ΑΘΗΝΑ
17:29
|
19.04.2024
Εντολή να πυκνώνουν οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού. Ο Ζελένσκι δεν καταθέτει τα όπλα. Συνεχής ενημέρωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι μάχες στο ουκρανικό έδαφος Ουκρανία μετά την απόφαση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, να προχωρήσει σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Η πόλη Μελιτόπολη κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, στην πρωτεύουσα Κίεβο ακούγονται βομβαρδισμοί ενώ μάχες διεξάγονται κοντά στις πόλεις της νότιας Ουκρανίας, Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό. Σε διπλωματικό επίπεδο η Δύση απαντά με κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και με υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια και αμυντικό εξοπλισμό προς την Ουκρανία.

Δέκα οι νεκροί Ελληνες ομογενείς

Στους δέκα έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών ομογενών στην Ουκρανία, καθώς πριν λίγη ώρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως τέσσερα ακόμα άτομα, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια από αέρος επιθέσεων κατά αμάχων στο χωριό Σαρτανά στο Ντονιέτσκ.

Έντονα τα διαβήματα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών – Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Περιορισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Για γενικευμένο αποκλεισμό κορυφαίων παρόχων από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία, και ιδιαίτερα από το Twitter, έκανε λόγο το Σάββατο η πλατφόρμα NetBlocks, σημειώνοντας σε ανάρτησή της πως «το περιστατικό έρχεται σε συνέχεια της σύγκρουσης της κυβέρνησης με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την πολιτική σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Το Twitter με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι γνωρίζει πως η υπηρεσία του περιορίζεται για ορισμένους ανθρώπους στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι εργάζεται για να διατηρήσει τον ιστότοπο ασφαλή και προσβάσιμο.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το Al Jazeera, την Παρασκευή η Μόσχα ανακοίνωσε πως περιορίζει εν μέρει την πρόσβαση στο Facebook, κατηγορώντας το για λογοκρισία των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι θα περιελάμβαναν οι περιορισμοί της Ρωσίας στο Facebook.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) συγκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.«Συγκαλώ τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο στις 18:00 για να υιοθετήσουμε περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Θα προτείνω πακέτο έκτακτης βοήθειας για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, για να τις υποστηρίξω στον ηρωικό τους αγώνα», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter.
  • Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο.

  • Αύριο αναμένεται να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητήσουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT, αναφέρει Ευρωπαίος Αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  • Με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μίλησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως έγραψε ο Αντόνιο Γκουτέρες στο Twitter, του μετέφερε την αποφασιστικότητα του Οργανισμού να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον λαό της Ουκρανίας.

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας και το Χάρκοβο: Ο κυβερνήτης της π΄όλης ενημέρωσε ότι ολόκληρη η πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο και ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, προειδοποιώντας ότι τα μη στρατιωτικά οχήματα στο δρόμο θα «εκκαθαριστούν».

  • Σε «στοχευμένο και λειτουργικό» περιορισμό του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία συμφώνησε η Γερμανία, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

  • Την αποστολή 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων όπλων (RPG) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας ενέκρινε το απόγευμα του Σαββάτου η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, με τη χώρα να παρακάμπτει τη μακρόχρονη πολιτική μη εξαγωγής όπλων σε εμπόλεμες ζώνες.

  • Ανοιχτά παραμένουν τα τουρκικά στενά για τη διέλευση ρωσικών πλοίων αναφέρει η Διοίκηση της ακτοφυλακής της Κωνσταντινούπολης στο Sputnik. Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι ο Τούρκος ομόλογός του τού είπε πως η χώρα θα αποκλείσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία από πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα, κλείνοντας τα στενά σε Βόσπορο και Δαρδανέλια. 

  • Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε το φράγμα του Κιέβου που κατασκευάστηκε για να κόψει την παροχή νερού της Κριμαίας.

  • Προχωρούν τα σχέδια για το Swift: Ένας Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι συζητήσεις για το SWIFT και πως σύντομα θα υπάρχει θετική κατάληξη. Όσο περνούν οι μέρες περισσότερες χώρες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν την απαγόρευση της χρήσης του παγκόσμιου δικτύου πληρωμών ως μοχλό πίεσης στη Ρωσία.

  • Η Ρωσία έχει μπλοκάρει το Twitter και απειλεί να κάνει το ίδιο με το Facebook μετά από μια σύγκρουση που αφορά «λογοκρισία». Η ρωσική ρυθμιστική αρχή είχε ζητήσει από το Facebook να άρει τους περιορισμούς που έθεσε την Πέμπτη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Zvezda και στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Lenta.Ru και Gazeta.Ru υπέρ του Κρεμλίνου.

  • Πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, στρατεύματα του Βρετανικού Στρατού και μαχητικά της Βασιλικής Αεροπορίας αναπτύσσονται στην Ανατολική Ευρώπη για να ενισχύσουν το ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Διπλασιάζεται η βρετανική παρουσία στην Εσθονία.

  • Πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας από σήμερα στις 17.00 έως τις 8.00 στις 28 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου, προσθέτοντας ότι όποιος βρεθεί σε εξωτερικό χώρο θα θεωρείται «δολιοφθορέας».
  • Ζαχάροβα για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης: «Αυτή η κατάφωρα πολιτικοποιημένη απόφαση της Επιτροπής αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει χάσει την ανεξαρτησία του, έχοντας μετατραπεί σε ένα υπάκουο εργαλείο του δυτικού μπλοκ και των δορυφόρων του».

  • Η Ολλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν τη μεταφορά στην Πολωνία των πρεσβειών τους στην Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα ανάλογων αποφάσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Σουηδία.

  • Η Ρωσία πρόκειται να αποφασίσει να απαντήσει στην αναστολή της ιδιότητας μέλους της στο Συμβούλιο της Ευρώπης

  • Σουηδία και Φινλανδία κλείνουν τον εναέριο χώρο για αεροπλάνο με μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, αν και η διαδρομή είχε κανονιστεί εκ των προτέρων

  • Ο Ζελένσκι ευχαριστεί τον Ερντογάν για τα Στενά του Βοσπόρου. Ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Τουρκία θα απαγορεύσει τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα.
  • Ο oυκρανικός στρατός έχασε τον έλεγχο σε τρεις πόλεις στην περιοχή του Λουγκάνσκ, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της στρατιωτικής και πολιτικής διοίκησης του Λουγκάνσκ.

  • Κρεμλίνο: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν έτοιμος να κηρύξει το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία χθες Παρασκευή. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ εξηγώντας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέμενε ο Ουκρανός ομόλογός του να συμφωνήσει στην έναρξη των μεταξύ των διαπραγματεύσεων. «Η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε και ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις».

  • Ζαχάροβα: Η Ουάσιγκτον συμβουλεύει το Κίεβο να μην ξεκινήσει διάλογο με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

  • Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο αεροπορικών εταιρειών από Βουλγαρία, Πολωνία και Τσεχία στον εναέριο χώρο της σε αντίποινα για παρόμοιους κανόνες απ’ αυτές τις χώρες.

  • Η Εσθονία έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε ρωσικά αεροσκάφη, ακολουθώντας τη Λετονία.

  • Μεντβέντεφ: «Δεν χρειαζόμαστε διπλωματικές σχέσεις με τη Δύση», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Μόσχας.
  • Αντικρουόμενες οι πληροφορίες για τις πολεμικές εξελίξεις στην περιοχή του Λβιβ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσική επίθεση και προσπάθεια αποβίβασης αλεξιπτωτιστών με ρωσικά ελικόπτερα. Η Ρωσία, πάντως, δεν επιβεβαιώνει το γεγονός.

  • Πρόεδρος της Δούμας: «Ο Ζελένσκι έχει εγκαταλείψει το Κίεβο για την Πολωνία».
  • Ζελένσκι: «Σταθήκαμε όρθιοι και πολεμήσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις του εχθρού. Οι μάχες συνεχίζονται. Σε πολλές πόλεις και περιοχές της πολιτείας μας. Αλλά ξέρουμε ότι προστατεύουμε, – τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών. Το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν εδώ μια μαριονέτα τους, όπως στο Ντονιέτσκ. Δεν το επιτρέψαμε».

  • Διπλωμάτης της Ρωσίας, Τσίζοφ στην ΕΕ: «Η Ρωσία δεν επιδίωξε ποτέ να επιτύχει εδαφικά κέρδη σε βάρος της Ουκρανίας στη στρατιωτική της επιχείρηση». Η Ρωσία αναμένει ορισμένες περιοχές να προστεθούν στις δύο πρόσφατα αναγνωρισμένες δημοκρατίες του Ντονμπάς, ώστε τα εδάφη τους να ταιριάζουν με τα σύνορα εντός των οποίων αναγνωρίστηκαν από τη Ρωσία.

  • Κουλέμπα: Η κίνηση ανακοινώθηκε στο Twitter από τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος έχει μιλήσει στην Ιταλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο – όπου εδρεύει η Swift. Ενώ, είναι ένα μικρότερο ευρωπαϊκό έθνος, η υποστήριξη της Κύπρου είναι σημαντική επειδή είναι σημαντικός προορισμός για ρωσικές επενδύσεις. Να υπνευθυμίσουμε, ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου είναι ρωσική.

  • Επικοινωνία Ζελένσκι-Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Συζήτησαν για την προοπτική βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ουκρανία, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

  • Υπουργείο Υγείας Ουκρανίας: Τουλάχιστον 198 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων. Ανάμεσα στα θύματα, σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο, είναι 33 παιδιά. Το Reuters μετέδωσε ότι δεν είναι σαφές εάν τα θύματα των εχθροπραξιών είναι άμαχοι πολίτες.

  • Η Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ δημιούργησε ανθρωπιστικό διάδρομο για τους παραδομένους Ουκρανούς στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα τους δοθεί τροφή και ιατρική βοήθεια, ανακοίνωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής Έντουαρντ Μπασουρίν.

  • Κρεμλίνο: Η Ουκρανία συμφώνησε να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, επιλέγοντας τη Βαρσοβία ως έδρα των συνομιλιών, και μετά «εξαφανίστηκε» αναπτύσσοντας δυνάμεις του πυροβολικού της σε κατοικημένες περιοχές, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ρωσικής ηγεσίας.

  • Η αεράμυνα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ (DPR) αναχαίτισε δύο βαλλιστικούς πυραύλους «Tochka-U», οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με την ενημέρωση από το αρχηγείο των δυνάμεων της DPR.

  • Ο Γκλέιτσερ, επικεφαλής της πολιτικής ασφαλείας του Facebook, αποκάλυψε, ότι η εταιρεία θα αρχίσει να απαγορεύει στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης «να προβάλλουν διαφημίσεις ή να δημιουργούν έσοδα στην πλατφόρμα μας οπουδήποτε στον κόσμο. Συνεχίζουμε επίσης να εφαρμόζουμε ετικέτες σε επιπλέον ρωσικά κρατικά μέσα. Αυτές οι αλλαγές έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο».

  • Φωτιές το βράδυ σε κεντρικό δρόμο του Κιέβου – video
    Αναφορές για φωτιές σε κεντρική οδό του Κιέβου κατά τη διάρκεια νύχτας κοντά στη ζώνη των εχθροπραξιών. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ οι φωτιές εκδηλώθηκαν κοντά στον σταθμό του Μετρό «Μπερεστέισκα», μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το κτίριο που στεγάζεται το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

  • Η Γαλλία στέλνει όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα το πρωί καθώς «ξημερώνει μια νέα ημέρα στο μέτωπο της διπλωματίας». «Η αντιπολεμική συμμαχία ξεκίνησε», σχολίασε στο Twitter ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Ο πόλεμος αυτός θα έχει διάρκεια – πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», τόνισε ο Μακρόν.

  • Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Μελιτόπολη στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο ανέφερε επίσης πως η Ρωσία χρησιμοποίησε αεροπορικούς και ναυτικούς πυραύλους τύπου κρουζ προκειμένου να εξαπολύσει πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία. Η Μελιτόπολη είναι μια πόλη με περίπου 150.000 Ουκρανούς.

  • Δύο πύραυλοι έπληξαν περιοχή στα νοτιοδυτικά του Κιέβου σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, Ρόιτερς. Δεν είναι σαφές ποιοι ήταν οι στόχοι των πυραύλων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές της Ουκρανίας ο ένας πύραυλος χτύπησε σύμπλεγμα κατοικιών. Το Ρόιτερς μετέδωσε ότι ένας από τους πυραύλους έπληξε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

35 τραυματίες, ανάμεσά τους, δύο παιδιά από τις σφοδρές ανταλλαγές πυρών κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κίεβο, δήλωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

  • Μάχες διεξάγονται σήμερα κοντά στις πόλεις της νότιας Ουκρανίας Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό, όπως δήλωσε ένας σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

  • Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα.

  • Οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο, δήλωσε σε χθεσινοβραδινό διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό ο Βολοντίμιρ ο Ζελένσκι. Πρέπει να πω πολύ ειλικρινά: αυτή η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από την ημέρα. Πολλές πόλεις μας δέχονται επίθεση: Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, οι άνδρες και οι γυναίκες στο Ντονμπάς, οι πόλεις της νότιας Ουκρανίας. Ιδιαίτερη προσοχή στο Κίεβο – δεν μπορείς να χάσεις την πρωτεύουσα! Σε όλα τα μέτωπα αυτήν τη νύχτα, ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του για να κάμψει την αντίστασή μας – ποταπά, σκληρά και απάνθρωπα. Απόψε θα εισβάλουν!», είπε. Ο Ζελένσκι με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαψεύδει ότι ζήτησε την παράδοση της χώρας του στους Ρώσους.

«Υπάρχουν fake news στο διαδίκτυο ότι καλώ τον στρατό μας να καταθέσει τα όπλα και ότι υπάρχει εκκένωση», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι και ξεκαθάρισε στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook: «Είμαι εδώ. Δε θα καταθέσουμε τα όπλα, θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Τα όπλα μας είναι η αλήθεια μας. Είναι η γη μας. Τα παιδιά μας. Θα υπερασπιστούμε όλα αυτά. Ζήτω η Ουκρανία».

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκρούσει μια ρωσική εισβολή. Σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Αίτημα στον ανακριτή για τους αγοραστές των 25 τόνων κατασχεμένου χημικού διαλύτη

Η Χάρις Αλεξίου σε εκστρατεία του Spotify στην Τάιμς Σκουέαρ της Ν.Υόρκης

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Amber Alert: Εξαφάνιση 11χρονου από χώρο φιλοξενίας στην πλατεία Αττικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα