ΑΘΗΝΑ
19:24
|
18.05.2024
Στην μαζική εκτέλεση της θανατικής ποινής 81 ατόμων προχώρησε η Σαουδική Αραβία, ξεπερνώντας σε μόλις μία ημέρα τον συνολικό αριθμό των εκτελέσεων του πρηγούμενου έτους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην εκτέλεση 81 ατόμων μέσα σε μόλις μία ημέρα προχώρησε το Σάββατο η Σαουδική Αραβία,  σηματοδοτώντας τον υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων εκτελέσεων του βασιλείου σε μία μόλις ημέρα, ο οποίος υπερβαίνει το σύνολο των 69 εκτελέσεων που καταγράφηκαν καθ’ολη τη διάρκεια του 2021.

Οι εκτελεσθέντες στο σύνολό τους «είχαν κριθεί ένοχοι για τη διάπραξη πολλαπλών ειδεχθών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας μεγάλου αριθμού πολιτών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας» σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σαουδαραβικου Πρακτορείου Τύπου (Saudi Press Agency – SPA) που επικαλείται δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η οποία ανέφερε πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται καταδικασθέντες που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα, τις δυνάμεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης ή «άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, πρόκειται για 81 πρόσωπα που «σχεδίαζαν επιθέσεις σε ζωτικούς οικονομικούς χώρους ή είχαν στοχοποιήσει ή είχαν σκοτώσει μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ή είχαν εισάγει λαθραία όπλα στη χώρα» ενώ «οι καταδίκες περιλαμβάνουν εγκλήματα απαγωγής, βασανιστηρίων, βιασμών, λαθρεμπορίου όπλων και βομβών στο βασίλειο. Υπάρχουν επίσης καταδίκες για τη στοχοποίηση κυβερνητικού προσωπικού, τη δολοφονία αστυνομικών και τον ακρωτηριασμό των σωμάτων τους και τη τοποθέτηση ναρκών εδάφους με στόχο αστυνομικά οχήματα» σύμφωνα με την SPA.

Οι εκτελεσθέντες, οι οποίοι ήταν στην πλειονότητά τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας (73), ενώ επτά κατάγονταν από την Υεμένη και ένας ήταν Σύρος υπήκοος, φέρεται να δικάστηκαν όλοι στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, με τις δίκες να επιβλέπονται από 13 δικαστές σε τρία ξεχωριστά στάδια για κάθε άτομο.

Μέχρι το Σάββατο, η Σαουδική Αραβία το 2022 είχε προχωρήσει στην εκτέλεση 11 ατόμων που είχαν καταδικαστεί για διάφορα εγκλήματα, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με τον συνολικό αριθμό των εκτελεσθέντων να ανέρχεται πλέον σε 92.

Μάλιστα, οι εκτελέσεις του Σαββάτου ανακοινώθηκαν μία ημέρα μετά την απελευθέρωση του Σαουδάραβα μπλόγκερ και ακτιβιστή, Ραΐφ Μπαντάουι, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 1.000 μαστιγώσεις και 10 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της προσβολής του Ισλάμ.

Τα τελευταία χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων όσον αφορά στις ποινές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ένα μορατόριουμ στη θανατική ποινή για αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά, καθώς και την κατάργηση των μαστιγώσεων που διατάσσει το δικαστήριο.

Τον Απρίλιο του 2020, το βασίλειο ανακοίνωσε επίσης ότι καταργεί τη θανατική ποινή για όσα άτομα καταδικάζονται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν όταν ήταν κάτω των 18 ετών.

Περίπου 50 χώρες παγκοσμίως εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή Το 2020, το 88% του συνόλου των 483 αναφερόμενων εκτελέσεων πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις μόνο χώρες: Το Ιράν, με 246, ακολουθούμενη από την Αίγυπτο με 107, το Ιράκ με 45 και στη συνέχεια η Σαουδική Αραβία, η οποία εκτέλεσε 27 εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα