ΑΘΗΝΑ
04:20
|
28.05.2024
Ρώσος διαπραγματευτής διαπιστώνει σχετική πρόοδο στο θέμα της λεγόμενης ουδετερότητας. Κανένας νεκρός από τον βομβαρδισμό στο θέατρο της Μαριούπολης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για 23η μέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιούν επιθέσεις σε Κίεβο, Τσερνίχιβ και Χάρκοβο. Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Έως και 30.000 εκτιμάται ότι είναι οι άμαχοι, οι οποίοι έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, ενώ πολλές δεκάδες άτομα έχουν ήδη διασωθεί από τα συντρίμμια του βομβαρδισμένου θεάτρου της πόλης. Απόψε, στον πρώτο επίσημο απολογισμό που έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης για τα θύματα του βομβαρδισμένου θεάτρου αναφέρθηκε πως δεν υπήρξε κανένας νεκρός παρά μόνον ένας σοβαρά τραυματίας..

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για έναν πολύ σοβαρά τραυματία» ανέφερε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο αυτής της πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Ανακοινώθηκε επίσης πως «η απομάκρυνση συντριμμιών συνεχίζεται στο μέτρο του εφικτού».

Στο φόντο των συγκρούσεων φαίνεται πως γίνονται σιγά-σιγά κάποια βήματα προόδου στις ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σε σχέση με το λεγόμενο καθεστώς ουδετερότητας που απαιτεί η Μόσχα.Αυτό τουλάχιστον διέκρινε απόψε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες αμφοτέρων πλευρών που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο δηλώσεις του Μεντίνσκι μετέδωσε ότι υπάρχουν και μικρές διαφορές σε αυτά τα σημεία που σχετίζονται με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Ο ίδιος εκτίμησε ότι Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται «κάπου στα μισά του δρόμου» στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας.Σε ό,τι αφορά την πρόοδο σε συνομιλίες για θέματα όπως η λεγόμενη αποναζιστικοποίηση, αυτή μπορεί κατά τον Μεντίνσκι, να αξιολογηθεί «με διαφορετικούς τρόπους».

Επικοινωνίες Μπάιντεν-Σι και Μακρόν-Πούτιν

Αργά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετά την έναρξη του πολέμου (24/2/22) τηλεφωνική επικοινωνία των Τζο Μπάιντεν – Σι Τζιπίνγκ. Ο Κινέζος πρόεδρος έστειλε μήνυμα πως η Κίνα και ΗΠΑ χρειάζεται να ηγηθούν των παγκόσμιων προσπαθειών για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση ο Σι δήλωσε στον Μπάιντεν ότι οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο χωρών, την ώρα που εξελίσσονται τα γεγονότα στην Ουκρανία, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του προειδοποίησε την Κίνα για συνέπειες που θα έχει όχι μόνο εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά και από τον ευρύτερο κόσμο, εάν το Πεκίνο προσφέρει υλική στήριξη στη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται επίσης πως: «Ο πρόεδρος υπογράμμισε τη στήριξή του για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών μας».

Ακολούθησε νωρίς απόψε η τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ,ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «μέγιστη ανησυχία» για την κατάσταση στη Μαριούπολη ζητώντας «το τέλος της πολιορκίας και την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για «πολλά εγκλήματα πολέμου» , διαβεβαιώνοντας ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Μόσχας έκαναν «ό,τι ήταν δυνατό» για να μην στοχοποιήσουν αμάχους.

Δηλώσεις Αμερικανίδας πρέσβειρας για το ρόλο του ΟΗΕ

Σήμερα το απόγευμα, οι πρέσβεις Γαλλίας, Νορβηγίας, Αλβανίας, Ιρλανδίας και  Βρετανίας στοιχήθηκαν σήμερα πίσω από την Αμερικανίδα ομόλογό τους, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ η οποία κατηγόρησε… τον ΟΗΕ ότι διαδίδει «παραπληροφόρηση» και «προπαγάνδα» επειδή δίνει βήμα στη Ρωσία ικανοποιώντας το αίτημά της για σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τα προγράμματα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Πριν την έναρξη νέας συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ επανέλαβαν πως «η Ουκρανία δεν έχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων» κατηγορώντας την Ρωσία ότι «μπορεί να εξετάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών παραγόντων εναντίον του ουκρανικού λαού».

Χθες (Πέμπτη, 17/3), στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δεν δίστασε να αποκαλέσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, «δικτάτορα, κακοποιό και δολοφόνο».

Προηγουμένως, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει να εκφωνεί εμψυχωτικά διαγγέλματα με αποδέκτες τον ουκρανικό λαό αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ρωσικής αεροπορικής επιδρομής που κατέστρεψε ένα σχολείο κι ένα πολιτιστικό κέντρο στη Μερέφα, μια μικρή πόλη κοντά στο Χάρκοβο. Τοπικοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι τουλάχιστον δέκα άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο ενός Αμερικανού πολίτη από ρωσικά πυρά στην πόλη Τσερνίχιβ. Νωρίτερα, οι τοπικές αρχές της πόλης είχαν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το νέο «χτύπημα» των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Στο Λβιβ η ημέρα ξημέρωσε με τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις. Σειρήνες ήχησαν και σε άλλες περιοχές της δυτικής Ουκρανίας, όπως το Ρίβνε, Βολίν και Ιβάνο-Φρανκίφσκ. 

Μακριά από το πεδίο των μαχών, οι διαβουλεύσεις Κιέβου-Μόσχας συνεχίζονται. Νομικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών προσπαθούν να συντάξουν το κείμενο μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας να υπογραμμίζει ότι η όποια πρόοδος εξαρτάται από την αποδοχή της κατάπαυσης του πυρός από το Κρεμλίνο.

Ο Ολέξιι Ρεζνίκοφ, ο οποίος ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι οι τεχνικές εργασίες προχωρούν, αλλά πρόσθεσε πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς για να καταστεί δυνατός ένας πιθανός συμβιβασμός. Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, στενός συνεργάτης του προέδρου Ζελένσκι, χαρακτήρισε τις συζητήσεις περίπλοκες, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε θεμελιώδη ζητήματα. Ο έτερος σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολέξιι Αρέστοβιτς έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, υπαινισσόμενος ότι το Κίεβο δεν θα συμφωνήσει χωρίς επιστροφή της Κριμαίας εντός της ουκρανικής επικράτειας. Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια ειρηνευτική συμφωνία εφόσον γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις της.

Η Τουρκία συνεχίζει να διαδραματίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι υπάρχουν «ισχυρότερες ελπίδες για κατάπαυση του πυρός» μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στο Λβιβ. Μια συνάντηση που έπεται της επίσκεψης Τσαβούσογλου στη Μόσχα, όπου δήλωσε: «Δεν έχουμε χάσει την πίστη μας στη διπλωματία».

Σε ό,τι αφορά την τύχη του Έλληνα πρόξενου της Μαριούπολης, Μανώλη Ανδρουλάκη, έγινε γνωστό πως ξεκίνησε το ταξίδι του από την πόλη Ουμάν με προορισμό τη Μολδαβία. Νωρίτερα την Παρασκευή διπλωματικές πηγές δήλωναν ξεκάθαρα ότι ο Μανώλης Ανδρουλάκης είναι καλά στην υγεία του και χαρακτήριζαν ως «ορισμό του ψεύδους» ότι έχει πέσει αιχμάλωτος στην Ουκρανία.

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο:

  • Ολοκλήρωσε το περιπετειώδες ταξίδι του απόψε από την πόλη Ουμάν στη Μολδαβία ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης, που παρέμεινε για αρκετές μέρες σε καταφύγιο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και άλλα 10 άτομα της αποστολής.
  • Το μήνυμα πως η Κίνα και ΗΠΑ χρειάζεται να ηγηθούν των παγκόσμιων προσπαθειών για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία έστειλε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζίνπινγκ στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζο Μπάιντεν, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Κίνας. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, ο Σι δήλωσε στον Μπάιντεν ότι οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο χωρών, την ώρα που εξελίσσονται τα γεγονότα στην Ουκρανία, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Οι σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ δεν μπορούν να προχωρήσουν εν μέσω εντάσεων και προστριβών.

  • Την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, το οποίο βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, είναι έτοιμη να αναλάβει η Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις του μετά την τετραμερή συνάντηση της Ρώμης. «Θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και δη στην Μαριούπολη, που έχει καταστεί σύμβολο αντίστασης. Γνωρίζετε το έντονο ενδιαφέρον μας, καθώς εκεί διαβιούν περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Η Ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει μετά το τέλος των εχθροπραξιών την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, που βομβαρδίστηκε, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζονται οι εργασίες διάσωσης στο βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης, από το οποίο έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι. Σε διαδικτυακές δηλώσεις του, ο Ζελένσκι είπε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζουν να εμποδίζουν τις αρχές από την αποτελεσματική δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην υπό πολιορκία πόλη – λιμάνι στη νότια Ουκρανία.

  • Η ρωσική κρατική τηλεόραση ξαφνικά διέκοψε τη μετάδοση της ομιλίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο γεμάτο κόσμο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, προβάλλοντας πατριωτικά τραγούδια από την εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται με αφορμή  την όγδοη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του και έφυγε από τη σκηνή. Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέδωσε τη διακοπή μετάδοσης της ομιλίας Πούτιν σε τεχνική βλάβη στον σέρβερ.

  • 222 νεκροί στο Κίεβο από τις 24 Φεβρουαρίου: Οι αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν σήμερα ότι 222 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ανάμεσά τους 60 άμαχοι και τέσσερα παιδιά. Επιπλέον 889 άνθρωποι στο Κίεβο έχουν τραυματιστεί, οι 241 εκ των οποίων είναι άμαχοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

  • Συγκέντρωση υπέρ του Κρεμλίνου, για τον εορτασμό της όγδοης επετείου από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, πραγματοποιείται σήμερα στο στάδιο Luzhniki στη Μόσχα.

  • «Η γνωμοδότηση της Κομισιόν για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα είναι έτοιμη σε λίγους μήνες. Προχωράμε μαζί στον στρατηγικό μας στόχο» ανέφερε μέσω twitter o Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά από τηλεφωνική του συνομιλία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

  • «Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της χώρας καταρρέει. Οι μετακινήσεις εμπορευμάτων έχουν επιβραδυνθεί λόγω της ανασφάλειας και της απροθυμίας των οδηγών», δήλωσε ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) για την κρίση στην Ουκρανία, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κατάσταση σε «περικυκλωμένες πόλεις» όπως η Μαριούπολη, λέγοντας ότι τα αποθέματα τροφής και νερού εξαντλούνται και ότι οι αποστολές προμηθειών δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στην πόλη.

  • Η πρώτη δόση κυρώσεων της Νέας Ζηλανδίας στη Ρωσία έχει τεθεί σε ισχύ, με προσωπικούς περιορισμούς που επιβάλλονται στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας στην ιστοσελίδα της

  • Ουκρανοί εθνικιστές εκτόξευσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πυραύλους Tochka-U που μετέφεραν πυρομαχικά διασποράς εναντίον κατοικημένων περιοχών στη Μελιτόπολη, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

  • Η Βουλγαρία αποφάσισε να απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες που φέρονται να διεξήγαγαν «δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το διπλωματικό τους καθεστώς», αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο την Ρωσίδα πρεσβευτή στη χώρα Ελεονόρα Μητροφάνοβα, η οποία ανέφερε ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταπαντήσει.

  • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει σήμερα το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

  • «Οι ΗΠΑ θέλουν έναν μονοπολικό κόσμο, ή ακόμα καλύτερα ένα αμερικανικό χωριό, ένα σαλούν στο οποίο θα δίνουν εκείνοι τις εντολές. Συντάσσουν πίσω τους την υπόλοιπη Δύση κι αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο ανεξάρτητα είναι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα στο αγγλόφωνο ρωσικό δίκτυο RT. Όμως όπως τόνισε «υπάρχουν πολλές χώρες που δεν θέλουν να παίρνουν εντολές από τον θείο Σαμ», αναφέροντας ως παραδείγματα την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και το Μεξικό.

  • Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους σήμερα ότι το Κίεβο «προσπαθεί να σταματήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες», όμως η Μόσχα εξακολουθεί να επιθυμεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. «Σημειώθηκε ότι το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να καθυστερήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, υποβάλλοντας όλο και πιο μη ρεαλιστικές προτάσεις», ανέφερε το Κρεμλίνο, αναφερόμενο στην επικοινωνία των δύο ηγετών.

  • Αιχμές κατά του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς άφησε με ανάρτησή του στο Twitter o σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ. «Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αναποφασιστικότητα του, διαχωρίζει τους απλούς Ρώσους από τον Πούτιν» αναφέρει ο Ουκρανός διαπραγματευτής και υπενθυμίζει στον Γερμανό καγκελάριο πως «επίσημα το 71% των Ρώσων υποστηρίζει τον πόλεμο και τις μαζικές δολοφονίες Ουκρανών».

  • Τέλος το κανάλι Russia Today στη Βρετανία. Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ofcom, ανακαλεί την άδεια μετάδοσης του τηλεοπτικού καναλιού RT στη χώρα, με άμεση ισχύ. «Δεν θεωρούμε το RT κατάλληλο και ακέραιο για την κατοχή τηλεοπτικής άδειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν μπορούμε να πειστούμε ότι μπορεί να είναι ένας υπεύθυνος ραδιοτηλεοπτικός φορέας», ανάφερε στο Twitter η βρετανική ρυθμιστική αρχή.

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, απάντησε ότι η Ofcom έχει δείξει ότι δεν είναι «τίποτε άλλο παρά ένα εργαλείο της βρετανικής κυβέρνησης».

  • Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε πολυκατοικία στο βόρειο τμήμα του Κιέβου, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τις αρχές, 12 άνθρωποι διασώθηκαν και 98 απομακρύνθηκαν από το πενταώροφο κτίριο.

  • Δημιουργήθηκε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της DPR, Έντουαρντ Μπασουρίν.

  • Οι αεροπορικές αρχές της Ρωσίας παρέτειναν την απαγόρευση των μη στρατιωτικών πτήσεων στα νότια της χώρας έως τις 26 Μαρτίου, δήλωσε στο TASS πηγή του υπουργείου Μεταφορών.

  • Αυτονομιστές ηγέτες στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας κατήγγειλαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν με το πυροβολικό πέντε κοινότητες στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατίας τους τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την υποστήριξη τους. «[Συντονίσαμε] τα κοινά μας βήματα προς την ειρήνη», είπε σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα, αναφερόμενος σε τηλεφωνική συνομιλία της Πέμπτης με τον Γάλλο πρόεδρο. «Είμαι επίσης ευγνώμων στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη νέα αποτελεσματική υποστήριξη […] Δεν μπορώ να αποκαλύψω όλες τις λεπτομέρειες αυτής της υποστήριξης γιατί είναι η τακτική μας, η άμυνά μας. Ο εχθρός δεν ξέρει τι να περιμένει από εμάς», ανέφερε. Είπε επίσης ότι πιστεύει πως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στη χώρα του μια ανανεωμένη ηγεσία και «να δώσει ειρήνη σε ολόκληρη την Ευρώπη».

  • Ρωσικοί «πύραυλοι» έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Αντρίι Σάντοβι.

  • Η Ιαπωνία επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο 15 φυσικά και εννέα νομικά πρόσωπα, ανάμεσά τους η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, και άλλοι. Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στη United Aircraft Corp., κατασκευάστρια αεροσκαφών.
  • Η αυστραλιανή κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στον ιδιοκτήτη της Renova, Βίκτορ Βεκσελμπεργκ, και στον επιχειρηματία Όλεγκ Ντεριπάσκα (EN+ Group) και σε 11 ρωσικές τράπεζες, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μαρίζ Πέιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνέχεια στην κόντρα με τον Κασσελάκη δίνει ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα

Απόπειρα γυναικοκτονίας στη Νίκαια

Κουτσούμπας: Απότοκος του Μάαστριχτ είναι η ακρίβεια

Την πιθανότητα κυρώσεων στο Ισραήλ συζητούν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα