκάφους Sukhoi-27. Το σκάφος βρισκόταν σε πτήση πάνω από το Κίεβο όταν κατά λάθος ταυτοποι΄ήθηκε ως εχθρικό και δέχθηκε επίθεση από το έδαφος με συμβατικά όπλα.

  • Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες της ουκρανικής φρουράς στη νήσο Zmeiny (σε ελεύθερη απόδοση Φιδονήσι) παραδόθηκαν οικειοθελώς. «Οι 82 Ουκρανοί στρατιώτες κατέθεσαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν οικειοθελώς», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η ακατοίκητη νήσος Zmeiny βρίσκεται στον Εύξεινο Πόντο, απέναντι από τη Μολδαβία και κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία. Θεωρείται στρατηγικής σημασίας και βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων ήταν να αποκόψει την πρόσβαση του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα και το πέτυχε. Το εν λόγω νησί ήταν επίκεντρο συνοριακής διαφοράς μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, ενώ τα εδαφικά όρια της υφαλοκρηπίδας γύρω από το νησί οριοθετήθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο το 2009.

  • Δύο δάσκαλοι νεκροί μετά τον βομβαρδισμό σχολείου από τον ουκρανικό στρατό στην πόλη Γκορλόφκα της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ. Τις απώλειες των δασκάλων ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ιβάν Πριχόντκο.

  • Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων στις πόλεις, Ντίμερ και Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

  • Το γενικό επιτελείου στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, το οποίο χθες είχε δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απωθήθηκαν.

  • Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία να επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

  • Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, ενώ ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους. Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας.

  • Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «ρωσικό αεροσκάφος» στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε γνωστό, ο Oυκρανός υφυπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ούτε εάν αναφερόταν στους πυραύλους για τους οποίους έκανε λόγο ο στρατός.

  • Πέραν του Κιέβου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι χτυπήθηκε από πύραυλο θέση θέσης της συνοριοφυλακής στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν «νεκροί και τραυματίες».

  • Οι σειρήνες της αεράμυνας άρχισαν να ηχούν νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, μετέδωσε δημοσιογράφος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
  • Περισσότερα από 20 σπίτια στην περιοχή Dzhankoy της Κριμαίας έχουν υποστεί ζημιές από οβίδες. Σύμφωνα με το RT, κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά από το περιστατικό.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 137 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους ενώ εκατοντάδες φέρονται να είναι τραυματίες. Οι τραυματίες, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, είναι 316.

  • «Σήμερα το πρωί υπερασπιζόμαστε το κράτος μας μόνοι μας. Όπως και χθες, οι ισχυρότερες δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν από μακριά», ανέφερε, σε νέο δραματικό του διάγγελμα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα το πρωί.

  • Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Δήλωσε ότι ήταν μια συνομιλία «ειλικρινής, άμεση και σύντομη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλο-παλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα