ΑΘΗΝΑ
07:06
|
25.04.2024
O Aντόνιο Γκουτέρες παροτρύνει τις χώρες που δέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία να πατάξουν κάθε εκδήλωση ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σοκαρισμένος» για τον ρατσισμό που υφίστανται στα σύνορα άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν για να σωθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, όπως ανέφερε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Έχουμε δει ορισμένα δημοσιεύματα για, βασικά, απροκάλυπτο ρατσισμό», τόνισε ο εκπρόσωπός του και πρόσθεσε πως ο Αντ. Γκουτέρες «είναι σοκαρισμένος από τις πολυάριθμες αναφορές για ρατσισμό, διακρίσεις και παρενόχληση που υπέστησαν άνθρωποι διαφόρων φυλών, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από την Ουκρανία ή στις γειτονικές χώρες όπου ζήτησαν άσυλο», συνέχισε.

Επεσήμανε επίσης πως ο Αντ. Γκουτέρες «εκτιμά πολύ τη γενναιοδωρία των κυβερνήσεων χωρών που γειτονεύουν με την Ουκρανία», ωστόσο τις παροτρύνει να πατάξουν κάθε εκδήλωση ρατσισμού και ξενοφοβίας. 

Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει την έξοδο ως και δέκα εκατομμυρίων προσφύγων ακόμη.

«Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται απλά για μια αρχική εκτίμηση».

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι έχουν εκτοπιστεί εντός και εκτός χώρας, κατά τον Οργανισμό. Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τον Φιλίπο Γκράντι, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν ήδη την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι περισσότεροι, κάπου 575.000 Ουκρανοί, προσέφυγαν στην Πολωνία, ενώ η Γερμανία έχει υποδεχθεί κάπου 5.000 Ουκρανούς πρόσφυγες μέχρι στιγμής, κατά τα δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

War: What is it good for? Absolutely nothing

Ο καιρός σήμερα: Βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα