ΑΘΗΝΑ
00:45
|
27.04.2024
Η Πρίστινα λέει ότι είναι «άμεση ανάγκη» να υπάρξει μόνιμη αμερικανική στρατιωτική βάση στη περιοχή για τη διατήρηση της ειρήνης στα Βαλκάνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κόσοβο ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Ουάσιγκτον να δημιουργήσει μια μόνιμη στρατιωτική βάση στο έδαφός του, προτρέποντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποδεχτούν την προσπάθεια της Πρίστινα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Επί του παρόντος, τέσσερα μέλη του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξακολουθούν να αρνούνται να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας, Άρμεντ Μεχάι, υποστήριξε ότι η Πρίστινα «έχει άμεση ανάγκη» μια «γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ και τη δημιουργία μιας μόνιμης βάσης αμερικανικών δυνάμεων» ενόψει της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αναφερόμενος στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Κρεμλίνου ως «στρατιωτική επίθεση», ο Μεχάι είπε ότι η μόνιμη ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων είναι απαραίτητη για να «εγγυηθεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και πέρα ​​από αυτά».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι τώρα είναι η ώρα για εκείνα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που μέχρι στιγμής δεν ήταν πρόθυμα να αναγνωρίσουν το Κόσοβο, δηλαδή την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισπανία, να το πράξουν. «Μη διστάζετε άλλο!» έγραψε ο Μεχάι.

Λίγο πάνω από το 50 % των κρατών μελών του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 με την υποστήριξη της Δύσης. Η Σερβία, η Ρωσία, η Κίνα, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική, μεταξύ άλλων χωρών, εξακολουθούν να το θεωρούν αποσχισμένη περιοχή της Σερβίας.

Το 1999, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε μια εκστρατεία βομβαρδισμών 78 ημερών στην πρώην Γιουγκοσλαβία, φαινομενικά για να προστατεύσει τους αμάχους από τις φρικαλεότητες των σερβικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο. Η εκστρατεία με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Συμμαχική Δύναμη», ωστόσο, οδήγησε σε σοβαρές απώλειες αμάχων και εκτοπισμό περίπου 200.000 Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο. Δεκάδες σχολεία και περισσότερα από 20 νοσοκομεία καταστράφηκαν εν μέσω της «ανθρωπιστικής παρέμβασης» και περίπου 40.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές.

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα