ΑΘΗΝΑ
08:34
|
03.05.2024
Το ισχυρό εργατικό σωματείο της χώρας λέει ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στις συνομιλίες για τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ισχυρή πανεθνική εργατική συνομοσπονδία της Τυνησίας (UGTT) λέει ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή εάν οι αρχές δεν τη συμπεριλάβουν στις διαπραγματεύσεις για το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της χώρας, απορρίπτοντας τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

«Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για την επιστροφή των διεθνών χορηγών», προειδοποίησε την Πέμπτη ο αναπληρωτής επικεφαλής της Σαλάχ Εντίν Σαλμί. «Εάν δεν υπάρξει οικονομικός και πολιτικός διάλογος για να σωθεί η χώρα, η ένωση θα κινηθεί και δεν θα μείνει σιωπηλή», είπε.

Η Τυνησία αντιμετωπίζει μια σύνθετη πολιτική και οικονομική κρίση καθώς ο Πρόεδρος Κάις Σαγιέντ στοχεύει στη σύνταξη ενός νέου εθνικού Συντάγματος μετά και την επίσημη θέσπιση της μονοπρόσωπης εξουσίας του, παρά τις προειδοποιήσεις για μια επικείμενη κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών και την εθνική χρεοκοπία που βρίσκεται προ των πυλών.

Η κυβέρνηση του Σαγιέντ έχει ξεκινήσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για ένα πακέτο διάσωσης. Όμως, όπως δήλωσε και ο ηγέτης της UGTT, η εργατική ένωση δεν θα δεχτεί τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η Τυνησία ως μέρος της συμφωνίας.

Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη διακοπή των προσλήψεων και το πάγωμα των μισθών για πέντε χρόνια στον δημόσιο τομέα, την πώληση ορισμένων κρατικών εταιρειών και την άρση όλων των επιδοτήσεων εντός τεσσάρων ετών, είπε.

«Είναι αδύνατο για την ένωση UGTT να συμφωνήσει με αυτό το πολύ κακό πακέτο», δήλωσε ο Σαλμί.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο του σχεδίου μεταρρυθμίσεων που προτάθηκε στο ταμείο.

Η UGTT, μαζί με τα πολιτικά κόμματα της Τυνησίας απαιτούν εδώ και μήνες από τον Saied να υιοθετήσει μια πιο περιεκτική προσέγγιση, αφού παραμέρισε το δημοκρατικό σύνταγμα λέγοντας ότι θα κυβερνούσε με διάταγμα.

Το συνδικάτο έχει περισσότερα από ένα εκατομμύριο μέλη και θεωρείται ως η πιο ισχυρή πολιτική οργάνωση της Τυνησίας, ικανή να κλείσει την οικονομία με απεργίες.

Ωστόσο, ο Σάιεντ είχε μόνο μία συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της UGTT Μοχάμεντ Ταμπούμπι, ο οποίος επανεξελέγη στη θέση του αυτόν τον μήνα.

Η αντίθεση της UGTT στις μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να εμποδίσει κάθε προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ. Το ταμείο και οι μεγάλοι ξένοι χορηγοί έχουν πει ότι οι μεταρρυθμίσεις που προσφέρει η Τυνησία για να εξασφαλίσει μια συμφωνία θα ήταν αξιόπιστες μόνο εάν είχαν ευρεία υποστήριξη.

Η ένωση θα πραγματοποιήσει μια πανεθνική συνεδρίαση στα τέλη Μαρτίου για να ανταποκριθεί στην πολιτική και οικονομική κατάσταση «και δεν θα σιωπήσει», δήλωσε ο Σάλμι.

ΠΗΓΗ: Aljazeera.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα