ΑΘΗΝΑ
00:55
|
27.04.2024
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυτικές χώρες πίεζαν την ουκρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει πόλεμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυτικές χώρες πίεζαν την ουκρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει πόλεμο.

«Η Δύση τους ώθησε προς αυτόν τον πόλεμο», είπε σε συνέντευξή του στην ιαπωνική τηλεόραση TBS που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Belarus-1 YouTube.

Ο Λευκορώσος ηγέτης είπε ότι το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις στη Λευκορωσία ακόμη και πριν από τη Δύση. «Μας έκλεισαν την ευκαιρία να πετάξουμε πάνω από την Ουκρανία, δηλαδή έκλεισαν τον ουρανό, περιόρισαν όλες τις πτήσεις», είπε.

Στρατιωτικές δραστηριότητες

Οι στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία θα τελείωναν γρήγορα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιρναν θέση υπέρ της ειρήνης, αλλά η Ουάσιγκτον είναι απίθανο να κάνει μια τέτοια κίνηση, δήλωσε ο Λευκορώσος Πρόεδρος.

“Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει πολύ γρήγορα εάν αυτός (ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) κάνει ένα τηλεφώνημα, εάν οι ΗΠΑ λάβουν θέση υπέρ της εγκαθίδρυσης ειρήνης στο ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, είναι απίθανο να κάνει μια τέτοια κλήση. Ο λόγος είναι ότι η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία είναι επωφελής για τους Αμερικανούς. Είναι αυτό που χρειάζεται η Αμερική», επεσήμανε ο Λουκασένκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είτε η Ρωσία και η Ουκρανία μπορούν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες υπογράφοντας μια συμφωνία είτε οι ΗΠΑ, δίνοντας εντολή στις ουκρανικές αρχές να σταματήσουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες. Ο Λευκορώσος πρόεδρος πιστεύει ότι εάν η Ουάσιγκτον κάνει ένα τέτοιο βήμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες θα το στηρίξουν.

Ντονμπάς και Ρωσία

Η Λευκορωσία ήταν έτοιμη να αναπτύξει συνοριοφύλακες στα σύνορα μεταξύ Ντονμπάς και Ρωσίας, αλλά η Ουκρανία απέρριψε την πρωτοβουλία, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

“Έκανα τα πάντα για να αποτρέψω τον πόλεμο και να διατηρήσω την ειρήνη εκεί πριν ξεσπάσει μια σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ήμουν έτοιμος να αποκλείσω τα σύνορα μεταξύ Ντονμπάς και Ρωσίας. Ξέρετε, είναι 400 χιλιόμετρα και ήμουν έτοιμος να αναπτύξω τους συνοριοφύλακές μου εκεί και να παρέχω άλλη βοήθεια στην Ουκρανία. Η Ρωσία συμφώνησε, αλλά η Ουκρανία αρνήθηκε. Γιατί; Επειδή η Δύση τους πίεζε να ξεκινήσουν αυτόν τον πόλεμο”, επεσήμανε ο Λουκασένκο.

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είχε επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία ακόμη και πριν από τις δυτικές χώρες. Συγκεκριμένα, το Κίεβο έκλεισε τον εναέριο χώρο της χώρας στα αεροπλάνα της Λευκορωσίας.

Οι οικονομίες

Οι οικονομίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας είναι πρακτικά αδιαίρετες, είπε ο Λουκασένκο.

«Οικονομικά, είναι πρακτικά αδιαίρετα συστήματα», είπε. «Βασιζόμαστε τόσο πολύ στο ρωσικό μεταποιητικό σύστημα και η Ρωσία στο σύστημα της Λευκορωσίας που η διάλυση των δεσμών συνεργασίας θα προκαλούσε οικονομική καταστροφή», είπε.

«Δεύτερον, έχουμε μια κοινή αγορά», είπε ο Λουκασένκο. “Στέλνουμε στη Ρωσία πιθανώς τα μισά από τα προϊόντα μας. Είναι η κύρια αγορά μας.”

Η Ρωσία και η Λευκορωσία, είπε, είναι «πρακτικά μία οντότητα όσον αφορά την παραγωγή, την οικονομία και μια κοινή αγορά πωλήσεων». Αυτό ισχύει και για τους στρατούς των χωρών, καθώς αποτελούν μια ενιαία ομάδα, είπε ο πρόεδρος.

«Είμαστε πολύ δεμένοι μαζί», είπε ο Λουκασένκο. «Αυτοί οι δεσμοί ονομάζονται κράτος της Ένωσης, κάτι που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε με τη Ρωσία».

Ο Ζελένσκι έχει ελάχιστο έλεγχο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι έχει ελάχιστο έλεγχο στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, δήλωσε ο Λουκασένκο.

“Μπορώ να εκφράσω μόνο τη δική μου άποψη για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι έχει ελάχιστο έλεγχο στις διαδικασίες στην Ουκρανία”, επεσήμανε ο Λουκασένκο.

“Ακόμη και πριν από τη σύγκρουση, δεν επιδίωξε να εμβαθύνει σε αυτές τις διαδικασίες λόγω του επιπέδου ετοιμότητάς του για απροετοιμασία. Ωστόσο, δεν είναι ανόητο άτομο και ήλπιζα ότι καθώς αποκτά εμπειρία, <…> θα ξεκινήσει να διαχειρίζεται επαρκώς την κατάσταση στην Ουκρανία. Δεν έγινε όμως και ξέσπασε σύγκρουση», πρόσθεσε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Ουκρανική κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η Ρωσία έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την τρέχουσα κυβέρνηση της Ουκρανίας.

“Το 2014 επιτεύχθηκε κατάπαυση του πυρός βάσει των συμφωνιών του Μινσκ. Τα στρατεύματα αποσύρθηκαν και πώς κατέληξε αυτό;” αυτός είπε. “Αυτό κατέληξε σε αυτόν τον πόλεμο. Έτσι, η Ρωσία έχει όλους τους λόγους να μην εμπιστεύεται την τρέχουσα ουκρανική κυβέρνηση.”

Ο Λουκασένκο είπε ότι η Ρωσία έχει θέσει στόχους για την επιχείρησή της στην Ουκρανία και ότι «θα τους επιτύχει σίγουρα», είπε.

Η Λευκορωσία παραμένει ουδέτερη

Η Λευκορωσία παραμένει ουδέτερη στη σύγκρουση στην Ουκρανία και θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει να τερματιστεί, δήλωσε ο Λευκορώσος Πρόεδρος.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση», δήλωσε.

Η Λευκορωσία τηρεί ουδετερότητα σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

“Είμαστε απολύτως ουδέτεροι. Φιλοξενούμε τις συνομιλίες και αυτό είναι απόδειξη της θέσης μας”, είπε. “Δεν πρόκειται να τραβηχτούμε σε αυτόν τον πόλεμο. Το έχω πει περισσότερες από μία φορές.”

Είπε ότι η Λευκορωσία δεν θα καταδικάσει ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία.

«Πρέπει να επιδιώξουμε το τέλος του πολέμου και να αρχίζουμε να οικοδομούμε θερμές, φιλικές σχέσεις», είπε.

Κυβερνοόπλα

Τα κυβερνοόπλα αποτελούν περισσότερο κίνδυνο για την ανθρωπότητα από τα πυρηνικά όπλα, είπε ο Λευκορώσος Πρόεδρος σε Ιάπωνα δημοσιογράφο μετά από συνέντευξη στην ιαπωνική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία TBS.

“Τα πυρηνικά όπλα δεν θα αποτελέσουν πηγή κινδύνου στο μέλλον, καθώς υπάρχουν πιο επικίνδυνα πράγματα από τα πυρηνικά όπλα. Αυτά περιλαμβάνουν βιολογικά όπλα και κυβερνοόπλα. Είναι πολύ πιο επικίνδυνα”, είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram. κανάλι κοντά στην προεδρική υπηρεσία Τύπου της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, «η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο, ιδιαίτερα αυτόν που προέρχεται από κυβερνοόπλα».

«Όλοι τρέμουμε στην αναφορά των πυρηνικών όπλων, αλλά τα κυβερνοόπλα είναι πιο τρομακτικά», σημείωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι τέτοια όπλα είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ενώ οι άνθρωποι «δεν είναι ακόμη έτοιμοι να φοβηθούν το κυβερνοέγκλημα και τα όπλα στον κυβερνοχώρο».

Η Ρωσία θα μπορέσει να ολοκληρώσει

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει μόνη της την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία και ότι δεν ζητείται από το Μινσκ να παρέμβει.

«Κανείς δεν μας ζητά να συμμετάσχουμε απευθείας στην επιχείρηση του ρωσικού στρατού», είπε. “Μίλησα γι’ αυτό πρόσφατα. Δεν μπορούμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτή τη ρωσική επιχείρηση.”

«Έχουν αρκετό προσωπικό, έχουν αρκετό εξοπλισμό, που είναι ίδιος με τον δικό μας, αλλά ακόμα πιο προηγμένος», συνέχισε λέγοντας. «Έτσι, η Ρωσία θα είναι σε θέση να χειριστεί αυτό το πρόβλημα χωρίς τη Λευκορωσία, χωρίς την Ιαπωνία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Ο Λουκασένκο είπε ότι η Λευκορωσία τηρεί ουδετερότητα και ανέφερε το γεγονός ότι η χώρα φιλοξενεί συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ως απόδειξη.

Νωρίτερα, ο Μικαϊλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία απειλή ότι η Λευκορωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία δεν θα πρέπει να είναι βάση για επίθεση

Ο Λουκασένκο έχει πει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να αποτελεί βάση για επίθεση στη Ρωσία.

«Η Ρωσία προσφέρει στην Ουκρανία τα ίδια πράγματα που συμβαίνουν στη Λευκορωσία, που σημαίνει ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει σαν τη Λευκορωσία, με κάποιες αποχρώσεις», είπε.

Ο Λουκασένκο είπε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα, να απειλεί τη Ρωσία και να απαγορεύει στους ανθρώπους που ζουν στη χώρα να μιλούν τη γλώσσα που επιθυμούν επειδή «υπάρχουν πολλοί Ρώσοι εκεί».

«Αν θέλουν να μιλήσουν ρώσικα, αφήστε τους να το κάνουν», είπε. «Κανείς δεν πρέπει να πιέζει κανέναν».

«Σε καμία περίπτωση ο ναζισμός δεν πρέπει να ευδοκιμήσει εκεί [στην Ουκρανία], ώστε να μην εξελιχθεί σε φασισμό που ζήσαμε στα μέσα του περασμένου αιώνα», είπε ο Λουκασένκο.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση βάσει αιτήματος των αρχηγών των δημοκρατιών του Ντονμπάς. Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να καταλάβει εδάφη της Ουκρανίας και στόχος ήταν η αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση της χώρας.

Πηγή: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα