ΑΘΗΝΑ
01:04
|
03.05.2024
Στόχος της Ρωσίας είναι να προστεθούν ορισμένες περιοχές στις πρόσφατες Λαϊκές Δημοκρατίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ρωσία δεν επιδίωξε ποτέ να επιτύχει εδαφικά κέρδη σε βάρος της Ουκρανίας στη στρατιωτική της επιχείρηση», υποστήριξε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, Τσίζοφ. 

Ο διπλωμάτης σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ρωσία αναμένει ορισμένες περιοχές να προστεθούν στις δύο πρόσφατα αναγνωρισμένες δημοκρατίες του Ντονμπάς, ώστε τα εδάφη τους να ταιριάζουν με τα σύνορα εντός των οποίων αναγνωρίστηκαν από τη Ρωσία.

Τα εδαφικά κέρδη «δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας», είπε ο Τσίζοφ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Euractiv σε συνέντευξή του την Παρασκευή, όταν ρωτήθηκε εάν οι ρωσικές δυνάμεις θα εγκατέλειπαν την Ουκρανία χωρίς να επιτύχουν εδαφικά κέρδη.

«Έχουμε αρκετό έδαφος. Αυτό που μπορεί να υπονοείτε έμμεσα είναι, ότι τα εδάφη των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ θα επεκταθούν στην πραγματικότητα, για να καλύψουν το σύνολο αυτών των δύο «περιφερειών», είπε ο Τσίζοφ.

Ο διπλωμάτης διευκρίνισε, ότι η Μόσχα αναμένει ότι το έδαφος που βρίσκεται εκ των πραγμάτων υπό τον έλεγχο του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ θα ταιριάζει με αυτό που «αντανακλάται στα συντάγματά τους».

Η Ουκρανία βάλλεται – Βομβαρδισμοί στο Κίεβο και στον νότο

«Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι για την υποστήριξη της αντεπίθεσης των πολιτοφυλακών των δύο πλέον αναγνωρισμένων δημοκρατιών του Ντονμπάς» δήλωσε αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Ο Τσίζοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι μια «πιθανή νέα κυβέρνηση στο Κίεβο καθώς και οι αρχές στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ θα μπορέσουν να βρουν κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν φιλικές σχέσεις».

«Στην πραγματικότητα, ο ρωσικός στρατός δεν είναι εκεί για να ξεκινήσει τον πόλεμο, είναι εκεί για να τερματίσει τον πόλεμο», είπε ο Ρώσος απεσταλμένος στην ΕΕ, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση που έκανε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε πρόσφατη συνέντευξη στο RT.

Η Ρωσία ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία το πρωί της Πέμπτης, επιδιώκοντας να «αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζοποιήσει» την Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. 

Ο Μαρκ «τιμωρεί» τους Ρώσους: Τέλος διαφημίσεις και έσοδα από το Facebook

Η εξέλιξη ώθησε τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά να επιβάλουν μια σειρά από σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες στόχευσαν επίσης προσωπικά τον Πούτιν, τους υπουργούς της κυβέρνησης, υψηλόβαθμους αξιωματούχους ασφαλείας και στρατιωτικούς.

Η Δύση κατήγγειλε την επίθεση ως «απρόκλητη» επίθεση, που παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο επέμεινε, ότι η στρατιωτική δράση ήταν δικαιολογημένη, λέγοντας ότι το Κίεβο θα είχε προσπαθήσει να καταλάβει τις αποσχισθείσες δημοκρατίες με τη βία στο εγγύς μέλλον. Το Κίεβο το είχε αρνηθεί.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα