ΑΘΗΝΑ
21:38
|
26.04.2024
Στους Αφρικανούς πολίτες απαγορεύεται η έξοδος από την Ουκρανία, αλλά και η είσοδος στην Πολωνία. Aυξάνονται οι καταγγελίες για ρατσιστικές διακρίσεις από τις ουκρανικές αρχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας καταδίκασε τη μεταχείριση χιλιάδων πολιτών της (μεταξύ των οποίων και πολλών φοιτητών) που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι οι Αφρικανοί φοιτητές αντιμετωπίζουν διακρίσεις από αξιωματούχους ασφαλείας, ενώ τους απαγορεύεται και η είσοδος στην Πολωνία.

Ένας κατακλυσμός από αναφορές και πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα έδειξε πράξεις διακρίσεων και βίας κατά Αφρικανών, Ασιατών και πολιτών της Καραϊβικής -πολλοί από τους οποίους σπουδάζουν στην Ουκρανία- ενώ αυτοί βρίσκονταν σε συνοριακούς σταθμούς και προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα.

Είναι μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν καθώς αυξάνονται οι απώλειες αμάχων και οι καταστροφές.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμαντού Μπουχαρί, δήλωσε τη Δευτέρα: «Όλοι όσοι φεύγουν από μια κατάσταση σύγκρουσης έχουν το ίδιο δικαίωμα στην ασφαλή διέλευση σύμφωνα με τη σύμβαση του ΟΗΕ, και το χρώμα του διαβατηρίου ή του δέρματός τους δεν πρέπει να κάνει καμία διαφορά», επικαλούμενος αναφορές ότι η ουκρανική αστυνομία είχε εμποδίσει Νιγηριανούς να περάσουν τα σύνορα.

«Από τεκμήρια βίντεο, καταγγελίες από πρώτο χέρι και από εκείνους που ήρθαν σε επαφή με Νιγηριανούς προξενικούς αξιωματούχους, υπήρξαν δυστυχώς αναφορές για άρνηση της Ουκρανικής αστυνομίας και του προσωπικού ασφαλείας να επιτρέψει στους Νιγηριανούς να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και τρένα που κατευθύνονται προς τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας» πρόσθεσε.

Εν μέσω χαοτικών σκηνών στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, καθώς και τη Ρουμανία και τη Λευκορωσία -όπου ορισμένες αφρικανικές κυβερνήσεις έχουν συμβουλεύσει τους πολίτες να κατευθυνθούν-, η μεταχείριση των Αφρικανών και των Ασιατών έχει προκαλέσει οργή.

Ο Σάμιουελ Τζορτζ, ένας 22χρονος Νιγηριανός φοιτητής μηχανικής λογισμικού, οδήγησε από το Κίεβο, μαζί με τέσσερις φίλους του, συμφοιτητές του από τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική, στα πολωνικά σύνορα. Ουρές από αυτοκίνητα γεμάτα ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν εκτείνονταν ως και 50 χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα. Ωστόσο, όταν κάποιοι άνδρες που ήταν στην ουρά παρατήρησαν ότι ήταν Αφρικανοί, σταμάτησαν το όχημά τους.

«Είδαμε αμέσως ότι οι Ουκρανοί μπορούσαν να περάσουν, αλλά όταν κατάλαβαν ότι δεν ήμασταν Ουκρανοί, μας σταμάτησαν. Μας είπαν ότι δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε και δεν μας άφηναν να μπούμε στην ουρά», είπε ο Τζορτζ.

Όταν οι φοιτητές προσπάθησαν να προχωρήσουν, οι άνδρες επιτέθηκαν και έσπασαν το παρμπρίζ τους. «Ζήτησαν 500 δολάρια – παρακαλέσαμε και διαπραγματευτήκαμε να πληρώσουμε 100 δολάρια. Έπρεπε να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να περπατήσουμε. Περπατούσαμε για σχεδόν πέντε ώρες μέχρι τα σύνορα με την Πολωνία. Ένας από εμάς ήταν άρρωστος. Η θερμοκρασία ήταν παγωμένη» προσθέτει ο Τζωρτζ.

Η Έμιλυ, μια 24χρονη φοιτήτρια ιατρικής από την Κένυα, είπε ότι πέρασε ώρες περιμένοντας τους Ουκρανούς συνοριοφύλακες να την αφήσουν να εισέλθει στην Πολωνία επειδή έδιναν προτεραιότητα στους Ουκρανούς υπηκόους. «Έπρεπε να περιμένουμε πέντε ώρες, αλλά ήμασταν τυχεροί: συναντήσαμε μερικούς ανθρώπους εκεί που είχαν περάσει μέρες περιμένοντας στην ουρά ξένων υπηκόων», είπε.

Αφού μπήκε τελικά στην Πολωνία, επιβιβάστηκε σε ένα δωρεάν λεωφορείο, που οργανώθηκε από μια ΜΚΟ, με κατεύθυνση ένα ξενοδοχείο κοντά στη Βαρσοβία που πρόσφερε δωρεάν επιβίβαση σε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ωστόσο, το ξενοδοχείο αρνήθηκε να πάρει αυτήν και τους Κενυάτες φίλους της αφού εξέτασε τα έγγραφά τους.

«Το προσωπικό είπε: «Συγγνώμη, δεν μπορούμε να σας δεχτούμε γιατί αυτό προορίζεται μόνο για Ουκρανούς», είπε. Το ξενοδοχείο αρνήθηκε  να δώσει στην Έμιλυ ένα δωμάτιο αφού προσφέρθηκε να πληρώσει .

Σε πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άνδρες που αναγνωρίστηκαν από τους φοιτητές φαίνονται να τους κακοποιούν και να τους επιτίθενται κοντά στα σύνορα, εμποδίζοντάς τους να φύγουν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Ουκρανία και την Πολωνία δήλωσαν ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι, προσθέτοντας ότι οι συνοριακοί αξιωματούχοι επεξεργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις.

Ωστόσο, ακόμη και μετά το πέρασμα στην Πολωνία, πολλοί έχουν αναφέρει συνεχείς προκλήσεις και ρατσιστικές επιθέσεις. Τόσο στον Τζορτζ όσο και στην Έμιλυ δόθηκε άδεια εισόδου στην Πολωνία για μόλις 15 ημέρες.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα